Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Ócsai Turjános

<p class="MsoNormal" style="background: white;"><strong>Az 1146 hektáros ócsai területet 1989 - ben vették fel a Nemzetközi vizes élőhelyek listájára.</strong></p>

A Turjános az Ócsai Tájvédelmi Körzet része, mely a Duna-Tisza köze hajdani kiterjedt lápterület egyik utolsó ékes maradványfoltja. A Duna egykori jégkorszaki medre, és a folyószabályozások előtti Duna árterülete néhány évszázada még összefüggő, hatalmas kiterjedésű vizenyős, lápos, mocsaras területet alkotott, amit turjánvidéknek neveztek. Napjainkban a botanikai és állattani ritkaságait, értékeit a XIX. századi lecsapolások eredménytelensége miatt fennmaradt állandó vízjárásnak köszönheti. Területének egészére jellemző a mozaikosság, vagyis a nyílt vizek, nádasok, rétek, erdők, sztyepprétek váltakozása, és az ennek megfelelően váltakozó emberi tevékenységek nyomai.

Az itt található erdők a régebben használatos, ma már jobbára háttérbe szorult szálaló, egyedkiválasztó művelési móddal kialakult ősi erdőtípusok. A legértékesebbek az égerlápok, melyeket az év nagy részében víz borít, így a fák gyökerei támasztógyökeresek, melyet népiesen "lábas" égernek neveznek.

A területre jellemző néhány madárfaj: nagykócsag, szürke gém, barna és hamvas rétihéja, fekete gólya, rétisas, cigány réce, kis vöcsök, bíbic, sárszalonka, piroslábú cankó, jégmadár, nádirigó, fülemülesitke, tücsökmadarak, nádiposzáták stb.

További tudnivalók a területről és az Ócsai Tjávédelmi Körzetről: https://www.dunaipoly.hu/.../buda.../ocsai-tajvedelmi-korzet

Részletek:

Kapcsolódó programok

Turján világa - tanösvény túra

Szakvezetett túránkon az ócsai Öreg-Turján legizgalmasabb részeit járjuk be.

Tovább

Őszi rét hercegnői – kirándulás a Turján-vidéken

Az Ócsa környékén tett séta során felfedezzük a turjánvidék őszbe forduló arcát, nyarat búcsúztató hangulatát és megismerkedünk a tájvédelmi körzet egyéb értékeivel is.

Tovább

Őszi barangolás a turjánvidéken

Az egykor kiterjedt turjánvidékből napjainkra csupán apró részletek maradtak fenn, ezek egyike az ócsai Öreg-turján.

Tovább

Ismerd meg a Pákász-tanyát!

Családi programunk egy vezetett túrával indul a turjánvidék fokozottan védett láprétje mentén, majd a Pákász-tanya bemutatópontunkon folytatódik.

Tovább

A láprétek csodálatos világa

Túránkon az Ócsai Tájvédelmi Körzet ritkán látogatható részeit veszük szemügyre. 

Tovább

Barangolás a turjánvidéken

Az egykor kiterjedt turjánvidékből napjainkra csupán apró részletek maradtak fenn, ezek egyike az ócsai Öreg-turján.

Tovább

Szent Iván Éji túra – Az éjszakai erdő

Családi kalandozásra hívunk kicsiket és nagyokat a Selyem-réti tanösvényre, a nyári napforduló alkalmából! 

Tovább

Kapcsolódó hírek

Lápok apró kincse

Az Év Hala a lápi póc.

Tovább

Kapcsolódó helyek

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább