Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Életre kel az élettelen természet!

Megjelenés: 2019.09.25

Geotóp-napok 2019 - egy növekvő népszerűségű program a nemzeti parkok kínálatában.

A szokásos nagy érdeklődésre való tekintettel idén is két hétvégére, október 5-re és 12-re osztotta el az immár hagyományos Geotóp-napi rendezvényeit az AM Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya, a vele együttműködő Nemzeti Parki Igazgatóságok, szakmai és társadalmi szervezetek. A helyszínek számát tekintve már most elmondhatjuk, hogy minden idők legsikeresebb hazai Geotóp-napi programjai várhatóak.

Hogy mik a geotópok?
Olyan földtani, geomorfológiai, esztétikai, tudománytörténeti szempontból érdekes, különleges, figyelemre méltóan tanulságos élettelen természeti értékek, helyszínek, amelyek jelentősége, hogy bepillantást engednek a földtörténet valamely időszakának eseményeibe, történéseibe.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság rendezésében az idén 3 helyszínen kerül sor szakvezetésre:


A DINPI működési területén még más lehetőségek is kínálkoznak. Október 5-én a gánti Földtani-park és a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum meglátogatására nyílik lehetőség (ez a program összeköthető a Haraszt-hegyi túrával is). Információ: Mécs Csaba (0622354485, csbmcs@gmail.com), míg Tatán a Kuny Domokos Múzeum várja az érdeklődőket egy játékos, interaktív családi napra. Információ: Kürthy Dóra (06302454302, kurthy.dora@kunymuzeum.hu)
Október 12-én geológus és régész kalauzolnak el Vértesszőlősről a Tatai Geológus Kertig. Kapcsolat: Harman-Tóth Erzsébet (06209120163, celadonite@gmail.com).

A részletes programleírások, illetve az ország más részein rendezendő túrák adatai megtalálhatóak a www.geotopnap.hu hírportálon, illetve az egyes NPI-k honlapjain.