Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Áramütés áldozata lett Örs, a kígyászölyv

Megjelenés: 2019.10.03

A jeladós kígyászölyv egy szigeteletlen villanyoszlop miatt hullott el.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület munkatársai 2017-ben először helyeztek jeladót egy kígyászölyv fiókára a Felső-Kiskunságban. A madár több ezer kilométer repülést követően első telét Szaúd-Arábiában, a másodikat pedig Dél-Szudánban töltötte. Múlt nyáron, hosszú közel-keleti bolyongást követően csak Törökországig vándorolt vissza és idén tavasszal is elidőzött Anatóliában. Végül júliusban mégis átkelt a Boszporuszon és visszatért Magyarországra, harmadéves világos tollazattal. Érdekes módon nem ejtette útba a szülő madarak territóriumát, hanem attól jóval nyugatabbra, a Hanságban telepedett le, ahol a kígyászölyv előfordulása viszonylag ritkának számít. A hátán hordozott jeladó a nyár folyamán nagy pontosságú területhasználati adatokat rögzített, amely elősegítette a kiülőhelyek és táplálkozóterületek feltérképezését.

Örs szeptember 5-én kezdte meg harmadik őszi vonulását, két nap múlva már Temesvártól délre, egy középfeszültségű oszlopon éjszakázott. Sajnos a pozícióadatok a következő napokban rendre ugyaninnen érkeztek, így a legrosszabbat sejtve értesítettük a Milvus Csoport munkatársait. Nagy Attila a helyszínre érkezve megtalálta Örs tetemét és dokumentálta a veszélyes vezetéksort.

A szigeteletlen oszlopfők jelenleg is világszerte okoznak tömeges pusztulást, így sajnálatos módon az eset a vonulást érintő bármelyik országban megtörténhetett volna. A történteket súlyosbítja, hogy a kígyászölyv magyarországi viszonylatban igen kis számban fészkel, évente egyetlen fiókát reptet és legkorábban csak öt-hat évesen válik ivaréretté.

Idén júliusban a szülőmadarak fészkénél egy újabb kígyászölyv fióka kapott jeladót a Felső-Kiskunságban. Bese a napokban kezdte meg első őszi vonulását és remélhetőleg szerencsésebb lesz testvérénél.

Örs és Bese útvonalát a satellitetracking.eu honlapon lehet megtekinteni: https://www.satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_347=347&check_334=334  

Írta: Árvay Márton (MME)
 

Korábbi hírek:
https://www.dunaipoly.hu/hu/hir/ors-a-kigyaszolyv?fbclid=IwAR0dhzf98YU95MjrLtYc8zg_rIf7smrBwJhvT0cxGss4G4rh16EQ0DH1BaE

https://www.dunaipoly.hu/hu/hir/ujra-feltunt-ors-a-kigyaszolyv