Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Barlanglátogatási etikett

Megjelenés: 2021.03.25

<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><strong><span style="color: #34495e;">A tavasz és a jó idő közeledtével a természetjárás és szabad levegőn való időtöltés egyre többeket vonz. Különösen igaz ez most, hogy a járvány miatti lezárások miatt sokkal kevesebb egyéb szabadidős tevékenységre nyílik lehetőség. Megtelnek a kirándulóhelyek, benépesülnek az erdei ösvények, ismertté és népszerűvé válnak eddig sokszor eldugottnak hitt zugok is.</span></strong></p>

Az egyre népszerűbb célpontok között szerepelnek a barlangok is. Alapvetően örülünk ennek, hiszen pont a népszerűsítés, az ismeretterjesztés miatt készítette el a DINPI a Barlangleső honlapot is, amely a területünkön nyíló, turistautak mentén felkereshető, szabadon látogatható barlangokból gyűjt össze és mutat be egy csokorra valót.

Elszomorodva tapasztaljuk viszont, hogy a népszerűség átkaként az odalátogatók körében milyen sok esetben fordul elő nem megfelelő viselkedés, a természetjárás írott és íratlan szabályainak semmibe vétele.

Valamennyi hazai barlangunk védett természeti érték, a legjelentősebbek közülük fokozottan védettek! Emellett sok barlang védett vagy fokozottan védett természeti területen nyílik , ahol a barlang védelmére vonatkozó szabályok mellett a területre vonatkozó természetvédelmi szabályokat is be kell tartani.

A barlangok látogatásakor a szemetelésen, a falfirkáláson túl az egyik legnagyobb problémát a barlangbejáratokban történő tűzrakás okozza.

MIÉRT BAJ EZ?

  • Mert a firkálás és vésés mellett a tűzrakásból származó korom is soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain.
  • Mert a barlangba időszakosan befelé húzó huzat akár egészen mélyen be tudja vinni a füstöt a szűk járatokba. Ez az ott pihenő vagy telelő denevéreknek, de az esetlegesen bent tartózkodó kutatóknak is komoly problémát okozhat.
  • Számos barlangunk van, ahol történelmi korokból származó feliratok, régészeti értékek esnek áldozatul a meggondolatlan tűzrakásnak.
  • Az ott hagyott tűzrakó maradványa csak tovább bátorítja a később érkezőket, „legalizálja” a tűzrakás tevékenységét, vonzza a szemetet és állandósítja a problémát.

De fel szeretnénk hívni a figyelmet arra is, hogy a barlangok területén történő táborozás (hívjuk bárhogy – sátorozásnak, bivakolásnak vagy épp vadkempingezésnek) túlmutat a barlangok látogatásán, a természetvédelmi célokkal a legtöbb esetben nem egyeztethető össze. A vagyonkezelő hozzájárulása, valamint a természetvédelmi hatóság engedélye nélkül végezve, akaratlanul is jogszerűtlen helyzetet teremt.

Kérjük, hogy felelős túrázóként a barlangok felkeresése során is tiszteljük a természet értékeit és tartsuk be a szabályokat!

A barlangok látogatásával kapcsolatos viselkedési szabályokról bővebben ITT OLVASHAT >>