Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

Gyopáros-barlang

<p>Az Országos Kéktúra Csobánkát Pilisborosjenővel összekötő szakasza az Írottkő felől érkezve panorámát nyit a túraútvonal fővárosi szakaszának látképére. A Redlinger Adolf nevét viselő turistaút felett meredező fehér sziklák árnyékában nyílik a Gyopáros-barlang.</p>

Kategóriák: Túrával látogatható

Találd meg!

Pilisborosjenő csodálatos fekvésnek örvend a Kevélyek oldalában. A karsztbokorerdő fölé emelkedő ritkás karsztos gerinc vakító fehérségében húzódik félhomályba a kis kőfülke. Pilisborosjenőről vagy a sárga jelzésen indulunk, vagy a kék jelzést érjük el a Teve-sziklák felett. Mindkét út elhalad a barlang alatt.

Fedezd fel!

A mindössze nyolc méter hosszú barlangüreg a 220 millió éves triász kori fődolomitban keletkezett, a mélyből feltörő termálvizek oldó hatására. Egyéb képződmények hiányában erre utal geológiai környezete, és a terem bal oldalán látható gömbfülke. A barlang egykor jóval nagyobb kiterjedésű lehetett, azonban a hegyoldal gyors lepusztulási folyamataival nagy része megsemmisült.A barlang ideális elhelyezkedésű „ősember barlang” lehetne, de méreteiből adódóan letelepedésre mégsem a legmegfelelőbb. Legfeljebb alkalmi búvóhelynek, kirándulók éjjeli menedékére alkalmas. Így a Gyopáros-barlangnak régészeti leletei sem ismertek.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Pilis
legközelebbi település: Pilisborosjenő
túra hossza, ideje: 2,5 km / 45 perc
megközelíthetőség: jelzett turistaúton (sárga jelzés)
terület védettsége: védett
A barlang
barlang hossza: 8 m
bejárat GPS koordinátája: 47°62409 N, 18°97980 E
védettség: védett
látogathatóság: szabadon látogatható
legfőbb értékei: látványos tájképi elem

Tudj meg többet!

A történelem során, szájhagyomány útján fennmaradt elnevezése nem ismert, de a múlt század közepétől Szódás-barlangnak is nevezik a környéken élők. Ugyanis az alatta elhaladó úton szállították a szódavizet az akkor még üzemelő, és nagy népszerűségnek örvendő Kevély-nyeregi Turistaházhoz. Jelenleg használatos szinonim nevét a környezetét kedvelő havasi gyopár élőhelye adja.

Vigyázz rá!

A barlang környezetében csak az ösvényen közlekedjünk, a sziklákon védett növényfajok élnek!

+ TIPP

A Kevélyen több barlang is nyílik, amelyek szintén hévizes eredetűek. Például a Kevély-nyeregi-zsomboly. A kilátóhelyről a hosszan elnyúló Solymári-völgyet láthatjuk.


Barlangvédelem
Hazánkban valamennyi barlang ex-lege védett. Ezt azt jelenti, hogy megismerésének pillanatától kezdve óvja a törvény hatalma, és nem szükséges külön védetté nyilvánítási eljárás, ha új barlang, vagy barlangszakasz létezésére derül fény. Az egyszerű védettségen túl a jelentősebb barlangok megkülönböztetetten védett, a legkülönlegesebbek és legféltettebbek pedig fokozottan védett címet is kaphatnak.*

Miért fontos a barlangok védelme?
  • Mert valamennyi barlang a természet egyedi, megismételhetetlen képződménye, így minden barlang más és más.
  • Mert számos földtani értéknek, különleges ásványkiválásnak hordozói, melyek fontos információkkal szolgálhatnak a természettudományok számára.
  • Mert őslénytani, régészeti leleteket rejthetnek magukban, melyek hozzásegítenek múltunk jobb megismeréséhez.
  • Mert különleges, speciálisan a barlangi körülményekhez alkalmazkodott élővilágnak adnak otthont.
  • Mert az élettelen természeti értékekben bekövetkezett károk soha többé nem regenerálódnak, és nem állíthatók helyre!
Ne feledd!
A barlangok értékeinek védelme azok felelőssége, akik látogatják őket, és élvezik az általuk nyújtott élményeket!

*A barlangok védelmének részletes szabályait a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény, és a 13/1998 (V.6.) KTM rendelet tartalmazza.  Tovább

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Tovább