Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A Jági tanösvény újjászületése

Megjelenés: 2019.05.30

Megkezdődtek a Jági tanösvény felújítási munkái. A tanösvény több mint 15 éves, így faszerkezetes elemei folyamatosan mentek tönkre. A felújítást a VEKOP pályázat, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság támogatja.

A tanösvény két újabb állomással fog kibővülni, mely Pilisszentiván nagyon régi, és kevésbé régi múltjába ad visszatekintést, a tanösvény hosszát azonban ez csak néhányszáz méterrel hosszabbítja meg. A kelta település régészeti feltárása 2000 évvel ezelőtti időkbe repít minket vissza, az ökörkút a település 100 évvel ezelőtti életének egy fontos része.

Új interaktív táblákat helyeztünk ki a tanösvény 5. állomásán a Hársas-erdőben a Hársas-forrásnál. Az egyik a holtfákhoz kötődő élővilágot mutatja be, a másikon az erdő nagyvadjaival ismerkedhet a látogató. A régészeti feltárásnál egy ismeretterjesztő tábla lett elhelyezve, amelynek elkészítésében nagy segítséget nyújtott Marlok Tamás, Sima Gábor és Repiszky Tamás, akiknek ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni. A táblák kihelyezésében az Equinox Consulting és Equinox Tender munkatársai voltak segítségünkre, nekik is nagyon köszönjük áldozatos munkájukat.

A tanösvény indító táblája is áthelyezésre került a pilisszentiváni sportpálya parkolójának jobban látható helyére. A tanösvényen tovább folytatjuk a felújítási munkákat, illetve egy új tanösvényfüzet is előkészítés alatt áll. Jövőre ünnepeljük, hogy a Szénás-hegycsoport fokozottan védett területe 25 éve megkapta az Európa Diplomát. Több más mellett a megújított Jági tanösvénnyel is szeretnénk méltók lenni a Diplomához, és bízunk benne, hogy a tanösvényt használók között is sikere lesz az elképzeléseinknek.

A tanösvény szabadon látogatható, de szakvezetés és a tanösvényhez kapcsolódó programok kérhetők a következő elérhetőségeken:

Tóthné Becsei Katalin, tel.: 06-30/511-1802, e-mail: pilisilen@dinpi.hu

Karlné Menráth Réka, tel.: 06-30/477-6720, e-mail: menrathr@dinpi.hu

Kapcsolódó helyek

Jági tanösvény

A Jági tanösvény a pilisszentiváni sportpálya (Villa Negra) mellől indul. Önállóan 2-2,5 óra alatt barangolható be kényelmesen a körtúra. 

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább

Pilisi Bioszféra Rezervátum

A Pilisi Bioszféra Rezervátum (PBR) a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a területen található települések önkormányzatai, szakmai és civil szervezetei együttműködésében működő térségi összefogás, amely egy világszintű hálózat része.

Tovább

A Pilis

A Dunakanyar néven közismert, európai hírű tájunk jobb parti hegyeit évszázadokig Pilis néven ismerte mindenki. Földtani történetükben azonban nagyon különböznek, ezért kettébontásuk indokolt: a déli része a Pilis, tőle északra pedig a Visegrádi-hegység emelkedik.

Tovább

VEKOP-4.2.1-15-2016-00006 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – I. ütem

Időszak: 2016.01.01 - 2023.01.31

Megvalósult

A projekt keretében két természetvédelmi bemutatóhely fejlesztését tervezzük megvalósítani Budapest vonzáskörzetében. A meglévő épületek jelen állapotukban nem tudnak a természet felfedezés élményét nyújtó bemutatásnak megfelelő helyszínéül szolgálni, leromlott állapotuk miatt fejlesztésre szorulnak, illetve hiányoznak a szükséges infrastrukturális feltételek.

Tovább