Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A gyepek titkai IV. fotópályázat

Megjelenés: 2023.05.26

<p><span style="font-family: Montserrat, sans-serif; font-size: 12pt; background-color: #ffffff; color: #2dc26b;">A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei negyedik alkalommal hirdetik meg a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatását, népszerűsítését célzó fotópályázatukat. A pályázat kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a gyepek és élőviláguk védelmére, megőrzésük fontosságára.</span></p>

A gyepek titkai fotópályázat első három kiírására (2020–2022) közel 2500 pályamű érkezett. A nagy érdeklődésre tekintettel a társaság idén is meghirdeti projektpartnereivel a fotópályázatot.

2023-ban a gyepes élőhelyeken előforduló őshonos fajták megörökítése a pályázók feladata. A fajták listáját a pályázati kiírásban olvashatják.

A Kárpát-medence mai arculatának kialakulásában jelentős szerep jutott a legelő állatoknak, azon belül is őshonos háziállatainknak. Azonban nem csak az állatok formálták a tájat, hanem maga a táj is alakította ezeket a fajtákat, így jöttek létre a magyar tájra jellemző fajták, amelyek nemzeti örökségünk részét is képezik. Fotópályázatunk negyedik fordulójának célja bemutatni a legelő őshonos háziállatfajtáinkat, a marha-, juh és lóféléket valamint az őket kísérő kutyafajtákat, természetes közegükben a magyar tájban.

Az Európai Unión belül hazánkban a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. E füvek uralta, változatos és jellegzetes fajösszetételű növénytársulások szorosan kapcsolódnak a régióhoz, nem véletlenül kapták a pannon gyepek összefoglaló nevet.

 A pályázat kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a gyepek és élőviláguk védelmére, megőrzésük fontosságára.

Egyéb információ és nevezés >>