Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Erdei fülesbagoly gyülekezés Jászkarajenőn

Megjelenés: 2020.01.13

Igazgatóságunk munkatársai ügyintézés közben fedezték fel a jászkarajenői rendőrőrs előtti fákon nappalozó fülesbaglyokat.

Az idén "Év Madarának" választott erdei fülesbaglyok (Asio otus) csoportos belterületi megjelenése szokványos jelenség a téli időszakban. A lakott területek kedvezőbb mikroklímája és a baglyokra is veszélyt jelentő ragadozók hiánya jelentős vonzerővel bír hazánk leggyakoribb éjjeli ragadozó madarára. Általában kis egyedszámban gyülekeznek a belterületek parkjaiban vagy egyéb helyeken, ahol nappalozásra alkalmas örökzöldeket találnak (templomkertek, oktatási intézmények, temetők, stb.).

A baglyok jelenléte gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is rendkívül hasznos, ezért a település és a lakosság jól felfogott érdeke! Ez annak köszönhető, hogy a telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három (kemény fagyok idején akár négy-hat) kisrágcsálót is elfogyaszt. A Rendőrőrs előtt „kettős védelemben” ott jártunkkor 70 bagoly nappalozott.  

Vincze Tibor
őrkerület vezető