Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Pál-völgyi-barlang felszíni védőövezete TT

<p>Felfedezői, Scholtz Pál Kornél és Bagyura János 1904. június 23-án jutottak be a Pál-völgyi kőfejtőből nyíló bejáraton. 1904 és 1910 között az első kutatók kb. 1200 métert tártak fel a barlangból. A Pannónia Turista Egyesület 1919-ben alakult barlangkutató csoportja a barlang legszebb részét látogathatóvá tette.</p>

Eredeti védetté nyilvánító rendelkezés: a Magyar Királyi Földmívelésügyi Miniszter 236.320/1944. számú rendelkezése

 

Védettségét a Pálvölgyi-barlang felszíni védőterülete természetvédelmi terület védettségének fenntartásáról szóló 66/2007. (X. 18.) KvVM rendelet tartja fenn.

  • Törzskönyvi száma: 14/TT/44
  • Kiterjedése: 4,7 ha. Fokozottan védett barlang
  • Érintett városrész: Budapest, II. kerület


A védett természeti értékek rövid jellemzése
1927-ben az első közös Német-Magyar barlangkutató konferencia alkalmából villanyvilágítást vezettek be a kiépített részekbe. A háború alatt a barlang hosszú ideig gazdátlan volt, ez időből származnak a kiépített szakaszt ma is csúfító rongálások. 1980-tól a Barlangot a Bekey Imre Gábor barlangkutató csoport kutatja, munkájuk eredménye, hogy a Pál-völgyi barlang járatainak ismert hossza meghaladja a 12 km-t.
A Pál-völgyi barlang a Budai hegység legtöbb barlangjához hasonlóan hévizes üregrendszer. A mélyből a repedések mentén feltörő melegvizek oldva a mészkövet, óriási barlangrendszert hoztak létre.
A Duna bevágódása és a Budai hegység folyamatos ki-emelkedése miatt a barlang járatai szárazzá váltak. A hévizes oldásformák és ásványkiválások mellett megjelentek a felszínről beszivárgó csapadékvíz hatására a cseppkövek, cseppköves -felületek. A Pál-völgyi barlangból ma kb. 500 méter látogatható.
A barlangot magába rejtő kőfejtő impozáns sziklafalaiban még több kisebb-nagyobb üreg bejárata látható. A bányaudvar parkosított, rövid sétára kiválóan alkalmas.

Főbb veszélyeztető tényezők, speciális védelmi feladatok
A Pál-völgyi-, és a Szemlő-hegy-barlangnál is veszélyforrásként jelentkezik a felszíni terület nagyfokú beépítése, ennek következtében a beszivárgási felületek csökkenése és a közmű-meghibásodás okozta szennyezés. A több éve életbe léptetett - természetvédelmi és építkezési hatóság által közösen kidolgozott - intézkedés - rendszer a barlangok fölött teljes építési tilalmat, közvetlen környezetben pedig erőteljes korlátozásokat, ill. speciális műszaki követelményeket ír elő.

Részletek:

  • Kapcsolattartó: Márkus Katalin (barlangüzem-vezető), Kiss Attila (rendezvényhelyszín)
  • E-mail: palvolgy@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 557 2441 (Kunisch Gyöngyvér) +36 30 663 4654 (Kiss Attila)
  • Nyitva tartás: Időpont foglalás, látogatással kapcsolatos információk: +36 1 325 9505, +36 30 469 0528. Részletek: lásd. a kapcsolódó helyeknél (lent).

Természetvédelmi ügyekkel kapcsolatban: Csáky Péter, +36 30 663 4653, csakyp@dinpi.hu

Kapcsolódó programok

Főszerepben a denevérek – zoológiai előadás és denevérleső túra a Pál-völgyi-barlangban

A Barlangok hónapja alkalmából különleges alkalmat biztosítunk a hazai denevérfauna megismerésére. 

Tovább

FÖLD NAPJA a PÁL-VÖLGYI KŐFEJTŐBEN

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös Föld Napi rendezvénye idén is a megszokott helyen, a Pál-völgyi kőfejtőben várja a családokat természetismereti programkavalkáddal. A rendezvény ingyenes!

Tovább

Kapcsolódó hírek

December 7-én nyit a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontja!

A látogatóközpont kiállításaivaltapintható kőzeteivel és további interaktív elemeivel közelebb hozza és érthetőbbé teszi a barlangok keletkezésének természeti csodáját.  

Tovább

Kapcsolódó helyek

Pál-völgyi-barlang

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb barlangrendszere. A jelenleg ismert kb. 32 km-es hosszból 500 méteres szakasz van kiépítve, mely kb. 1 óra hosszúságú vezetett túra keretében látogatható.

Tovább

Kapcsolódó termékek

Fedezze fel a Pál-völgyi-barlangot!

A Magyarország második leghosszabb barlangrendszerét bemutató, fotókkal gazdagon illusztrált kiadvány minden korosztálynak kedvet csinál az 500 m-es túrához. 2005, 28 oldal, B5,

Tovább