Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Velencei-tavi Madárrezervátum TT

<p>A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag, szinte páratlan fészkelőmadár-faunája már Herman Ottó idejében is híres volt. Számos hazai és külföldi szakember látogatott el azzal a céllal a Velencei-tóhoz, hogy a nagy kócsag, a kanalasgém és más madárfajok életét és szokásait tanulmányozza. A Madártani Intézet javaslataira a terület 1958 óta védett rezervátum.</p>

Védettségét a Velencei-tavi madárrezervátum természetvédelmi terület védettségének fenntartásáról szóló 158/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet tartja fenn.

  • Védetté nyilvánító (módosító) jogszabály száma: 165/ 1958. OTT
  • A védett terület kiterjedése: 420 hektár, a teljes terület fokozottan védett
  • Törzskönyvi száma: 65/TT/57
  • Érintett községhatár: Pákozd


A védett természeti értékek rövid jellemzése
A "Nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékébe" bejegyzett védett terület (ún. Ramsari terület) a 8002/1989. (KVÉ 9.) KVM tájékoztató alapján.A gémfélék közül a nagykócsag, az íbiszfélék közül a kanalasgém rendszeresen fészkel az öreg nádasokban, telepeik Európa-szerte ismertek. A tó nagy tisztásainak jellegzetes lakója a búbosvöcsök, a sekélyvizeknek a kis vöcsök. Rendszeresen költ a nyári lúd, októbertől a vetési ludak népes csapatai éjszakáznak a tavon.
Ragadozó madarakban szegényebb a tóvidék. A nádasokban barna rétihéja költ, ősztől tavaszig gyakori a kékes rétihéja. A nádasban, különösen a parti sávban és a nádszegélyeken gyakoriak a nádi énekesek
A védett területen ma is fellelhetők az eredeti lápi vegetáció maradványai: az úszólápok. A lápi növényzet különlegességét bizonyítja az Európa-szerte ritka hagymaburok nevű lápi orchidea-faj jelenléte. A magyar flóra egy másik nagyon ritka faja a tengermelléki káka ugyancsak itt fordul elő.
Az úszólápok a befolyó Császár-patak terhelésének eliminálásában fontos szerepet játszanak, ezért minőségük megóvása, javítása a természetvédelem fontos feladata.

Főbb veszélyeztető tényezők, speciális védelmi feladatok
A természeti értékek fennmaradása érdekében a tó vízszintjének szabályozását a természetvédelmi szempontok figyelembe vételével kell végezni. A célokat tekintve a terület bővítése az elsődleges feladat, ideértve a még nem háborgatott nádasokat és partmenti réteket, legelőket; megfelelő szélességű és kellően tiszteletben tartott vízi és szárazföldi pufferzóna létrehozása az emberi hatások (gazdálkodás, horgászat, vízi-sportolás) tompítása érdekében; a nádaratás természetvédelmi célokat szolgáló tervszerű megtervezése és kivitelezése megfelelő mennyiségű és minőségű víz előállítása az üdülési szezont megelőző tavaszi, kora nyári intenzív vegetációs fejlődés és fészkelés időszakában.

Részletek:

  • Kapcsolattartó: Kiss Péter
  • E-mail: kissp@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 663 4646

Látogatással kapcsolatos információk: Fenyvesi László, +36 30 663 4630, fenyvesil@dinpi.hu

Kapcsolódó programok

DINNYÉSI MADÁRKAVALKÁD

Ingyenes családi nap! Vezetett túrák, madármegfigyelés- és gyűrűzés, kézműveskedés, gyermekkoncert és még sok más program!

Tovább

Kapcsolódó hírek

Madármegfigelés a Velencei-tónál

Fel A Bakancsot, Elő A Bringákkal, Távcső A Nyakba! Madármegfigyelő tornyokat építettünk a Dinnyési-fertő Természetvédelmi Terület és Velencei-tavi Madárrezervátum területén.

Tovább

Jubileum a Madárrezervátumban

Szakmai előadásokkal és sétahajózással ünnepeltük a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület 60 éves jubileumát.

Tovább

Kapcsolódó szolgálatások

Félnapos természetismereti programok

Vállaljuk osztálykirándulások, csoportoknak terepi programok megszervezését! Bemutatóhelyeink, védett területeink bejárhatóak környezeti nevelőinkkel és túravezetőinkkel, akik az élményt egyedi módon, természetesen közvetítik.

Tovább

Élménybeszámolók 2021-es nyári táborokról

Nyári táboraink nagy sikerrel zajlottak le  2021-ben is, több helyszínen és változatos programokkal. Saját szervezésű táboraink mellett  Nemzeti Parki Termék védjegyes Partnerünk kínálata színesítette és tette élményszerűbbé a táborozó gyerekeknek a nyarat.

Tovább

Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér megyében

Időszak: 2016.09.01 - 2023.10.31

Megvalósult

A Mezőföld fejér vármegyei területére a több évszázados tájhasználat következtében mára az intenzív mezőgazdasági – különösen szántóföldi – gazdálkodás nyomja rá a bélyegét. Ebben a környezetben természetvédelmi szempontból kiemelt szerepet kapnak a még fennmaradt vizes élőhelyek.

Tovább