Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Turai-legelő TT

<p>A védelem célja a tavaszi kikerics (Egyhajúvirág - Bulbocodium versiolor) tenyészterületének megóvása, az 1982 óta fokozottan védett növényfaj fennmaradásának biztosítása.</p>

  • A Turai legelő Természetvédelmi Területet a Országos Környezet és Természetvédelmi Hivatal elnöke nyilvánította védetté a 2/1987. (VII. 10.) OKTH számú határozatával.
  • Törzskönyvi száma: 190/TT/87
  • Kiterjedése: 14 ha
  • Az érintett községhatár: Tura

A védett természeti értékek rövid jellemzése
A védett terület a Galga-patak partján terül el. A viszonylag mély fekvésű területen többnyire réti talajformáció, illetve az 1-2 m-rel magasabb kiemelkedéseken homokos-mezőgazdasági talajkialakulás található. A védett terület mélyebb részein a felszínhez viszonylag közeli talajvízszint miatt a talaj nedvesebb, növényzete az öntéstalajokra jellemző magaskórós növényzet. A kissé magasabb, platós területeken szárazabb, homoki virágok a jellemzőek. Növényzete a homokpusztagyep növényvilága, amelynek a szélén található a tavaszi kikerics. Az erdőterület faállománya csenevész akác.

Főbb veszélyeztető tényezők, speciális védelmi feladatok 
A védett területet minden oldalról intenzív hasznosított szántóterületek veszik körül. A gazdálkodás során alkalmazott vegyszeres technológia a területet veszélyezteti. A védett területen - épp annak botanikailag legértékesebb részén - a környező területeken folyó gazdálkodással kapcsolatban gépjárművek által is használt földút vezet keresztül.
A fokozottan védett növényfaj élőhelyének védelme érdekében a terület szélén jelenleg átlósan keresztülhaladó földutat fel kell számolni, annak illegális használatát megfelelő árokrendszer kialakításával meg kell akadályozni. Helyette a valamikori, a területet határoló utat kell nyitni.

Látogathatóság
A természetvédelmi terület szabadon látogatható, kivéve az egyhajúvirág nyílásának idejét (február 01. - március 31.). A védett terület ebben az időszakban csakis és kizárólag vezetővel látogatható.Részletek:

  • Kapcsolattartó: Németh András
  • E-mail: nemetha@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 236 8351

Kapcsolódó programok

Egyhajúvirág túra Turán

A  túra során egy jelentős természeti érték, az egyhajúvirág virágzását tekintjük meg Turán.

Tovább

Kapcsolódó hírek

Az egyhajúvirág nyomában jártunk

Németh András természetvédelmi őr beszámolója a március 12-i túráról, ahol a "címadó" növény mellett igazi mesehősökkel is dolguk akadt a résztvevőknek.

Tovább