Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény

<p>A Gerecse nyugati vonulatában található Dunaalmási Kőpite-túrakörök tanösvény több, mint 9 km hosszan kanyarog, és 32 állomásával vezet végig bennünket az egykori római úton, régi kőbányákon át a Kőpite tetejéig, ahonnan lélegzetelállító körpanoráma tárul a szemünk elé. A magaslat jellegzetes, lepényszerű, pitére emlékeztető alakjáról kapta a Kőpite nevet.</p>

A túrakörök négy, egymásba kapcsolódó tanösvényből áll, így tetszőleges útvonalon bejárható az az ingyenes Duna–Ipoly mobilalkalmazás segítségével. Az applikáció letölthető a Google Play Áruházból vagy az Apple Store-ból.

A túrakörök kezdőpontja a Tatát Dunaalmással összekötő közút melletti parkolóban található, az üdvözlő táblánál. Itt meg is tervezhetjük túránkat. A piros jelzésű, római út babakocsival is végigjárható. A zöld és a kék jelű túrakörökön nehezebb a terep, itt helyenként meredek kaptatókat és lépcsőket kell megmászni. A lila útvonal kényelmes sétával teljesíthető.

Az évmilliókkal ezelőtt itt fakadt karsztforrások és az ezekhez inni járó déli mamutok világába csöppenünk, de a nagy kiterjedésű tölgyerdők, fenyvesek és hegyi rétek mai élővilága is seregnyi látnivalóval fogad bennünket. A legszebb kilátást nyújtó panorámapontokon táblák segítenek a környék nevezetességeinek a felismerésében. A túra során mindig figyeljék az útirányjelző táblákat és az egyes állomásokat jelző, különböző színű, számozott oszlopokat!

A túrakörök bejárásához, és a látnivalók átéléséhez kellemes időtöltést kívánunk!

<< TANÖSVÉNYFÜZET LETÖLTÉSE >>

Részletek:

  • Cím: 2545 Dunaalmás
  • Kapcsolattartó: Csonka Péter
  • Telefon: +36 30 663 4659 (munkaidőben)
  • Nyitva tartás: Szabadon látogatható, csoportoknak szakvezetés kérhető.

Kapcsolódó hírek

Élőhely-rehabilitáció Dunaalmás Kőpite-hegyen

Idegenhonos, inváziós bálványfa állomány felszámolása.

Tovább

Kapcsolódó helyek

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse. Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább