Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Aktív természetvédelem

Megjelenés: 2017.11.13

Újabb lépés a nagy aggófű tatai termőhelyének természetvédelmi kezelésében!

2017. november 11-én a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület és az ELTE Fűvészkert szakemberei és önkéntesei sikeresen végezték el az őszi természetvédelmi élőhelyzelési feladatokat a nagy aggófű tatai termőhelyén.

Folyamatosan nyílik ki a 2015-ben elkezdett kezelt területet. Elsősorban kaszálás, cserjeirtás, széna és venyige lehordás szerepelt a feladatok között. A munkák között kiemelt szerepet kapott a terület gépekkel történő megközelíthetőségének szervezése és kialakítása. Az elmúlt napokban készült el az a híd, amely megteremtette a bejutás lehetőségét a területre.

A munkában résztvevők egy sűrű cserjésen át 4-5 méter széles kb. 20 méter hosszú nyiladékot vágtak a gyepterület széléig. A jövőben, amennyiben szükséges, a gépi munkavégzés biztosítható.

Reméljük, minden a számításaink szerint alakul és 2018-ban jelentősen tovább tudunk lépni az élőhelykezelésben. A tél folyamán, fagyott talajon, a magasabb térszíneken erdészeti szárzúzóval fogunk cserjét gyéríteni, amelyhez kézi lehordás és aprítékolás csatlakozik majd. A jó állapotú gyepterületeket 2017-ben megvásárolt alternáló kaszával fogjunk kezelni. A szénát egy környékbeli kecsketenyésztő fogja elszállítani. Terveink szerint 2018 őszén közel 400 nagy aggófű tő kitelepítése is várható, amelyek a Fűvészkertben várják a területre való kiültetést.

Csonka Péter
természetvédelmi tájegység-vezető
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság