Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A világ első ötoldalú bioszféra rezervátuma

Megjelenés: 2021.11.08

<p>Jelenleg 714 bioszféra-rezervátum található a világ 129 országában. A határon átnyúlók száma eléri a 21-et, melyek közül 4 működik háromoldalú együttműködés keretében. Ötoldalú bioszféra-rezervátumból a világon csak egy található.</p>

2021. 09. 15-én az UNESCO jóváhagyásával megszületett Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia természeti területeit felölelő egységes bioszféra rezervátum Európa egyik legnagyobb természeti területének számít. Területe meghaladja a 943 ezer hektárt, és magában foglalja az öt ország számos védett természeti területét, Natura 2000 területét, valamint nem védett területeket is. Magyarországon a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védett természeti területeinek és Natura 2000 területeinek egy része tartozik hozzá.

A 2021-ben ünnepeltük az UNESCO Ember és Bioszféra Program alapításának 50. évfordulóját. Ez a kormányközi tudományos program az emberek és környezetük közötti kapcsolat javítását tűzte ki célul az ökoszisztémák védelme érdekében. A program keretében bioszféra rezervátumokat jelölnek ki, melyek célja a természetes élőhelyek és ökoszisztémák megőrzése, helyreállítása, a biológiai sokszínűség megóvása, A kutatás, monitorozás, információcsere mellett fontos szerepet szán az ember és a természet közti kapcsolat újraélesztésének és széleskörű népszerűsítésének.

 

Kapcsolódó helyek

Pilisi Bioszféra Rezervátum

A Pilisi Bioszféra Rezervátum (PBR) a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a területen található települések önkormányzatai, szakmai és civil szervezetei együttműködésében működő térségi összefogás, amely egy világszintű hálózat része.

Tovább