Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Élőhely-rehabilitáció Dunaalmás Kőpite-hegyen

Megjelenés: 2022.12.08

<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><strong style="mso-bidi-font-weight: normal;"><span style="font-size: 12.0pt; line-height: 107%;"><span style="color: #ba372a;">Idegenhonos, inváziós bálványfa állomány felszámolása.</span></span></strong></p>

Dunaalmáson, a természetvédelmi oltalom alatt álló Kőpite-hegy északkeleti oldalán, spontán terjeszkedő óriási, szinte elegyetlen bálványfa állomány alakult ki. A bálványfa Kelet-Ázsiából származó fafaj, Magyarországon idegenhonos, inváziós, magról és sarjakról rendkívül agresszíven terjeszkedik az őshonos élővilág kárára. A terület nem üzemtervezett erdő, spontán fásodott terület.

A további károk megelőzése érdekében a terület vagyonkezelői, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és a Vérteserdő Zrt. (Erdőgazdaság) összefogásával 2022. őszén megkezdődött a Kőpite-hegy élőhelyeinek rehabilitációja. A fakitermelést a DINPI és az Erdőgazdaság egymással egyeztetve, összehangoltan, ki-ki a maga területén végezte el az ősz folyamán.

A fakitermelés indokai:

1. A faállomány egészségi állapota az évek során folyamatosan romlott. A korábbi években a gímszarvas szinte minden bálványfáról körben lehántotta a kérget, ezzel "meggyűrűzte" a törzseket, ami végzetes a fák számára. A 2022. év nyarára a koronaszáradás olyan mértéket öltött, hogy a lehulló ágak már a terület látogatóit, a közeli földúton közlekedőket veszélyeztették. A fák kitermelése korhadásuk miatt is elkerülhetetlenné vált.

2. A bálványfa előfordulása hazájában – Kínában – nem probléma, mert az ottani betegségei, fogyasztó szervezetei a vitalitását csökkentik, ezért nem uralkodik el a többi növény felett, így a természetes életközösség fontos tagja. Európában fogyasztó szervezetek, betegségek hiányában a bálványfa elnyomja a többi növényfajt, agresszíven terjeszkedik, eluralja, megváltoztatja a természetes élőhelyeket. Ahol a bálványfa megjelenik, ott drámaian csökken a biodiverzitás, a fajok sokfélesége. A bálványfa eltávolítása a védett területekről indokolt, fontos, sürgető feladat.

3. Az Európai Unió - felismerve a bálványfa, és más agresszíven terjedő növény- és állatfajok kártékony hatásait - listát állított össze az inváziós fajokról, az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló 1143/2014/EU rendelet mellékleteként. Ezen a listán szerepel a bálványfa is.


A listán szereplő fajok visszaszorítása, lehetőség szerinti teljes kiirtása minden tagországban jogszabályi kötelezettség a területek tulajdonosai, földhasználói számára.

A DINPI és a Vérteserdő Zrt. a természetvédelmi, baleset-megelőzési szempontok és az Uniós kötelezettségük teljesítése érdekében döntött a fakitermelés mellett. Célunk, hogy a bálványfa "erdő" helyén jellemzően őshonos fajokból álló, fás-bokros élőhely alakuljon ki. Az esetlegesen újból megjelenő bálványfa-egyedeket folyamatosan el fogjuk távolítani a területről.

A fakitermelés vége, és a jellemzően őshonos fajokból álló életközösség kialakulása közötti időszakban esztétikai szempontból problémás látványt nyújthat a vágásterület, sajnos ez jelen esetben elkerülhetetlen, minden jelentősebb fakitermeléssel együtt jár.

Tisztelt Természetjáró! A DINPI és az Erdőgazdaság őshonos, változatos élővilág helyreállítására törekszik a Kőpite-hegyen, mely több éves folyamat, kérjük szíves türelmüket, megértésüket!

Kapcsolódó helyek

Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény

A Gerecse nyugati vonulatában található Dunaalmási Kőpite-túrakörök tanösvény több, mint 9 km hosszan kanyarog, és 32 állomásával vezet végig bennünket az egykori római úton, régi kőbányákon át a Kőpite tetejéig, ahonnan lélegzetelállító körpanoráma tárul a szemünk elé. A magaslat jellegzetes, lepényszerű, pitére emlékeztető alakjáról kapta a Kőpite nevet.

Tovább