Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Emlékezés egy…..tavaszi bogaras képzésre

Megjelenés: 2020.03.25

Igazgatóságunk munkatársai is sokat tanulhatnak egymástól. Ezt a tőkét használni gyűltünk össze március 12-én Pilismarót környékén, hogy holtfában élő bogárfajok felismerését tanuljuk meg Szénási Valentin természetvédelmi őr kollégánktól.

Sokak számára nehéz elképzelni, de az erdők természetes képéhez hozzátartoznak az elpusztult fák: a kidőlt és álló, különböző stádiumban korhadó fatörzsek is. Az olyan erdők, melyekben mindezek megtalálhatóak, nem gondozatlanok, hanem kiemelkedő biodiverzitásnak adnak otthont.

A terepi képzés során az alábbi védett fajok kifejlett példányaival, lárváival vagy nyomaival találkoztunk például: kék pattanóbogár, laposorrú ormányosbogár, skarlátbogár, nagy hőscincér, nagy szarvasbogár.

Minél több adatunk van ezekről a fajokról, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül biztosítani a fennmaradásukat. A tapasztalatcsere eredményként pedig megvan a reményünk rá, hogy munkatársaink szerte a működési területünkön használják majd a megszerzett új ismereteket az adatgyűjtéshez.

Csóka Annamária
DINPI