Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Megjelenés: 2022.02.25

<p><span style="font-size: 12pt; font-family: Calibri, sans-serif; color: #169179;">Az <strong>Alcsúti Arborétum</strong> 2,5 hektáron elterülő <strong>mediterrán hóvirágmezeje</strong> évről-évre elvarázsolja az idelátogatókat. </span></p>

Nem meglepő, hiszen az amarilliszfélék családjába tartozó hóvirágok 7 fajának összesen 24 változatát is megcsodálhatjuk itt a tavaszi virágnyíláskor, míg hazai erdeinkben csupán egyetlen hóvirág fajjal, a kikeleti hóvirággal találkozhatunk.

A park két évszázaddal ezelőtti telepítése Habsburg József nádor nevéhez fűződik, aki a kietlen pusztaságból alakította ki nagy kertészeti szakértelemmel és elhivatottsággal ezt a tájat. Az első hóvirágtövek is ekkor kerülhettek ide.

A kert növényvilágában a másfél, két évszázaddal ezelőtt ültetett idős faritkaságok különlegesnek számítanak. A famatuzsálemek között sétálni még ebben a kevésbé színes, barnás-szürkés télvégi világban is lenyűgöző élmény. Az idős és sok holtfát rejtő parkban a harkályfélék számos faja képviselteti magát.  A tavasz közeledtét a hóvirággal borított parkban hangos dobolással jelzik, az ő nászuk is elkezdődött.

 

Aktuális látogatói információk az Arborétum honlapján >>>

Kapcsolódó helyek

Alcsúti Arborétum

A fővárostól mindössze 40 kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik az Alcsúti Arborétum. József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Kertje tájképi angolkert. Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok.

Tovább