Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

30 éves a Natura 2000 hálózat

Megjelenés: 2022.05.20

<p><span style="color: #236fa1;"><strong>1992-ben, 30 éve hozták létre az Európai Unió ökológiai hálózatát, a Natura 2000 területek rendszerét.</strong></span></p>

A Natura 2000 a világ legnagyobb, a természet védelme érdekében alapított, területek lehatárolásával létrehozott hálózat. Jelen pillanatban az Európai Unió szárazföli területeinek 18%-a, tengeri területeinek pedig 9%-a Natura 2000 terület. Hazánk Európán belül természeti kincsekben gazdag országnak számít. A 2004-es uniós csatlakozáskor területének 21,4 %-a került a hálózatba, egy új biogeográfiai régióval együtt.

 

Natura 2000 területek hálózata az Európai Unióban, narancssárgával jelölve a Pannon Biogeográfiai régió.

 

Számos olyan természeti érték található itt, ami az ország határain kívül máshol nem fordul elő, mint például a magyar kökörcsin, a pilisi len, vagy a rákosi vipera, emellett pedig számos élőhely, mint például a pannon gyertyános-tölgyesek pedig csak a Pannon Biogeográfiai régión belül található meg.

 

rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis), fotó: Halpern Bálint

 

 

pilisi len (Linum dolomiticum), fotó: Halász Antal

A Natura 2000 hálózat célja a közösségi jelentőségű fajok védelmével a biológiai sokféleség megóvása, és természetvédelmi helyzetük fenntartása, javítása. Ennek érdekében az Európai Unió a tagállamokat támogatásokkal és pályázatokkal segíti.

A 30. évforduló alkalmából május 21-én szombaton Igazgatóságunk több programon is megemlékezik a Natura 2000 területek, fajok és élőhelyek védelméről. A fővárosban a Sas-hegyen „Lepkék, méhek, bogarak és orchideák” című programon könnyű sétára invitáljuk az érdeklődőket, a Gerecsében Tardoson ürgéket keresünk, a Nagykáta melletti Nyík-réten pedig vezetett túrán csodálhatjuk meg a virágpompás kaszálóréteket. A rendezvényekről a dunaipoly.hu honlap programok menüpontjában találhatnak részletes információkat.

Részletesebb információk a Natura 2000 hálózatról: Duna-Ipoly Nemzeti Park védett területek (dunaipoly.hu)