Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Sisakvirág tanösvény

A Sisakvirág tanösvényt a PERIURBAN Parks pályázat támogatásával készítettük el. A pályázatban 14 európai uniós partner vett részt, akik város körüli zöldterületek, parkok, tradicionális mezőgazdasági területek kezelői. A pályázat megvalósítása során megfogalmazódott bennünk, hogy a városok folyamatos növekedésével ezen zöldterületek jelentősége és sérülékenysége egyre nő.

A tanösvény a Budai Tájvédelmi Körzet egy sokak által használt turistaútjára épült. Hossza 9,5 km, a szintkülönbség 420 m. A tájékozódást 8 db információs tábla segíti, melyekkel tájékoztatjuk az erre járót az itt fellelhető természeti értékekről és a természetvédelem lehetőségeiről. Utunk során gyertyános-tölgyeseket, bükkösöket, molyhos-tölgyeseket, valamint dolomit-sziklagyepeket érintünk. A tanösvény névadó növényére, a farkasölő sisakvirágra (Aconitum vulparia) a Nagy-Kopasz környéki bükkösökben lelhetünk.

A Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopaszon álló Csergezán Pál-kilátóba érdemes fölsétálnunk, ahol pazar kilátás tárul a szemünk elé. Nagykovácsi a Budai-hegység három legmagasabb hegye, a Kutya-hegy (558 m), a Nagy-Kopasz (559 m) és a Nagy-Szénás (550 m) nyúlványai által ölelt völgyben helyezkedik el. Zsáktelepülés, mivel csak egy irányból, Budapest felől közelíthető meg. Ennek köszönhetően sikerült megőriznie háborítatlanságát, jóllehet a fővárostól csupán 15 km-re terül el. Adottságai miatt élénk a turizmus, hétvégenként gyalogos és biciklis kirándulók lepik el. A környéken sok turistaút és több tanösvény is várja az érdeklődőket. A település külterületének 85%-a védett természeti terület.
 
Tanösvény-füzet kapható: a DINPI Zöld Boltjában (Budapest XII., Költő u. 21.).

A tanösvény elérhető a DUNA-IPOLY MOBILAPPLIKÁCIÓBAN is!

Részletek:

  • Cím: 2094 Nagykovácsi
  • Megközelítés: Bp. Hűvösvölgyből 63-as autóbusszal Nagykovácsi végállomásig, onnan 20 perc séta a patakon át, majd a Tompa Mihály utcán jobbra fordulva egy földúton egy parkolóból indul a tanösvény. GPS: 47.529719, 18.868747. Telki felől: lásd. lent.
  • Kapcsolattartó: Tóthné Becsei Katalin
  • E-mail: pilisilen@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 511 1802 (munkaidőben)
  • Nyitva tartás: Szabadon látogatható, szakvezetés kérhető.

Megközelítés Telki felől: Bp. Széna térről volánbusszal a Hidegvölgyi erdészlak megállóig, majd rövid séta az út mentén, és az erdészlaknál a sorompó mellett található az első tábla.

Kapcsolódó helyek

Budai Tájvédelmi Körzet

A Budai-hegyek fokozódó beépülése, a természetes élőhelyek egyre gyorsuló pusztulása, nemcsak az élővilágot, de a folyamatot gerjesztő lakosság testi és lelki egészségét egyaránt veszélyeztetni kezdte. Így 1978-ban létrejött, a Budai-hegység nagy részének jogi védelmét biztosító, 10528 hektár területű Budai Tájvédelmi Körzet. Igaz, a budai térségben kisebb-nagyobb területeket már a korábbi években védetté nyilvánítottak, de a terület átfogó védelme csak ekkor valósult meg.

Tovább

Kapcsolódó termékek

Fedezze fel a Budai Tájvédelmi Körzetet!

A kiadvány a Budai Tájvédelmi Körzet természeti és kulturális értékeit, program- és túraajánlatait mutatja be. 2012, 40 oldal, B5,

Tovább

Tanösvények Budapest körül 7. Sisakvirág tanösvény

A 9,5 km hosszú tanösvény a Budai Tájvédelmi Körzet egy sokak által használt turistaútjára épült Budakeszi és Nagykovácsi között. 2012, 16 oldal, A5,

Tovább