Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Jókai-kert

<p style="text-align: justify;"><span style="color: #169179;"><strong>2023. őszétől újra várjuk a Jókai-kertbe szakvezetéses programokkal a gyerek-és felnőtt csoportokat! A foglalkozások és szakvezetéses séták előzetes bejelentkezés alapján vehetők igénybe. </strong></span></p> <p><strong> </strong></p> <p style="text-align: justify;"><span style="color: #e03e2d;"><strong>A kert egyéni látogatók számára sajnos továbbra sem látogatható, mivel bizonyos részein továbbra is építési munkák zajlanak! Megértésüket és türelmüket köszönjük!</strong></span></p>

 

TERMÉSZETISMERETI FOGLALKOZÁSOK ÓVODÁSOKNAK

Csicsergő-séta

Honnan tudjuk egy állatról, hogy az biztosan madár? Tudod-e mi az a harkályfurulya? Miért és hová költöznek el a vándormadarak? Miért énekelnek a madarak? Játékos ismerkedés a levegő urainak színes világával.

Részvételi díj: 15.000 Ft/csoport 20 főig

Csemete-séta

Hogyan születnek a fák? Mit eszik egy fa? Mi kell nekik az élethez? Miért fontos nekünk, embereknek a fa? Kik laknak a fában? Kik laknak az erdőben? Játékos ismerkedés a Jókai-kert fáival.

Részvételi díj: 15.000 Ft/csoport 20 főig

 

TERMÉSZETISMERETI FOGLALKOZÁSOK ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

Madarat tolláról

Milyen egy kert, ahová szívesen járnak a madarak? Mivel tudod te is segíteni a madarak életét? Ki lakik odúban? Ki fészekben? Milyen madarak élnek a Jókai-kertben? Felismered az általuk hagyott nyomokat, jeleket? A foglalkozás során közelebbről is megismerkedünk különböző madártollakkal, fészkekkel és tojásokkal. Ha a gyerekek végig jól figyeltek, a kerti nyomozós játék végén „kincsre” bukkanhatnak.

Időtartam: 1,5 óra

Részvételi díj: 15.000 Ft/csoport 20 főig

A fák csodálatos világa

Hány éves a világ legidősebb fája? Honnan tudjuk, hány éves egy fa? A foglalkozás során évgyűrűt számolunk, leveleket, terméseket és kérgeket vizsgálunk, megismerkedünk a lombhullatók és örökzöldek különböző túlélési stratégiájával, megnézzük, kik laknak a holtfában és benépesítünk élőlényekkel egy tölgyerdőt. A gyerekek kincskereső játék során bizonyíthatják frissen szerzett tudásukat.

Időtartam: 1,5 óra

Részvételi díj: 15.000 Ft/csoport 20 főig

 

ZÖLD IRODALOMÓRA KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

Interaktív kert-és irodalomtörténeti sétánkon a diákok aktív bevonásával tesszük élménytelivé a kerthez és Jókaihoz való kapcsolódást. Körbejárva a kertet megérezhetnek valamit abból, miért szeretett bele írónk ebbe a paradicsomi helybe, megtudhatják hogyan alakított ki az elhanyagolt kőbányából „tündérkertet”, miként küzdött meg a szőlő és gyümölcsfák összes ellenségével, s hogyan tudott dolgozni még idős korában is fiatalokat megszégyenítő munkabírással.

Időtartam: 1,5 óra

Részvételi díj: 15.000 Ft/csoport 20 főig.

 

SZAKVEZETÉSES SÉTA FELNŐTT CSOPORTOKNAK

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát, vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

Kert-és irodalomtörténeti sétánkon felidézzük az írófejedelem írásait, felkeressük kedvenc helyeit a kertben, s megtudjuk hogyan alakított ki az itteni felhagyott kőbányából egy virágzó gazdaságot veteményessel, gyümölcsfákkal, rózsákkal és szőlővel.

Időtartam: 1,5 óra

Részvételi díj: teljes árú: 24.000 Ft/csoport 20 főig, kedvezményes: 15.000 Ft/csoport 20 főig

 

A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert. Jelenleg az alábbi intézményeknek ad otthont:

 

Részletek:

 • Cím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
 • Megközelítés: Széll Kálmán térről 21-es vagy 21A autóbusszal, illetve Boráros térről 212-es autóbusszal vagy fogaskerekűvel Városkút megállóig. GPS: 47.49847, 18.99274
 • Kapcsolattartó: Kővári Anita
 • E-mail: kovaria@dinpi.hu
 • Telefon: +36 30 663 4670 (munkaidőben)
 • Nyitva tartás: A kert egyéni látogatók számára nem látogatható, kizárólag csoportokat fogadunk, előzetes bejelentkezés alapján.

Belépőjegy:

 • Belépés a Jókai-kertbe (egyéni látogatóknak) ., Kedvezményes: díjtalan
 • Belépés a Jókai-kertbe (bevételszerzés céljából, külső programszervező által vezetett csoport esetén) ., Kedvezményes: 8 000 Ft/csoport/alkalom
 • Szakvezetés és program csoportoknak (1 óra, 20 főig) 24 000 Ft/csoport, Kedvezményes: 15 000 Ft/csoport
 • Születésnapi zsúr programmal (3 óra, 12 főig) 41 000 Ft/alkalom, Kedvezményes: -
 • Születésnap 12 fő felett minden újabb fő 3 200 Ft/fő, Kedvezményes: -
 • Esküvői fotózás (látogatási időben, csak a fotós és az ifjú pár részére) adómentes 8 500 Ft/óra, Kedvezményes: -
 • Esküvői fotózás (látogatási időn kívül, csak a fotós és az ifjú pár részére) adómentes 32 000 Ft/óra, Kedvezményes: -
 • Regisztrációs jegy -, Kedvezményes: 100 Ft/fő
 • Szakvezetés és program csoportoknak (1 óra, 20 fő felett)) 1 200 Ft/fő, Kedvezményes: 750 Ft/fő
 • Születésnapi zsúr program nélkül, adómentes (3 óra, 12 főig) 20 000 Ft/alkalom, Kedvezményes: -
 • Születésnap 12 fő felett minden újabb fő (program nélkül, területbérlet, adómentes) 1 600 Ft/fő, Kedvezményes: -

<p><strong><br />Fizetési módok: </strong>készpénz, bankkártya, SZÉP Kártya (valamennyi zseb).<br /><br /><strong>Regisztrációs jegy vásárlására jogosultak: </strong></p> <ul> <li> 3 éven aluliak,</li> <li> fogyatékkal élők 1 fő kísérővel,</li> <li>valamint a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói és közeli hozzátartozóik.</li> </ul> <p>Fogyatékkal élők (1 fő kísérővel) regisztrációs jegy vásárlására jogosultak az alábbi dokumentumok valamelyikének felmutatásával: a fogyatékossági támogatásra jogosultnak kiállított hatósági igazolvány, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ), vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ), vagy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ), vagy az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ), vagy a Siketvakok Országos Egyesületének (SVOE), vagy az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) tagsági igazolványa.<br /><br /><em>Az emelt családi pótlékról szóló MÁK-kártya önmagában nem biztosít kedvezményes belépést.</em><br /><br /><strong>KEDVEZMÉNYEK:<br /></strong>Kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas<strong>, </strong>gyerek<strong>, </strong>diák, pedagógus, két- vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő), valamint 10 fő feletti iskolás és óvodás csoportok esetén minden kísérő felnőtt.<br /><br />ÁLTALÁNOSSÁGBAN: a bemutatóhelyeken, programokon, szakvezetéseken a fenti kedvezményeket csak a kedvezményre jogosító érvényes igazolványok, tehát diákigazolvány (csak érvényes nappali, valamint nemzetközi diákigazolvánnyal), nyugdíjas-szelvény, lakcímkártya, pedagógus igazolvány, nemzeti parki igazolvány, TKME igazolvány és részvételi lap, MABOSZ igazolvány, II. Kerület Kártya vagy Hegyvidék Kártya bemutatása esetén lehet nyújtani.<br /><strong><br /><br />KEVE ANDRÁS MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI SZAKKÖNYVTÁR:</strong> használati díj: 2 000 Ft/fő/év. Kedvezményes használati díj: 1 500 Ft/fő/év (nyugdíjas, diák, pedagógus). A Könyvtár használata díjtalan: fogyatékkal élőknek, a DINPI, a többi hazai nemzeti park igazgatóság, az MME dolgozóinak és az MME igazolvánnyal rendelkező tagjainak.<br /><br /></p>

Kapcsolódó programok

Ha augusztus, akkor Perseidák! - Csillaghullás a Jókai-kertből

Sokak számára ismert, hogy augusztusban látványos "csillaghullást" figyelhetünk meg az égbolton. A legtöbb meteort, népiesebb nevén hullócsillagot idén nyáron is az augusztus 12-e körüli napokban várjuk. 

Tovább

Gólyabúcsú - Kerti nyomozós játék a Jókai-kertben

Augusztus közepétől már gyülekeznek a gólyák, hogy laza csapatokba verődve nekivágjanak a több ezer km-es vándorútjuknak Afrika felé.

Tovább

JÓKAI KORA, JÓKAI BORA – VENDÉGÜNK BOZSIK GAZDA

Hagyományosan szeptemberben rendezzük meg őszi borestünket a Jókai-kertben. Nagy örömünkre szolgál, hogy ez alkalommal a Kossuth Rádió népszerű kertészeti műsorának vezetőjét, BOZSIK GAZDÁT láthatjuk vendégül.


 

Tovább

Kulturális Örökség Napok - Séta Jókai Mór tündérkertjében

Szakvezetéses sétán ismerkedünk az írófejedelem egykori birtokával, ahol csodálatos panoráma, rózsakert, Jókai által ültetett évszázados fák várják a látogatókat. 

Tovább

ŐSZI CSALÁDI NAP A JÓKAI-KERTBEN

Várjuk a család apraja-nagyját egy kellemes őszi programra a svábhegyi Jókai-kertbe.

Tovább

ÉPÍTÉSZET HÓNAPJA - Művész a kertben, kertművészet a Sváb-hegyen

Az ImagineBudapest és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös programja.

Tovább

MAGYAR SZÉPPRÓZA NAPJA

Fedezzük fel együtt Jókai korát, Jókai kertjét!

Tovább

GÓLYA, GÓLYA, HAZASZÁLLJ!

Az első fehér gólyák általában már február végén megérkeznek Afrikából Magyarországra, március közepén, végén pedig már seregestül foglalják el fészkeiket.

Tovább

Tavaszi séták a Jókai-kertben

Kivirít a kikelet a kertekben, erdőkben. Sarjad a fű, nyílik az ibolya, gyöngyike, virágoznak a fák, bokrok, előbújnak az apró rovarok.

Tovább

BIOBLITZ – 24 ÓRÁS VADON-LELTÁR

24 órás városi természetbúvárkodás (amatőröknek profikkal).

Tovább

MADARAK ÉS FÁK NAPJA és ÉV FAJAI FESZTIVÁL a Jókai-kertben

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sok szeretettel várja a természetbarát érdeklődőket a Madarak és Fák Napja keretében megrendezésre kerülő Év fajai fesztiválra a Jókai-kertbe. A látogatók játszva és szórakozva szerezhetnek új ismereteket a madarak és a fák csodálatos világáról.

Tovább

MADARAK, FÁK, REGÉNYEK – Kerttörténeti séta a Jókai-kertben

„Egy mély gödör, sok agyagdomb, törmelék halom, szakadékos hegyoldalak; benőve mind földi bodzával, galagonya, borbolya és kökénybozóttal. Napokig eltartott, míg baltával, fűrésszel utat bírtam magamnak törni, hogy meglássam mi az, amit fölvásároltam.”


Jókai Mór Kertészgazdászati jegyzetek című művében írta le e sorokat az 1853-ban megvásárolt svábhegyi kertjéről.

Tovább

MADARAK, FÁK, REGÉNYEK – Kerttörténeti séta a Jókai-kertben

Sétánk során végigjárjuk a kert zeg-zugát, miközben megannyi érdekességet tudhatunk meg a kert történetéről, a Jókai család életéről, az író itt eltöltött 50 évéről.

Tovább

Jókai kora, Jókai bora

Borkóstolóval egybekötött kert-és irodalomtörténeti est

Tovább

MŰVÉSZEK A SVÁBHEGYEN

A Magyar Kultúra Napja alkalmából kultúrtörténeti sétára hívjuk a kedves érdeklődőket Jókai Mór egykori svábhegyi birtokára. 

Tovább

Téli séta a Jókai-kertben

A Jókai-kertben mindig jó az időt eltölteni, télen is varázslatos hangulata van a fagyos, jégcsipkés kertnek. 

Tovább

Madárgyűrűzési bemutató és madárkalács készítés

Kora reggelente megélénkülnek a Jókai-kert madáretetői. Kék-és széncinegék, csuszkák, zöldikék, meggyvágók sürgölődnek a finom falatok reményében. 

Tovább

Téli séta a Jókai-kertben

A Jókai-kertben mindig jó az időt eltölteni, télen is varázslatos hangulata van a fagyos, jégcsipkés kertnek. 

Tovább

Mesélő fák

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját február 18-án, Jókai Mór születésnapján. E jeles nap alkalmából játékos kvízzel egybekötött sétára hívjuk az érdeklődőket. 

Tovább

Tavaszköszöntő séta a Jókai-kertben

ELMARAD!

Pattannak a rügyek, előbújnak az apró rovarok, messzire hangzanak a megélénkülő madárdalok, s a mókusok is egyre aktívabbak, félreérthetetlenül jelezve: itt a tavasz! 

Tovább

"Kertész vagyok, és ez büszkeségem"

A PROGRAM BETELT!


Létezik Budapesten egy mesebeli, eldugott hely, amit sokan ismernek, de kevesen láttak. Egykor Jókai Mór kertészkedett és alkotott nyaranta a svábhegyi vén fák alatt. 

Tovább

JÓKAI KORA, JÓKAI BORA

Borkóstolóval egybekötött kert-és irodalomtörténeti est

Tovább

Gömböc és Aszaltka csínytevései - Családi nyomozós játék

Mentsd meg Jókai Mór kertjét és találd meg a manók kincsét!

Tovább

KERTMERÜLÉS és játékos relaxáció a Jókai-kertben

A program alapja a lassú, de tudatos séta, mozgásos és kreatív játékok és a vezetett meditáció.

Tovább

Mesélő fák

A Jókai-kert fáit ezen a napon az íróval kapcsolatos történetekkel „öltöztetjük fel”, s az érdeklődőket játékos kvízzel egybekötött sétára hívjuk.

Tovább

Kapcsolódó hírek

Keressük új kiállításunk megálmodóját!

Igazgatóságunk ajánlatokat vár a Jókai-kert Látogatóközpontban létrehozásra kerülő Natura 2000 kiállítás koncepciójának megtervezésére.

Tovább

Keressük új kiállításunk megálmodóját!

Igazgatóságunk ajánlatokat vár a Jókai-kert Látogatóközpontban létrehozásra kerülő Natura 2000 kiállítás koncepciójának megtervezésére.

Tovább

Ünnepi készülődés

Lepje meg szeretteit ajándéktárgyainkkal!

Tovább

Defibrillátorok a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyein

Budapesten a Pál-völgyi és Szemlő-hegyi barlangok fogadóépületében, valamint a Jókai-kertben – a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központjában – félautomata defibrillátorok kerültek kihelyezésre. Az Igazgatóság kollégái emellett egy életmentésről szóló tanfolyamon is részt vettek, mely során elsajátították a szakszerű újraélesztést és a defibrillátor használatát.

Tovább

Pihenünk

Tájékoztatjuk Kedves Ügyfeleinket és Látogatóinkat, hogy a július 1-i Köztisztviselők Napjára való tekintettel Igazgatóságunk központi irodájában (Budapest XII., Költő u. 21.) az ügyfélfogadás, valamint a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár nyitva tartása szünetel. Ez alól KIVÉTELT jelent a haszonbérleti pályázatok benyújtása, amellyel kapcsolatosan 8.00-13.00 között fogadjuk ügyfeleinket. Bemutatóhelyeink és látogatóközpontjaink szokásos nyitva tartásuk szerint fogadják a vendégeket!

Tovább

Kapcsolódó helyek

Jókai-kert TT

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt.

Tovább

Kapcsolódó szolgálatások

Útitársunk, Jókai Mór!

Egy olyan szabadtéri irodalomórára várjuk a diákcsoportokat, amelyben összekapcsolódik a svábhegyi Jókai-kert története, az író élete és Az arany ember című regénye. Jókai Mórral és regényének szereplőivel találkozhatunk ebben a különleges kertben, amely híres írónk nyári rezidenciája volt, s amelynek kialakítása máig az ő keze nyomát viseli. A kertet állomásszerűen járjuk be, miközben beszélgetünk arról, mitől válhatnak egyes helyek különösen fontossá számunkra, mit jelent úgy tekinteni embertársainkra, mint egy műalkotásra, milyen szokások, akaratok, kényszerek mozgatnak egy embert.

Tovább

Félnapos természetismereti programok

Vállaljuk osztálykirándulások, csoportoknak terepi programok megszervezését! Bemutatóhelyeink, védett területeink bejárhatóak környezeti nevelőinkkel és túravezetőinkkel, akik az élményt egyedi módon, természetesen közvetítik.

Tovább

Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár

A könyvtár a svábhegyi Jókai-kertben, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság központi irodaépületében található (Budapest XI., Költő u. 21.).


! A könyvtár látogatása és valamennyi szolgáltatása műszaki okok miatt előre láthatóan 2024 április végéig szünetel. 

Tovább

Kiadvány- és ajándékbolt

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság svábhegyi központjában (Budapest XII. ker., Költő u. 21.) és több bemutatóhelyén is Zöld Boltot működtet, ahol elsősorban Igazgatóságunk és az Agrárminisztérium ismeretterjesztő kiadványai kaphatóak.

Tovább

VEKOP-4.2.1-17-2017-00002 A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében – II. ütem

Időszak: 2017.09.01 - 2023.11.30

Megvalósult

A projekt célja a Jókai-kert épületeinek és növényállományának felújítása, a kert új funkciókkal való kibővítése.

Tovább