Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Alcsúti Arborétum

<p>A fővárostól mindössze 40 kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik az Alcsúti Arborétum. József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Kertje tájképi angolkert. Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok.</p>

Keresse az Alcsúti Arborétumot a Facebookon is!

Kedves Látogatónk! Kérjük, miután meglátogatta bemutatóhelyünket, segítse munkánkat az alábbi kérdőív kitöltésével, amely csupán 2 percet vesz igénybe. Köszönjük!
Kérdőív az Alcsúti Arborétumról >>

Az óriás fák több korabeli épületet és építményt rejtenek, így szép hidakat, kilátó-zenepavilont, babaházat, medve-házat, csörgedezőt, vagy a Lourdesi barlangot. A park gazdái, József nádor, és később József főherceg lelkes növényhonosítók voltak, akik több száz növénnyel gazdagították hazánk növényállományát. Többek között az ő munkásságuknak is köszönhető, hogy ma a park több mint 540 féle fa és cserje gyűjteménye.

József főherceg 1867-ben Jámbor Vilmost nevezte ki díszkertészeti főkertésznek, aki az arborétum mellett a Margitsziget továbbfejlesztésében is jelentős szerepet vállalt.

A park melletti csaplári erdőben található Magyarország legidősebb libanoni cédrusa, az etyeki úton pedig a cédrussal egyidős platánsor. Mindkettő lenyűgöző szépségű. Az arborétumot egész évben érdemes felkeresni, de különösen szép február közepétől márciusig, amikor hóvirágmező borítja, májusban a jezsámenbokrok és tavirózsák virágzásakor, és a júniusi estéken, amikor szentjánosbogarak ezrei rajzanak kis zöld lámpásként világítva.

Részletek:

 • Cím: 8087 Alcsútdoboz, Alcsúti Arborétum
 • Megközelítés: Autóval az M1 autópályáról a bicskei leágazásnál a 881-es közúton, ill. az M7 autópályáról a Baracska-Kajászó leágazásnál a Kajászó-Vál-Alcsútdoboz útvonalon. Vonattal Bicskéig, majd helyi autóbusszal Alcsútdobozig. GPS: 47.421826, 18.588065
 • Telefon: +36 22 353 219
 • Nyitva tartás: Az arborétum nyitva tartása időjárás függvényében változhat, viharos időben zárva tart. Látogatással kapcsolatos információk: www.alcsuti-arboretum.hu

Belépőjegy:

 • Belépőjegy 2 400 Ft/fő, Kedvezményes: 1 800 Ft/fő
 • Csoportos belépőjegy (10 fős csoportok esetén)) 2 000 Ft/fő, Kedvezményes: 1 400 Ft/fő
 • Éves bérlet 13 000 Ft/fő, Kedvezményes: 9 500 Ft/fő
 • Családi éves bérlet (2 felnőtt és 1 vagy több gyermek) , Kedvezményes: 27 000 Ft/bérlet
 • Szakvezetés csoportoknak (30 főig, előzetes bejelentkezéssel, 1,5 óra) , Kedvezményes: 53 000 Ft/csoport
 • Szakvezetés csoportoknak (30 fő felett, előzetes bejelentkezéssel, 1,5 óra) ., Kedvezményes: 1 750 Ft/fő
 • Esküvői fotózás (látogatási időben, csak a fotós és az ifjú pár részére) adómentes 13 500 Ft/óra, Kedvezményes: -
 • Esküvői fotózás (látogatási időn kívül, csak a fotós és az ifjú pár részére) adómentes 34 000 Ft/óra, Kedvezményes:
 • Regisztrációs jegy -, Kedvezményes: 100 Ft/fő
 • Esküvői fotózás (látogatási időben alcsútdobozi lakosok részére, adómentes -, Kedvezményes: 15 000 Ft/óra
 • Filmforgatás helyszín bérbeadás, adómentes 720 000 Ft/forgatási nap, Kedvezményes: -

<p><span class="wysiwyg-text-align-left"><strong><br /></strong></span><span class="wysiwyg-text-align-left"><strong>Fizetési módok:</strong> készpénz.<br /><br /></span><strong>Regisztrációs jegy vásárlására jogosultak:</strong></p> <ul> <li>3 éven aluliak,</li> <li>fogyatékkal élők 1 fő kísérővel,</li> <li>MABOSZ tagok,a kutatóház vendégei,</li> <li>valamint a DINPI és a többi hazai nemzeti park igazgatóság dolgozói és közeli hozzátartozóik.</li> </ul> <p>Fogyatékkal élők (1 fő kísérővel) regisztrációs jegy vásárlására jogosultak az alábbi dokumentumok valamelyikének felmutatásával: a fogyatékossági támogatásra jogosultnak kiállított hatósági igazolvány, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ), vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ), vagy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ), vagy az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ), vagy a Siketvakok Országos Egyesületének (SVOE), vagy az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) tagsági igazolványa.<br /><br /><em>Az emelt családi pótlékról szóló MÁK-kártya önmagában nem biztosít kedvezményes belépést.</em><br /><br /><strong>KEDVEZMÉNYEK</strong>:<br />Kedvezményes jegyvásárlásra és kedvezményes éves bérlet váltására jogosultak: nyugdíjas<strong>, </strong>gyerek<strong>, </strong>diák<strong>, </strong>pedagógus, aranyfokozatú TKME tagok, két- vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő), valamint 10 fő feletti iskolás és óvodás csoportok esetén minden kísérő felnőtt.<br /><br />ÁLTALÁNOSSÁGBAN: a bemutatóhelyeken, programokon, szakvezetéseken a fenti kedvezményeket csak a kedvezményre jogosító érvényes igazolványok, tehát diákigazolvány (csak érvényes nappali, valamint nemzetközi diákigazolvánnyal), nyugdíjas-szelvény, lakcímkártya, pedagógus igazolvány, nemzeti parki igazolvány, TKME igazolvány és részvételi lap, MABOSZ igazolvány, II. Kerület Kártya vagy Hegyvidék Kártya bemutatása esetén lehet nyújtani.</p>

Kapcsolódó programok

Tavasznyitó hóvirágok és társaik az Alcsúti Arborétumban

A hajdani alcsúti kastélykert természeti értékeinek felfedezésére invitáljuk a könnyű sétára vágyókat.

Tovább

Kapcsolódó hírek

Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Az Alcsúti Arborétum 2,5 hektáron elterülő mediterrán hóvirágmezeje évről-évre elvarázsolja az idelátogatókat. 

Tovább

Idén korábban nyílnak a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban

A szokatlanul enyhe időjárásnak köszönhetően a természetvédelmi területen is megkezdődött a hóvirágzás.

Tovább

Eljött a szentjánosbogarak ideje

Vajon mit kell tudnunk ezekről a különleges, fénylő lényekről?

Tovább

Hóvirágok védelme a hóvirág ünnepen

Márciusban több ezren látogatnak el az Alcsúti Arborétumba a Hóvirág Ünnepre. Íme pár betartandó dolog, hogy ezek a csodálatos kis növények is átvészeljék a nagy "népszerűséget".

Tovább

Mikor nyílik a hóvirág?

Ebben az évben a tartós hideg és a fagyott talajréteg miatt a szokásosnál későbbre várható a hóvirágok, köztük a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) virágzása is.

Tovább

Ünnepi nyitva(nem)tartás

Bemutatóhelyeink nyitva tartása az ünnepi időszakban a következőképpen alakul:

Tovább

Mária-szobor avatás az Alcsúti Arborétumban

Múlt héten, pénteken ünnepélyes keretek között felavattunk egy Mária Immaculata-szobrot az Alcsúti Arborétumban.

Tovább

Kapcsolódó helyek

Alcsúti Arborétum TT

A park stílusa tájképi dendrológiai kert. A terepalakulat változatos, lankás, közepén dísztóval, míg a szélén patakok futnak keresztül. Ezek a vízfelületek egyben a park mikroklímáját is jelentősen módosítják.

Tovább

Kapcsolódó tudásanyagok

Orangerie

Az orangerie a kastéllyal egy időben épült lapos tetős épület volt, melyben a kerti növényágyak növényeit teleltették, s terebélyes citrom- és narancsfákat neveltek.

Tovább

Csörgedező

A Csörgedező kisebb medencés bővületeit Kneipp mester gyógymódja szerint használta a család. Kneipp katolikus pap volt, a róla elnevezett gyógyvízkúra a mai napig igen elterjedt világszerte, József Károly is neki köszönhette egészségét.

Tovább

Történeti betekintés

A terület régészeti feltárása napjainkig nem fejeződött be, az eddig ismert leletek a kastély építésének köszönhetők.

Tovább

A három plebejus fa

A kert létesítésekor Jókai Mór leírása szerint csak három fa – egy dió, egy fűz és egy tölgy – az úgynevezett három plebejus fa állt a területen.

Tovább

Angol-, barokk-, történeti kert vagy arborétum?

Az Alcsúti Arborétum történeti, tájképi kert, mely értékes gyűjteménye révén megkapta az arborétum elnevezést.

Tovább

Tavasz

Míg a nemzeti park számos területén azon dolgozunk, hogy a természetes tájat megőrizzük minél teljesebb sokszínűségében, hogy azt utódainknak épségben adhassuk át, addig ez a bemutatóhelyünk annak mintapéldája, amit az ember tehet egy terméketlen tájon a természet sokféleségének megteremtésére.

Tovább