Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Peregi Parkerdő TT

<p>A közel tizenkét hektár kiterjedésű parkerdő a Kiskunlacházát Ráckevével összekötő műúttól jobbra, a Ráckevei-Dunaág mellett létesült üdülősor szomszédságában helyezkedik el, egy kisebb magaslaton. Ez a Pusztatemplom vagy más néven Templomhát dűlő. Ezen a "dombháton" terült el a középkorban Pereg (Berek) község, amelynek lakói a Duna közelségéből adódó rendszeres árvízveszély és a törökök pusztításai miatt elhagyták a települést, távolabb költöztek.</p>

Védetté nyilvánító jogszabály: a Peregi Parkerdő Természetvédelmi Terület létesítéséről szóló 4/1996. (IV. 17.) KTM rendelet.

 

Érintett települések: Kiskunlacháza, Ráckeve. Kiterjedése: 11,7 hektár.

Ma Kiskunlacháza egy részét nevezik a helyi lakosok Peregnek, illetve Peregi Dunasaroknak hívják Ráckeve ide csatlakozó utcáját. Az erdő telepítése előtt régészeti feltárás folyt a területen és elő is került a középkori templom falmaradványa. Helyét egy emléktoronnyal jelölték meg, amelyről körbetekintve a parkerdő egy részlete tárul a látogató elé. Az emléktorony környezetben, illetve a Templomháton temetkezési helyeket is feltártak, így a kultúrtörténeti értékek megóvását is biztosítja a természetvédelmi oltalom.
 
A területen az 1978-79-es években érdekes erdőtelepítési munka folyt. Ennek során nagyrészt nemesnyársok létesültek, de igen sok fafaj került beültetésre szétszórtan, vagy csoportosan (hársak, kőrisek, platánok stb.). A természetes újulatokkal hamarosan újabb fajok jelentek meg területen. Külön kiemelhető az Alföldön szokatlan, a mediterrán hatást jelző szelídgesztenyék megtelepítése és a vörösfenyő gyűjtemény kialakítása. Ez utóbbiak meglepő növekedést értek el és ezzel a terület fontossá vált az összehasonlító vizsgálatok számára.
 
 
A parkerdő aljnövényzete még szegényes, de néhány, a hajdani ártérre jellemző lágyszárú növényfaj már újra visszahódította termőhelyét. A virágzó növények számos rovart vonzanak. Májustól lepkék sokasága figyelhető meg a területen. A védett fajok közül a fecskefarkú pillangók tavaszi tánca vagy a nappali pávaszem sütkérezése a kirándulók számára élményt nyújthat.
Az ösvény mellett zörgő avar a fürge gyík-nevéhez méltó-menekülését jelzi. Az erdő hangos az énekes madarak dalától, hiszen versenyt énekel a fülemüle a barátposzátával és az erdei pinttyel. Talán meglepő, de ebben a kicsiny erdőfoltban, karnyújtásnyira a Duna parton sorakozó üdülőkhöz, egy pár egerészölyv is megtelepedett.
 
A műút melletti nagyobb fátlan rét kiváló helyet biztosíthat alkalmi rendezvényeknek, majálisnak, Madarak és Fák Napja megemlékezésnek. A parkerdő lehetőséget adhat az általános iskolák számára természetismereti foglalkozások megtartására is.

Részletek:

  • Kapcsolattartó: dr. Hegyi Zoltán
  • E-mail: hegyiz@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 862 7939