Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület megújult Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. A Menedék a betontengerben című interaktív kiállítás megtekintése után sétáljunk fel az emeleti panorámateraszra, ahonnan pazar budapesti kilátás tárul elénk, sőt webkameránk segítségével a környék ragadozó madarainak szemszögéből is pásztázhatjuk a tájat.


Mikor lesz legközelebb a helyszínhez kapcsolódó program?

A válaszért gördítsen lejjebb!

Keresse a Sas-hegyi Látogatóközpontot a Facebookon is!

Két szabadtéri terráriumban természetes élőhelyükön mutatjuk be a pannon gyíkot és a zöld gyíkot. A Látogatóközpont bérbe vehető csapatépítő tréningek, baráti összejövetelek, osztálytalálkozók, családi események, születésnapi zsúrok megtartására. Szakembereink előzetes bejelentkezés alapján vállalják természetismereti előadások, kihelyezett földrajzórák megtartását terepi programmal egybekötve. A Látogatóközpontot és a hegycsúcsra vezető ösvényt úgy alakítottuk ki, hogy segítővel kerekesszékkel is járható legyen.

FIGYELEM! Augusztus 20., vasárnap, 10:00-17:00 a látogatóközpont hétvégi nyitva tartás szerint üzemel, 17 órától a területet a tűzijáték ideje alatt fogyatékkal élők számára tartjuk fent!


ÁLLANDÓ PROGRAMOK A SAS-HEGYEN


Minden hónapban más és más, az adott időszakhoz kapcsolódó színes programmal várjuk az érdeklődőket.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Klub (DINPI Klub)
Vetítéses előadássorozat tájakról, természetről, emberekről, minden hónap első keddjén a Sas-hegyi Látogatóközpont panorámatermében.
Az előadások 17:30 -kor kezdődnek. Időtartamuk 1 óra. A részvétel ingyenes! Bővebben lent a Kapcsolódó programok menüpont alatt.

Tanösvény-füzet kapható: a DINPI Zöld Boltjában (Budapest XII., Költő u. 21.)., a Sas-hegyi Látogatóközpontban, valamint bemutatóhelyeinken.


Részletek:

 • Cím: 1112 Budapest, Tájék u. 26.
 • Megközelítés: Bp. Keleti pályaudvartól 8-as autóbusszal a Korompai utcáig, vagy Széll Kálmán térről az 59-es villamossal a Farkasréti temetőig. GPS: 47.48237, 19.01791
 • Kapcsolattartó: Khell Róza, Kremnicsán János
 • E-mail: sashegy@dinpi.hu
 • Telefon: +36 30 477 6720, +36 30 408 4370
 • Nyitva tartás: Március 1. – november 1. Hétfő kivételével minden nap: 10.00-18.00 között várjuk látogatóinkat. Az első túra 11 órakor, a továbbiak: kedden és pénteken igény szerint, hétvégén óránként indulnak. MEDITERRÁN NYITVATARTÁS: JÚLIUS-AUGUSZTUS között a nyitva ta

FIGYELEM! Augusztus 20. 10:00-17:00 a látogatóközpont hétvégi nyitva tartás szerint üzemel. 17 órától a területet a tűzijáték ideje alatt fogyatékkal élők számára tartjuk fent! Legalább 15 fős csoportok részére nyitva tartási időn kívül is tartunk szakvezetést! Kérjük, hogy legalább egy héttel előre egyeztessenek időpontot.

Belépőjegy:

 • Kökörcsin-túra óvodásoknak , Kedvezményes: 950 Ft/fő
 • Cincér-túra kisiskolásoknak , Kedvezményes: 950 Ft/fő
 • Dolomit-túra felső tagozatosoknak , Kedvezményes: 950 Ft/fő
 • "Az ember, a város és a természet megőrzése" c. természetismereti modul , Kedvezményes: 1 900 Ft/fő
 • Születésnapi zsúr 10 főig , Kedvezményes: 15 000 Ft
 • Születésnapi zsúr 10 fő felett minden újabb fő , Kedvezményes: 1 000 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó és vezetés a tanösvényen 950 Ft/fő, Kedvezményes: 800 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó és vezetés a tanösvényen (gyermek: 3-6 év) , Kedvezményes: 650 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó (panoráma távcső használatával) 550 Ft/fő, Kedvezményes: 450 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó (panoráma távcső használatával, gyermek: 3-6 év) , Kedvezményes: 350 Ft/fő
 • Kísérőjegy , Kedvezményes: 300 Ft/fő
 • 10 alkalmas bérlet , Kedvezményes: 4 000 Ft/fő
 • Kiállítás, kilátó és angol nyelvű vezetés a tanösvényen 1 500 Ft/fő, Kedvezményes: 950 Ft/fő

Fizetési módok: készpénz<br>Jegyvásárlásra nem kötelezettek:<br><ul><li>3 éven aluliak,<br></li><li>&nbsp;fogyatékkal élők 1 fő kísérővel (MÁK-kártyával),<br></li><li>valamint a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói. <br></li></ul><b>BÉRLETI DÍJAK</b>: 1. Kilátópont bérleti díja:20 főig: 15 000 Ft/óra; maximum 50 főig: 25 000 Ft/óra. Esküvői fotózás látogatási időn kívül:10 000 Ft/óra Esküvői fotózás látogatási időben (csak a fotós és az ifjú pár részére):5 000 Ft/óra 2. Látogatóközpont bérleti díja: Kiállítóterem látogatási időn kívül 30 főig: 20 000 Ft/óra Kiállítóterem látogatási időn kívül szakmai programra 30 főig:15 000 Ft/óra Panorámaterasz 50 főig:50 000 Ft/óra, 95 000 Ft/3 óra, 150 000 Ft/6 óra<br><b><br>KEDVEZMÉNYEK</b>: kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, Természetbarát Turista Kártyával, valamint Hegyvidék Kártyával rendelkezők, XI. kerületi lakosok, illetve két vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek - max. 2 fő – is kedvezményes jeggyel léphetnek be. Kísérőjegyre jogosultak: 10 fő feletti csoportok esetén minden tizedik látogató után 1 fő kísérőjeggyel léphet be. 10 alkalmas bérlet: A bérlet a látogatóközpont nyitva tartási idejében 10 alkalommal a kiállításra és a hegycsúcson lévő kilátópont látogatására jogosítja fel tulajdonosát – kivétel: augusztus 20-án csak 17 óráig. <i>A kedvezmények nem összevonhatóak.</i><br>

Kapcsolódó programok

DINPI Klub: Vándortúrázás – Ahogyan ma szeretjük

Ismerkedjünk meg a többnapos, hátizsákos vándortúrák világával és a felkészülés fortélyaival. Tapasztalatok, felszerelések és hasznos tippek kezdő és haladó túrázóknak egyaránt. Tartsanak velünk!

Tovább

Kikelet a Sas-hegyen

Melyek is a tavasz első virágai a Sas-hegyen? A túra keretén belül, a hozzánk látogató vendégeket elkalauzoljuk a téli álmából ébredő hegy jellegzetes kikeleti és növényeinek világába.

Tovább

DINPI Klub: Vad Kunság – Filmvetítés és beszélgetés a film készítőivel

A film a Kárpát-medence közepén játszódik, ahol a Duna és a Tisza között húzódó táj első pillantásra olyan, mint a többi európai síkság. Egykor a szél, a folyók, munkálták, mára lépten-nyomon az ember keze nyomát viseli. A magyar Puszta mégis más. Titkos életet él, ahol mindig történik valami.

Tovább

Lila bundások a Sas-hegyen

Március idusán kezdi el bontani szirmait a tavasz egyik legszebb vadvirága, a leánykökörcsin. Nincs ez másként, a város szívében található Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen sem. Tanösvény túránk során a kökörcsinek szépsége mellett, a látogatók megismerkedhetnek a hegy jellegzetességeivel, különleges értékeivel is!

Tovább

METEOROLÓGIAI VILÁGNAP: Trópusok és jégkorszak a Sas-hegyen

A túra keretében különböző meteorológiai eszközök segítségével górcső alá vesszük a Sas-hegy egyedülálló adottságait, speciális mikroklímáját. Vajon hogyan férhet meg egymás mellett meleg kori reliktumunk, a fokozottan védett magyar gurgolya, illetve egy jégkorszaki maradványunk a budai nyúlfarkfű? Programunkon ez is kiderül!

Tovább

DINPI Klub: 20 éves a Körös-Maros Nemzeti Park

Ezúttal vendégünk, hazánk hetedikként alapított nemzeti parkja, a Körös-Maros Nemzeti Park, a Dél-Tiszántúl szigetszerűen fennmaradt természeti értékeinek otthona. Ismerkedjenek meg a Körösök és a Maros hullámtereivel, az egykori hatalmas mocsárvilág hírmondóival, a nemzeti park tevékenységével és elmúlt húsz évének történetével!

Tovább

FÖLD NAPJA a Sas-hegyen

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Erre a jelmondatra keressük a választ a nemzetközi Föld Napja alkalmából.

Tovább

Piros pókok a Sas-hegyen

Két kiváló tudósunk munkásságát követve, gyönyörű helyszínre, a budai Sas-hegyre hívjuk az apró teremtmények világát közelebbről megismerni vágyó látogatóinkat.

Tovább

DINPI Klub – 20 éves a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Az erdők, rétek, lápok mozaikjában, a Balatonra néző napsütötte hegyoldalakon és a kialudt tűzhányók bazaltján páratlanul változatos növény- és állatvilág él. Ismerkedjenek meg a nemzeti park tevékenységével és elmúlt húsz évének történetével!

Tovább

Haragos Józsi és famíliája – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve, a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül tematikus túránk során.

Tovább

MADARAK ÉS FÁK NAPJA: Kiskerti ornitológia – Interaktív előadás élő állatokkal

A Madarak és Fák Napja alkalmából ezúttal főként gyermekeknek ajánljuk "Picinke odú-zoo" című programunkat. Élő madarak bemutatásával segítjük az általuk is ismert madárfajok életébe való bepillantást, megismerkedünk élőhelyi, táplálkozási és fészkelési szokásaikkal, igényeikkel.

Tovább

Belépés engedéllyel! – A Sas-hegy felfedezése

Ezen hosszú túránk alkalmával a Sas-hegyen található összes élőhelyet bejárjuk. A túra során olyan érdekességekbe is bepillantást nyerünk, amit eddig látogatóinknak nem tudtunk bemutatni. A túrára látogatók saját szemükkel megbizonyosodhatnak róla, hogy ezen a 30 hektáron az élőlények, élőhelyek mekkora változatosságot mutatnak.

Tovább

Ha eljő Rozál – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve, a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Tovább

KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP – Vadon élők a város szívében

Környezetünk védelme napjainkban egyre sürgetőbb kérdéssé vált. Ezen a napon a Sas-hegyen tanösvény túráink során a hegy bemutatását e gondolatkör mentén építjük fel a zöld jeles nap alkalmából!

Tovább

DINPI Klub: Napnyugtától napkeltéig – Megörökített láthatatlan pillanatok

Ezúttal Potyó Imre profi természetfotós szemével nyerhetünk betekintést a természet rejtett titkaiba. Tartsanak velünk!

Tovább

„Hegyről le, völgynek föl” – Sas-hegyről a Svábhegyre

Városi túránkon a természetvédelmi terület kilátójából rövid sétát teszünk a tanösvényen, ahol megismerkedünk a budai Sas-hegy értékeivel. Utunk a szomszédos Svábhegy felé folytatódik, ahol útközben megfigyeljük a város élővilágát. A Jókai-kertbe érkezve pedig megismerhetjük a híres író egykori nyári rezidenciájának múltját és jelenét, és 440 millió éves időutazást teszünk a Kőpark tanösvényen.

Tovább

Napozó pálcikasiklók – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Tovább

MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE – DINPI Klub: Feketétől-Feketéig – Fotós kalandok a Duna mentén

Magyar természetfotósok egyedülálló sorozata Európa veszélyeztetett folyójáról. Hogyan készült a Duna-menti nemzeti parkokat bemutató könyv és fotósorozat? Kudich Zsolt és Zsirmon Réka élménybeszámolója.

Tovább

MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE – Óriások az égen

Szürkületkor induló túránkon a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját bemutatva láthatjuk a város fokozatosan kigyúló fényeit, illetve hogy hogyan burkolóznak fényárba Budapest híres épületei. A túra során kitérünk ennek élőlényekre és emberre gyakorolt hatásaira (fényszennyezés). A túra után a kilátópontból kémleljük az eget – a Naprendszer 2 legnagyobb bolygóját, a Jupitert és a Szaturnuszt figyeljük meg távcsöveinkkel.

Tovább

DINPI Klub: Természetjárás bakancsban, térképpel, hátizsákkal

Milyen lehetőségek rejlenek a Börzsönyben? Természetvédelem és turizmus harmóniában? Előadónk e témában fejti ki gondolatait, mindezt pedig rengeteg fotóval!

Tovább

Kék állkapcsok – A Sas-hegy hüllői

Vajon milyen kígyó- és gyíkfajok fordulnak elő a hegyen? Melyik faj állkapcsa változik kékre, és vajon miért? Honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve a fokozottan védett haragos sikló? És egyáltalán. Miért választotta címerállatául a pannongyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Tovább

Szent Lőrinc könnyei – A Perseidák

Szürkületkor induló túránk keretében a Sas-hegy különleges flóráját és faunáját bemutatva láthatjuk a város fokozatosan kigyúló fényeit, illetve hogy hogyan burkolóznak fényárba Budapest híres épületei.

Tovább

Élet a kánikulában – Szódás túra a Sas-hegyen

A túra a dolomit sziklák forró világába kalauzolja el vendégeit. A túra során olyan élőlényekkel ismerkedünk meg, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a hegyen, dacolva a Sas-hegy nyári viszontagságos körülményeivel. Hogyan lehetséges ez? Túráinkon ezekre is választ kaphatnak látogatóink, a program végén pedig hűsítő szódával kedveskedünk.

Tovább

Élet a kánikulában – Szódás túra a Sas-hegyen

A túra a dolomit sziklák forró világába kalauzolja el vendégeit. A túra során olyan élőlényekkel ismerkedünk meg, melyek a rekkenő hőség ellenére is jól érzik magukat a hegyen, dacolva a Sas-hegy nyári viszontagságos körülményeivel. Hogyan lehetséges ez? Túráinkon ezekre is választ kaphatnak látogatóink, a program végén pedig hűsítő szódával kedveskedünk.

Tovább

Haragosék jóllaknak – A Sas-hegy hüllői

Vajon honnan kapta nevét a hegy egyik ékköve a fokozottan védett haragos sikló? Miért választotta címerállatául a pannon gyíkot a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület? Milyen kígyófajok fordulnak elő a hegyen? A válaszokra fény derül a tematikus túra során.

Tovább

Kulturális Örökség Napjai – Tájtörténeti túra a Sas-hegyen

Miért Sas-hegy a Sas-hegy? Miért nincs sas-hegyi vörösbor? Éltek-e farkasok a Sas-hegyen? Túránk során többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak a hozzánk látogatók.

Tovább

„Hegyről le, völgynek föl” – Sas-hegyről a Svábhegyre

Városi túránkat a budai Sas-hegy értékeinek bemutatásával kezdjük, majd tovább indulunk a szomszédos Svábhegyre.

Tovább

Állatok Világnapja: 2 láb és 4 láb és 6 láb meg 8 láb = 20

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük Szent Ferenc emléknapján, október 4-én.

Tovább

DINPI Klub: Ō-washi lesen Hokkaido szigetén

Előadásunkon ezúttal a Távol-Kelet élővilágába kalauzoljuk el látogatóinkat!

Tovább

GEOTÓP NAPOK: A Sas-hegy geológiája

A dolomit sziklák különleges feltételeket biztosítanak a rajtuk élő létformák számára. Nem véletlen, hogy a dolomit hegyeket hazánk legfajgazdagabb élőhelyeinek nevezhetjük. Hogyan lehetséges ez? Ezen a napon túráink a Sas-hegy földtani és kőzettani különlegességeit állítják középpontba.

Tovább

GEOTÓP NAPOK: A Sas-hegy geológiája

A dolomit sziklák különleges feltételeket biztosítanak a rajtuk élő létformák számára. Nem véletlen, hogy a dolomit hegyeket hazánk legfajgazdagabb élőhelyeinek nevezhetjük. Hogyan lehetséges ez? Ezen a napon túráink a Sas-hegy földtani és kőzettani különlegességeit állítják középpontba.

Tovább

Földünkért Világnap

Október 21-e, a Földünkért Világnap. E jeles nap alkalmából a Sas-hegy vár minden kedves természetbarátot.

Tovább

DINPI Klub: Ürge költöztetést vállalunk!

Előadásunkon ezúttal egy ürgetelepítés kulisszái mögé nyerhetnek bepillantást! A DINPI szervezésében a fokozottan védett emlősök közel 200 példánya került át egy repülőtérről egy védett és egy Natura 2000-es területre. Mi veszélyezteti a magyarországi ürge populációt? Miért van szükség az áttelepítésükre? Milyen módszerekkel történik mindez? Hogyan készítettük elő új otthonukat?

Tovább

DINPI Klub: Balkán expedíció – Nyomás a sitkék után!

Előadásunkon ezúttal a Kárpát-medencei fülemülesitkék után eredünk. Kövessenek minket élményeken, országhatárokon át!

Tovább

Kapcsolódó hírek

Ráadás-hétvége a Sas-hegyen

A szép időre és a nagy érdeklődésre való tekintettel a Sas-hegyi Látogatóközpont november 5-én és 6-án még idén utoljára kinyitja kapuit a látogatóknak! Túrára fel!

Tovább

DINPI Klub előadások 2016 második felében is!

Minden hónap első keddjén a Sas-hegyi Látogatóközpontban! A sikeres első félév után íme további ingyenes előadásaink rövid ismertetője.

Tovább

Kapcsolódó helyek

Sas-hegy tanösvény

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület különleges természeti értékeket őriz a lüktető főváros felett 250 m-rel.

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk."
(Dr. Pénzes Antal)

Tovább

Kapcsolódó termékek

Eladó e táj?

A Budai-hegység természeti értékei régi fényképeken.

2003, 60 oldal.

Ára: 400,-Ft

Tovább

ROSALIA 8. Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen

A terület a főváros jellegzetes tájképi eleme, sok látogatót vonz, ezért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a természetvédelmi kezelés szempontjából egyfajta "kirakatnak", modellterületnek tekinti. Kötetünkben természetvédelmi szakemberek és kutatók mutatják be a Sas-hegyen elért legfrissebb eredményeket.

2012, 591 oldal, B5,
kemény borító.

Ára: 2500,- Ft

Tovább

Kapcsolódó szolgálatások

Félnapos természetismereti programok

Vállaljuk osztálykirándulások, csoportoknak terepi programok megszervezését! Bemutatóhelyeink, védett területeink bejárhatóak környezeti nevelőinkkel és túravezetőinkkel, akik az élményt egyedi módon, természetesen közvetítik.

Tovább

Pedagógus továbbképzés

60 órás akkreditált pedagógus képzés a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein! Jelentkezés: 2018. április 9-ig.

Tovább

Terepnapok óvodásoknak és iskolásoknak a Sas-hegyen

Izgalmas terepi programok - játékos természetismereti feladatok, kalandos tanösvény túra vár kicsit nagyot a Sas-hegyi Látogatóközpontban.

Tovább

Sas-hegyi Látogatóközpont

Budapest egyik legszebb kilátását élvezheti, nyugodt , természetes környezetben.

Tovább

BIOEUPARKS Exploting the potentialities of solid biomasses in EU Parks

Időszak: 2013.04.01 - 2016.03.31

Megvalósult

A projekt célja a védett és Natura 2000 területek természetvédelmi kezelése során keletkező biomassza hasznosítása helyi felhasználók fűtési és villanyenergia igényének kielégítésére.

Tovább