Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Klotild-barlang

<p>Klotild hercegnő ikonikus személyisége ihlette névadóit a Piliscsaba fölött emelkedő erdős-ligetes nyaralóhelynek, és egy közeli titokzatos barlangüregnek. Klotildligetről indulva ember emlékezet óta kedvelt turista célpont a könnyű vasárnap délelőtti kirándulással felkereshető Klotild-barlang.</p>

Kategóriák: Túrával látogatható

Találd meg!

Piliscsaba – Klotildliget vasútállomása a Zajnát-hegyek utolsó megállóhelye. Innen vezet az út a Homok-hegyre. Előbb a piros kereszten, majd egy rövid szakaszon a pirossal, sárgával fonódva haladunk. A Cseresznyés-hegyet északról kerüli az a mélyebb völgy, melybe szekérút vezet. Innen kell felkapaszkodni a meredek hegyoldalon a barlang bejáratáig.

Fedezd fel!

A völgytalp feletti meredek hegyoldalban nyíló barlang a múlt században keltette fel a barlangkutatók figyelmét. Megállapították, hogy a környéken élők a bejárati termekből nagy mennyiségű, magas foszfor tartalmú denevér ürüléket (guánót) ástak ki, valamint hogy a barlangot Ördöglyuknak nevezik. Az alacsony bejáraton át ereszkedjünk be a barlang bejárati termébe, és időzzünk el ott egy kicsit. A falakon látható sima felületek, és kerek, félgömbszerű formák arra utalnak, hogy valamikor a barlang, áramló víz alatt volt. A víz a több mint 200 millió éves mészkő repedései mentén, a kőzet oldásával hozta létre az üregeket. Korábban a barlang bejárata jóval magasabb lehetett a mainál, de a hegyoldalból lassan leszivárgó talaj szinte a mennyezetig feltöltötte. A belső lezárt barlangszakasz gyakorlatilag egy nagyobb teremből, és az abból induló rövidebb oldalágakból áll. A belső teremben nemrég még denevér ürüléket (guánót) bányásztak, értékes foszfortartalma miatt.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Pilis
legközelebbi település: Piliscsaba, Klotildliget
túra hossza, ideje: 2,5 km / 45 perc
megközelíthetőség: jelzett turistaúton (piros kereszt, majd piros/sárga jelzés)
terület védettsége: nem védett
A barlang
barlang hossza: 136 m
bejárat GPS koordinátája: 47°65059 N, 18°86835 E
védettség: megkülönböztetetten védett
látogathatóság: szabadon látogatható
legfőbb értékei: denevér élőhely, oldott formakincs

Tudj meg többet!

A barlang keletkezésének körülményeit nehéz megállapítani, de a terület mind alaposabb megismerésének fényében annyi bizonyossá vált, hogy a Cseresznyés-hegyet felépítő triász kori (220 millió éves) dachsteini mészkőben keletkezett, karsztvízszint alatti oldódással, korrózióval. Annak eldöntésére hogy ez hideg-, vagy termálvíz volt, bizonyítékkal szolgálnak a barlangban található kalcit anyagú gömbös kristálykiválások. Ezek a kiválások a szintén oldó hatással keletkezett gömbüstök közelében találhatóak. Cseppkövek csak a barlang nemrégiben felfedezett új részében figyelhetők meg. A Klotild-barlang gyakorlatilag egyetlen nagyobb teremből, és az abból induló rövidebb oldalágakból áll. Együttes hosszuk eléri a 145 métert, legmélyebb pontja -12 méteren van.A barlang és környezete a jégkorszakban már emlős állatok, és talán az ember lakhelye is lehetett.

Vigyázz rá!

A barlang denevérek kedvelt élőhelye, ne zavard őket! A telelés miatti zavartalan védelem, és a sajnos gyakori szemetelés és kormozás és gyűjtés tette szükségessé a barlang lezárását.

+ TIPP

Jelzetlen erdészeti úton juthatunk el a közeli Pilisszántóra, ahol a Pilisszántói-kőfülkét leshetjük meg!


Barlangvédelem
Hazánkban valamennyi barlang ex-lege védett. Ezt azt jelenti, hogy megismerésének pillanatától kezdve óvja a törvény hatalma, és nem szükséges külön védetté nyilvánítási eljárás, ha új barlang, vagy barlangszakasz létezésére derül fény. Az egyszerű védettségen túl a jelentősebb barlangok megkülönböztetetten védett, a legkülönlegesebbek és legféltettebbek pedig fokozottan védett címet is kaphatnak.*

Miért fontos a barlangok védelme?
  • Mert valamennyi barlang a természet egyedi, megismételhetetlen képződménye, így minden barlang más és más.
  • Mert számos földtani értéknek, különleges ásványkiválásnak hordozói, melyek fontos információkkal szolgálhatnak a természettudományok számára.
  • Mert őslénytani, régészeti leleteket rejthetnek magukban, melyek hozzásegítenek múltunk jobb megismeréséhez.
  • Mert különleges, speciálisan a barlangi körülményekhez alkalmazkodott élővilágnak adnak otthont.
  • Mert az élettelen természeti értékekben bekövetkezett károk soha többé nem regenerálódnak, és nem állíthatók helyre!
Ne feledd!
A barlangok értékeinek védelme azok felelőssége, akik látogatják őket, és élvezik az általuk nyújtott élményeket!

*A barlangok védelmének részletes szabályait a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény, és a 13/1998 (V.6.) KTM rendelet tartalmazza.  Tovább

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Tovább