Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület megújult Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. A Menedék a betontengerben című interaktív kiállítás megtekintése után sétáljunk fel az emeleti panorámateraszra, ahonnan pazar budapesti kilátás tárul elénk, sőt webkameránk segítségével a környék ragadozó madarainak szemszögéből is pásztázhatjuk a tájat.


Mikor lesz legközelebb a helyszínhez kapcsolódó program?

A válaszért gördítsen lejjebb!

Keresse a Sas-hegyi Látogatóközpontot a Facebookon is!

Két szabadtéri terráriumban természetes élőhelyükön mutatjuk be a pannon gyíkot és a zöld gyíkot. A Látogatóközpont bérbe vehető csapatépítő tréningek, baráti összejövetelek, osztálytalálkozók, családi események, születésnapi zsúrok megtartására. Szakembereink előzetes bejelentkezés alapján vállalják természetismereti előadások, kihelyezett földrajzórák megtartását terepi programmal egybekötve. A Látogatóközpontot és a hegycsúcsra vezető ösvényt úgy alakítottuk ki, hogy segítővel kerekesszékkel is járható legyen.

FIGYELEM! Augusztus 20., vasárnap 10:00-17:00 a látogatóközpont hétvégi nyitva tartás szerint üzemel, 17 órától a területet a tűzijáték ideje alatt fogyatékkal élők számára tartjuk fent!


ÁLLANDÓ PROGRAMOK A SAS-HEGYEN


Minden hónapban más és más, az adott időszakhoz kapcsolódó színes programmal várjuk az érdeklődőket.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Klub (DINPI Klub)
Vetítéses előadássorozat tájakról, természetről, emberekről, minden hónap első keddjén a Sas-hegyi Látogatóközpont panorámatermében.
Az előadások 17:30 -kor kezdődnek. Időtartamuk 1 óra. A részvétel ingyenes! Bővebben lent a Kapcsolódó programok menüpont alatt.

Tanösvény-füzet kapható: a DINPI Zöld Boltjában (Budapest XII., Költő u. 21.)., a Sas-hegyi Látogatóközpontban, valamint bemutatóhelyeinken.

Részletek:

 • Cím: 1112 Budapest, Tájék u. 26.
 • Megközelítés: Bp. Keleti pályaudvartól 8-as autóbusszal a Korompai utcáig, vagy Széll Kálmán térről az 59-es villamossal a Farkasréti temetőig. GPS: 47.48237, 19.01791
 • Kapcsolattartó: Khell Róza, Kremnicsán János
 • E-mail: sashegy@dinpi.hu
 • Telefon: +36 30 477 6720, +36 30 408 4370
 • Nyitva tartás: Március 1. – november 1. Hétfő kivételével minden nap: 10.00-18.00 között várjuk látogatóinkat. Az első túra 11 órakor, a továbbiak: kedden és pénteken igény szerint, hétvégén óránként indulnak. MEDITERRÁN NYITVATARTÁS: JÚLIUS-AUGUSZTUS között a nyitva ta

FIGYELEM! Augusztus 20. 10:00-17:00 a látogatóközpont hétvégi nyitva tartás szerint üzemel. 17 órától a területet a tűzijáték ideje alatt fogyatékkal élők számára tartjuk fent! Legalább 15 fős csoportok részére nyitva tartási időn kívül is tartunk szakvezetést! Kérjük, hogy legalább egy héttel előre egyeztessenek időpontot.

Belépőjegy:

 • Kökörcsin-túra óvodásoknak , Kedvezményes: 950 Ft/fő
 • Cincér-túra kisiskolásoknak , Kedvezményes: 950 Ft/fő
 • Dolomit-túra felső tagozatosoknak , Kedvezményes: 950 Ft/fő
 • "Az ember, a város és a természet megőrzése" c. természetismereti modul , Kedvezményes: 1 900 Ft/fő
 • Születésnapi zsúr 10 főig , Kedvezményes: 15 000 Ft
 • Születésnapi zsúr 10 fő felett minden újabb fő , Kedvezményes: 1 000 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó és vezetés a tanösvényen 950 Ft/fő, Kedvezményes: 800 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó és vezetés a tanösvényen (gyermek: 3-6 év) , Kedvezményes: 650 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó (panoráma távcső használatával) 550 Ft/fő, Kedvezményes: 450 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó (panoráma távcső használatával, gyermek: 3-6 év) , Kedvezményes: 350 Ft/fő
 • Kísérőjegy , Kedvezményes: 300 Ft/fő
 • 10 alkalmas bérlet , Kedvezményes: 4 000 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó és angol nyelvű vezetés a tanösvényen 1 500 Ft/fő, Kedvezményes: 950 Ft/fő

Fizetési módok: készpénz<br>Jegyvásárlásra nem kötelezettek:<br><ul><li>3 éven aluliak,<br></li><li>&nbsp;fogyatékkal élők 1 fő kísérővel (MÁK-kártyával),<br></li><li>valamint a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói. <br></li></ul><b>BÉRLETI DÍJAK</b>: 1. Kilátópont bérleti díja:20 főig: 15 000 Ft/óra; maximum 50 főig: 25 000 Ft/óra. Esküvői fotózás látogatási időn kívül:10 000 Ft/óra Esküvői fotózás látogatási időben (csak a fotós és az ifjú pár részére):5 000 Ft/óra 2. Látogatóközpont bérleti díja: Kiállítóterem látogatási időn kívül 30 főig: 20 000 Ft/óra Kiállítóterem látogatási időn kívül szakmai programra 30 főig:15 000 Ft/óra Panorámaterasz 50 főig:50 000 Ft/óra, 95 000 Ft/3 óra, 150 000 Ft/6 óra<br><b><br>KEDVEZMÉNYEK</b>: kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, Természetbarát Turista Kártyával, valamint Hegyvidék Kártyával rendelkezők, XI. kerületi lakosok, illetve két vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek - max. 2 fő – is kedvezményes jeggyel léphetnek be. Kísérőjegyre jogosultak: 10 fő feletti csoportok esetén minden tizedik látogató után 1 fő kísérőjeggyel léphet be. 10 alkalmas bérlet: A bérlet a látogatóközpont nyitva tartási idejében 10 alkalommal a kiállításra és a hegycsúcson lévő kilátópont látogatására jogosítja fel tulajdonosát – kivétel: augusztus 20-án csak 17 óráig. <i>A kedvezmények nem összevonhatóak.</i><br>

Kapcsolódó programok

DINPI Klub: Vándortúrázás – Ahogyan ma szeretjük

Ismerkedjünk meg a többnapos, hátizsákos vándortúrák világával és a felkészülés fortélyaival. Tapasztalatok, felszerelések és hasznos tippek kezdő és haladó túrázóknak egyaránt. Tartsanak velünk!

Tovább

Kikelet a Sas-hegyen

Melyek is a tavasz első virágai a Sas-hegyen? A túra keretén belül, a hozzánk látogató vendégeket elkalauzoljuk a téli álmából ébredő hegy jellegzetes kikeleti és növényeinek világába.

Tovább

DINPI Klub: Vad Kunság – Filmvetítés és beszélgetés a film készítőivel

A film a Kárpát-medence közepén játszódik, ahol a Duna és a Tisza között húzódó táj első pillantásra olyan, mint a többi európai síkság. Egykor a szél, a folyók, munkálták, mára lépten-nyomon az ember keze nyomát viseli. A magyar Puszta mégis más. Titkos életet él, ahol mindig történik valami.

Tovább

Lila bundások a Sas-hegyen

Március idusán kezdi el bontani szirmait a tavasz egyik legszebb vadvirága, a leánykökörcsin. Nincs ez másként, a város szívében található Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen sem. Tanösvény túránk során a kökörcsinek szépsége mellett, a látogatók megismerkedhetnek a hegy jellegzetességeivel, különleges értékeivel is!

Tovább

METEOROLÓGIAI VILÁGNAP: Trópusok és jégkorszak a Sas-hegyen

A túra keretében különböző meteorológiai eszközök segítségével górcső alá vesszük a Sas-hegy egyedülálló adottságait, speciális mikroklímáját. Vajon hogyan férhet meg egymás mellett meleg kori reliktumunk, a fokozottan védett magyar gurgolya, illetve egy jégkorszaki maradványunk a budai nyúlfarkfű? Programunkon ez is kiderül!

Tovább

DINPI Klub: 20 éves a Körös-Maros Nemzeti Park

Ezúttal vendégünk, hazánk hetedikként alapított nemzeti parkja, a Körös-Maros Nemzeti Park, a Dél-Tiszántúl szigetszerűen fennmaradt természeti értékeinek otthona. Ismerkedjenek meg a Körösök és a Maros hullámtereivel, az egykori hatalmas mocsárvilág hírmondóival, a nemzeti park tevékenységével és elmúlt húsz évének történetével!

Tovább

FÖLD NAPJA a Sas-hegyen

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Erre a jelmondatra keressük a választ a nemzetközi Föld Napja alkalmából.

Tovább

Piros pókok a Sas-hegyen

Két kiváló tudósunk munkásságát követve, gyönyörű helyszínre, a budai Sas-hegyre hívjuk az apró teremtmények világát közelebbről megismerni vágyó látogatóinkat.

Tovább

DINPI Klub – 20 éves a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Az erdők, rétek, lápok mozaikjában, a Balatonra néző napsütötte hegyoldalakon és a kialudt tűzhányók bazaltján páratlanul változatos növény- és állatvilág él. Ismerkedjenek meg a nemzeti park tevékenységével és elmúlt húsz évének történetével!

Tovább

Haragos Józsi és famíliája – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve, a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül tematikus túránk során.

Tovább

MADARAK ÉS FÁK NAPJA: Kiskerti ornitológia – Interaktív előadás élő állatokkal

A Madarak és Fák Napja alkalmából ezúttal főként gyermekeknek ajánljuk "Picinke odú-zoo" című programunkat. Élő madarak bemutatásával segítjük az általuk is ismert madárfajok életébe való bepillantást, megismerkedünk élőhelyi, táplálkozási és fészkelési szokásaikkal, igényeikkel.

Tovább

Belépés engedéllyel! – A Sas-hegy felfedezése

Ezen hosszú túránk alkalmával a Sas-hegyen található összes élőhelyet bejárjuk. A túra során olyan érdekességekbe is bepillantást nyerünk, amit eddig látogatóinknak nem tudtunk bemutatni. A túrára látogatók saját szemükkel megbizonyosodhatnak róla, hogy ezen a 30 hektáron az élőlények, élőhelyek mekkora változatosságot mutatnak.

Tovább

Ha eljő Rozál – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve, a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Tovább

KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP – Vadon élők a város szívében

Környezetünk védelme napjainkban egyre sürgetőbb kérdéssé vált. Ezen a napon a Sas-hegyen tanösvény túráink során a hegy bemutatását e gondolatkör mentén építjük fel a zöld jeles nap alkalmából!

Tovább

DINPI Klub: Napnyugtától napkeltéig – Megörökített láthatatlan pillanatok

Ezúttal Potyó Imre profi természetfotós szemével nyerhetünk betekintést a természet rejtett titkaiba. Tartsanak velünk!

Tovább

„Hegyről le, völgynek föl” – Sas-hegyről a Svábhegyre

Városi túránkon a természetvédelmi terület kilátójából rövid sétát teszünk a tanösvényen, ahol megismerkedünk a budai Sas-hegy értékeivel. Utunk a szomszédos Svábhegy felé folytatódik, ahol útközben megfigyeljük a város élővilágát. A Jókai-kertbe érkezve pedig megismerhetjük a híres író egykori nyári rezidenciájának múltját és jelenét, és 440 millió éves időutazást teszünk a Kőpark tanösvényen.

Tovább

Napozó pálcikasiklók – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Tovább

MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE – DINPI Klub: Feketétől-Feketéig – Fotós kalandok a Duna mentén

Magyar természetfotósok egyedülálló sorozata Európa veszélyeztetett folyójáról. Hogyan készült a Duna-menti nemzeti parkokat bemutató könyv és fotósorozat? Kudich Zsolt és Zsirmon Réka élménybeszámolója.

Tovább

MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE – Óriások az égen

Szürkületkor induló túránkon a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját bemutatva láthatjuk a város fokozatosan kigyúló fényeit, illetve hogy hogyan burkolóznak fényárba Budapest híres épületei. A túra során kitérünk ennek élőlényekre és emberre gyakorolt hatásaira (fényszennyezés). A túra után a kilátópontból kémleljük az eget – a Naprendszer 2 legnagyobb bolygóját, a Jupitert és a Szaturnuszt figyeljük meg távcsöveinkkel.

Tovább

DINPI Klub: Természetjárás bakancsban, térképpel, hátizsákkal

Milyen lehetőségek rejlenek a Börzsönyben? Természetvédelem és turizmus harmóniában? Előadónk e témában fejti ki gondolatait, mindezt pedig rengeteg fotóval!

Tovább

Kék állkapcsok – A Sas-hegy hüllői

Vajon milyen kígyó- és gyíkfajok fordulnak elő a hegyen? Melyik faj állkapcsa változik kékre, és vajon miért? Honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve a fokozottan védett haragos sikló? És egyáltalán. Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Tovább

Szent Lőrinc könnyei – A Perseidák

Szürkületkor induló túránk keretében a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját bemutatva láthatjuk a város fokozatosan kigyúló fényeit, illetve hogy hogyan burkolóznak fényárba Budapest híres épületei.

Tovább

Élet a kánikulában – Szódás túra a Sas-hegyen

A túra a dolomit sziklák forró világába kalauzolja el vendégeit. A túra során olyan élőlényekkel ismerkedünk meg, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a hegyen, dacolva a Sas-hegy nyári viszontagságos körülményeivel. Hogyan lehetséges ez? Túráinkon ezekre is választ kaphatnak látogatóink, a program végén pedig hűsítő szódával kedveskedünk.

Tovább

Élet a kánikulában – Szódás túra a Sas-hegyen

A túra a dolomit sziklák forró világába kalauzolja el vendégeit. A túra során olyan élőlényekkel ismerkedünk meg, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a hegyen, dacolva a Sas-hegy nyári viszontagságos körülményeivel. Hogyan lehetséges ez? Túráinkon ezekre is választ kaphatnak látogatóink, a program végén pedig hűsítő szódával kedveskedünk.

Tovább

Haragosék jóllaknak – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannon gyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Tovább

Kulturális Örökség Napjai – Tájtörténeti túra a Sas-hegyen

Miért Sas-hegy a Sas-hegy? Miért nincs sas-hegyi vörösbor? Éltek-e farkasok a Sas-hegyen? Túránk során többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak a hozzánk látogatók.

Tovább

„Hegyről le, völgynek föl” – Sas-hegyről a Svábhegyre

Városi túránkat a budai Sas-hegy értékeinek bemutatásával kezdjük, majd tovább indulunk a szomszédos Svábhegyre.

Tovább

Állatok Világnapja: 2 láb és 4 láb és 6 láb meg 8 láb = 20

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük Szent Ferenc emléknapján, október 4-én.

Tovább

DINPI Klub: Ō-washi lesen Hokkaido szigetén

Előadásunkon ezúttal a Távol-Kelet élővilágába kalauzoljuk el látogatóinkat!

Tovább

GEOTÓP NAPOK: A Sas-hegy geológiája

A dolomit sziklák különleges feltételeket biztosítanak a rajtuk élő létformák számára. Nem véletlen, hogy a dolomit hegyeket hazánk legfajgazdagabb élőhelyeinek nevezhetjük. Hogyan lehetséges ez? Ezen a napon túráink a Sas-hegy földtani és kőzettani különlegességeit állítják középpontba.

Tovább

Földünkért Világnap

Október 21-e, a Földünkért Világnap. E jeles nap alkalmából a Sas-hegy vár minden kedves természetbarátot.

Tovább

DINPI Klub: Ürge költöztetést vállalunk!

Részletek hamarosan

Tovább

DINPI Klub: Balkán expedíció – Nyomás a sitkék után!

Részletek hamarosan

Tovább

Kapcsolódó hírek

Ráadás-hétvége a Sas-hegyen

A szép időre és a nagy érdeklődésre való tekintettel a Sas-hegyi Látogatóközpont november 5-én és 6-án még idén utoljára kinyitja kapuit a látogatóknak! Túrára fel!

Tovább

DINPI Klub előadások 2016 második felében is!

Minden hónap első keddjén a Sas-hegyi Látogatóközpontban! A sikeres első félév után íme további ingyenes előadásaink rövid ismertetője.

Tovább

Kapcsolódó helyek

Sas-hegy tanösvény

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület különleges természeti értékeket őriz a lüktető főváros felett 250 m-rel.

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk."
(Dr. Pénzes Antal)

Tovább

Kapcsolódó termékek

Eladó e táj?

A Budai-hegység természeti értékei régi fényképeken.

2003, 60 oldal.

Ára: 400,-Ft

Tovább

ROSALIA 8. Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen

A terület a főváros jellegzetes tájképi eleme, sok látogatót vonz, ezért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a természetvédelmi kezelés szempontjából egyfajta "kirakatnak", modellterületnek tekinti. Kötetünkben természetvédelmi szakemberek és kutatók mutatják be a Sas-hegyen elért legfrissebb eredményeket.

2012, 591 oldal, B5,
kemény borító.

Ára: 2500,- Ft

Tovább

Kapcsolódó szolgálatások

Pedagógus továbbképzés

60 órás akkreditált pedagógus képzés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein! Jelentkezés: 2017. szeptember 11-ig.

Tovább

Terepnapok óvodásoknak és iskolásoknak a Sas-hegyen

Izgalmas terepi programok - játékos természetismereti feladatok, kalandos tanösvény túra vár kicsit nagyot a Sas-hegyi Látogatóközpontban.

Tovább

Sas-hegyi Látogatóközpont

Budapest egyik legszebb kilátását élvezheti, nyugodt , természetes környezetben.

Tovább

BIOEUPARKS Exploting the potentialities of solid biomasses in EU Parks

Időszak: 2013.04.01 - 2016.03.31

Megvalósult

A projekt célja a védett és Natura 2000 területek természetvédelmi kezelése során keletkező biomassza hasznosítása helyi felhasználók fűtési és villanyenergia igényének kielégítésére.

Tovább