Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Velencei-tó és Dinnyési-fertő

<p><strong>A Fejér vármegyében található két vizes élőhely 965 hektáros összterülete 1979 óta szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek listáján. A terület eredetileg egybefüggő tó volt, azonban a feltöltődés miatt a Dinnyési-fertő levált a magterületről. Így a Velencei-tavat nyílt vízfelület, míg a Dinnyési-fertőt nádasos, úszólápos, kevés nyíltvizes terület jellemzi. A két tó azonban kiegészíti egymást, szerves részei egymásnak.</strong></p>

A Velence - Dinnyés térség botanikailag is fontos élőhely, előfordul a fokozottan védett hagymaburok (Liparis loeselii) az endemikus kúszó csalán (Urtica kioviensis), a védett mocsári kosbor (Orchis palustris) és a szintén védett fátyolos nőszirom (Iris spuria).

Vízimadarak közül récefélék, gémfélék egyaránt előfordulnak a területen, mind fészkelő, mind telelő állomány fellelhető. A kiterjedt nádasokban nádimadarak fészkelő állománya képvisel természetvédelmi értéket.

A térségben megtalálható gémfélék: a vörösgém (Ardea purpurea), a szürke gém (Ardea cinerea), az üstökös gém (Ardeola ralloides), a nagykócsag (Egretta alba), melyek egyedei fokozottan védettek. A fokozottan védett kanalasgém (Platalea leucorodia) fészkelő állománya kiemelt oltalom alatt áll. (forrás: ramsar.hu)

2016-ban megkezdődött a "Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében" KEHOP projekt terveinek elkészítése, melyek elfogadása után megkezdődhettek a kivitelezések: legelőször 2020-ban a két (DINPI kezelésében álló) kilátó épült újjá, melyek műszaki átadása is megtörtént az év végére.

Szintén 2016-ban indult a Velencei-tó partfal-felújításai KEHOP projektje,melynek keretében a Velencei-tavi Madárrezervátum területén áramlásjavító kotrásokat végeztek az úszólápok friss vízzel való ellátottsága kapcsán a bevezető vízfolyások mentén. Ezen kívül a tó délnyugati oldalán költőszigeteket alakítottak ki a Sarvajcz-kilátó közelében.

2018-tól az Agárdi Hajózási KHT-vel kötött együttműködési megállapodás alapján rendszeres hajós túrák indulnak a Velencei-tavi Madárrezervátumba szakkísérettel az úszólápok megismerése céljából.

Részletek:

Kapcsolódó programok

Fecskeköszöntő és tavaszi madárgyűrűzés a Madárdal tanösvényen

A fecskék röptét, nászát és építkezését figyelhetjük meg.

Tovább

DINNYÉSI MADÁRKAVALKÁD

Ingyenes családi nap! Vezetett túrák, madármegfigyelés- és gyűrűzés, kézműveskedés, gyermekkoncert és még sok más program!

Tovább

Sasles és madárgyűrűzés a Madárdal tanösvényen

Madáretető helyünkön most ragadozó madarak megfigyelésére lesz lehetőség.  

Tovább

Kapcsolódó hírek

Projekt a vizes élőhelyekért

A "Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében" című projekt ünnepélyes zárórendezvényét tartottuk meg Dinnyésen.

Tovább

Kapcsolódó helyek

Dinnyési-fertő

A Dinnyési-fertő nem is olyan régen még a Velencei-tó szerves része volt, ma is jóformán csak a balatoni vasútvonal és az országút választja el a tó délnyugati részeitől. Védett, biztonságos vizein, nádasaiban számtalan madár talál ideális fészkelő és táplálkozóhelyet.

Tovább

Dinnyési-fertő TT

A Balaton felé vezető vasútvonal és a 7-es országút elkészülte előtt a Velencei-tó nádasai délnyugati irányban Dinnyés községig húzódtak. A vizes, nádas terület a Dinnyés-Kajtor csatorna (amely a Velencei-tó vízfeleslegét hivatott levezetni) két oldalán 1966 óta védett. A Velencei-tavon megnövekedett idegenforgalmi terhelés miatt az onnan kiszoruló védett madaraknak nyújt biztonságos, zavartalan élőhelyet.

Tovább

Velencei-tavi Madárrezervátum TT

A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag, szinte páratlan fészkelőmadár-faunája már Herman Ottó idejében is híres volt. Számos hazai és külföldi szakember látogatott el azzal a céllal a Velencei-tóhoz, hogy a nagy kócsag, a kanalasgém és más madárfajok életét és szokásait tanulmányozza. A Madártani Intézet javaslataira a terület 1958 óta védett rezervátum.

Tovább