Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A kígyóbűvölés nem is olyan veszélyes szakma…

Megjelenés: 2019.05.15

…gondolhatta az egerészölyv, és lecsapott a könnyű zsákmánynak ígérkező erdei siklóra. Ám hamar rájött, hogy rosszul taktikázott, hiszen a másfél méteres hüllő villámgyorsan csavarodott a támadó lába és alsóteste köré és egy elegáns szorítónyolcassal gúzsba kötötte.

Ilyen (dokumentált) eset alig fordult elő hazánkban, így igen szerencsésnek mondhatók a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai, akik a napokban találtak rá e furcsa párosra a börzsönyi Márianosztra egyik erdei útján. Gyors fotózás és adatrögzítés után szétválasztották a „megegyezni nem tudó” feleket és – különféle tapasztalatokkal gazdagodva – mindenki ment tovább a saját útján.

Az egerészölyv (Buteo buteo) alapvetően rágcsálókkal táplálkozik, de gyakran rájár a dögökre, ill. úton-útfélen összeszed mindenféle táplálékot. Tipikus vártamadár: lesben ülve várja a szerencséjét, ezért is látni gyakran pl. az autópályák mentén lévő oszlopokon. Gyenge lábaival komoly zsákmány elejtésére nem képes.

Az erdei sikló (Zamenis longissimus) előszeretettel napozik jól felmelegedő helyeken, így – főként a borús napokon – akár erdei utak közepén. Ilyenkor kellemetlen mellékhatásként előfordul, hogy gázolás áldozata lesz. Mivel e nagy testű hüllő mozdulatlanul, szinte ernyedten napfürdőzik, joggal hihette az ölyv, hogy egy elütött példánnyal van dolga. Óvatlanul megpróbálta elemelni, mire…

Selmeczi Kovács Ádám
tájegységvezető
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Börzsönyi Tájegység

Kapcsolódó helyek

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább