Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Haraszt-hegyi tanösvény

A Vértes hegység déli oldalában meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt, változatos tájat találunk. A déli fekvésű, csapadékszegény hegyoldalakon mediterrán tájakra emlékeztető éghajlat alakult ki, s ennek megfelelően a növényzet is bővelkedik mediterrán, szubmediterrán elemekben. A tanösvényt bejárva ezeket a melegkedvelő növényeket ismerhetjük meg, tarkítva a dolomitra jellemző ritka növényekkel.

Így például utunk során láthatunk ősszel tűzvörösre színeződő cserszömörcét, az országban csak itt előforduló, eredetileg mediterrán elterjedésű keleti gyertyánt, szárazságkedvelő molyhos tölgyet. Megismerhetjük a dolomit kőzet sajátosságát, az ún, "dolomitjelenséget". A nyílt dolomit sziklagyepeken pedig megtalálhatjuk a dolomit alapkőzetén virító, illatos Szent István király szegfűt és a magyar gurgolyát is.

A Kőlik-völgyi sziklahasadékok, üregek denevéreknek és egy énekesmadarunknak, a hollónak is biztosítanak élőhelyet. A tanösvényhez készült vezető füzet 7 állomáson keresztül mutatja be részletesen e csodálatos területet. A túra hossza 3500 m, mely 3 óra alatt járható be.

A tanösvény elérhető a DUNA-IPOLY MOBILAPPLIKÁCIÓBAN is!

Részletek:

  • Cím: 8083 Csákvár
  • Megközelítés: a Csákvárt Gánttal összekötő út mellett, a Vízmű melletti parkolónál kezdődik a tanösvény és ide is tér vissza.
  • Kapcsolattartó: Klébert Antal
  • E-mail: kleberta@dinpi.hu
  • Telefon: +36 70 330 3854
  • Nyitva tartás: Szabadon látogatható, szakvezetés kérhető. Ajánlott látogatási időszak: egész évben, de legszebb ősszel.

Kapcsolódó programok

Orchideák lencsevégen

Séta a Haraszt-hegyi tanösvényen orchideák között.

Tovább

Kapcsolódó hírek

Túra a Haraszt-hegyi tanösvényen

Elszánt gyereksereg indult neki a Haraszt-hegy meghódításának. Képes beszámoló a keddi túráról.

Tovább