Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Apródok útja tanösvény

Az Apródok útja tanösvény Drégelypalánk községtől a várig 8 állomáson végighaladva megismerteti a látogatókat a falu helytörténeti értékeivel, a szőlőhegyek történetével, patakok és erdők élővilágával, a Börzsöny forrásaival és végül a vár történetével. A várból egyedülálló kilátás nyílik a szomszédos hegyekre.

A Drégelyvárat először 1285-ből említik. A Hunt-Pázmán nemzetség Bozóki ága építtette - valószínűleg az akkorra már tönkrement Hont vára helyett, melyet csak mocsár és faszerkezetes falak védtek. Annak ellenére, hogy a XV. század első felében a várat megerősítették, a török 1552-es hódító hadjáratának megkezdésekor igen leromlott állapotban volt, főleg az 1549. évben a lőporraktárt ért villámcsapás miatt. Ekkor már Szondi György volt a vár kapitánya. 1552. július 6 - 9. között a vár Ali pasa 12 000 fős - nyolcvanszoros túlerejű - seregének nem tudott ellenállni, s a várvédők életének feláldozása ellenére elesett. A várat az ostrom gyakorlatilag romhalmazzá változtatta olyannyira, hogy az többé nem is épült vissza. A rom helyreállítását 1991 óta a Drégelyvár Alapítványt végzi, aminek eredményeként mára megfelelően megerősítve, hitelesen látszanak a vár külső kontúrjai és valamikori belső elrendezése.

Tanösvény-füzet beszerezhető: a DINPI Zöld Boltjában (Bp. XII., Költő u. 21.).

A tanösvény elérhető a DUNA-IPOLY MOBILAPPLIKÁCIÓBAN is!

Részletek:

  • Cím: 2646 Drégelypalánk
  • Megközelítés: Autóval Budapestről a 2-es úton Drégelypalánkig. Vonattal a Nyugati-pályaudvarról. A tanösvény indítótáblája Drégelypalánk községben, a Polgármesteri Hivatalnál található. GPS: 48.050931, 19.047047
  • Kapcsolattartó: Bezeczky Árpád
  • E-mail: bezeczkya@dinpi.hu
  • Telefon: +36 30 663 4644
  • Nyitva tartás: Szabadon látogatható, csoportoknak szakvezetés kérhető.

Kapcsolódó helyek

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább