Dunaipoly.hu - Vakok és gyengénlátók számára

A Remete-barlang (Remeteszőlős)

<p>A budai hegyeket koronázó fehér mészkősziklák árnyékában itt-ott hűvös barlangnyílások rejtőznek, ahová túráink során behúzódhatunk, ha magasan delel a nap, vagy épp kedvezőtlenné válik az időjárás. Ilyen a kirándulók körében is régóta ismert Remete-szurdok barlangja.</p>

Kategóriák: Túrával látogatható

Találd meg!

A Remeteszőlős határában nyíló barlangot az Országos Kéktúra Nagykovácsit és Máriaremetét összekötő szakasza mentén találhatjuk meg. Amennyiben közösségileg közelítjük meg a barlangot, Hűvösvölgy felől a 157-es busszal a Szirom utcáig, a 63-as busszal Rácskitelep megállóig utazunk. Mindkét oldalról jól láthatóak a Remete-szurdok sziklaormai. Alig egy kilométeres sétával érhetjük el az útról is látható barlangbejáratot.

Fedezd fel!

A hegység északnyugati, nagyrészt mészkőből felépülő hegyeit impozáns megjelenésű szurdokvölggyel vágja át az Ördögárok-patak. A meredek letörésű sziklás hegyoldalban több, mint tíz kisebb barlang ismert, például a Remeteszőlős irányából is látható Remete-kőfülke. A völgy feletti fennsík peremén nyílik továbbá a Hét-lyuk-zsomboly is, amely a kötéltechnikával bejárható függőleges aknáival egyedinek számít a Budai-hegységben. A szurdokvölgyet tagoló sziklabordák egyikének tövében nyílik a fokozottan védett Remete-barlang is. Bejárati szádája déli irányba a patakmederre néz. Noha eddig kialakulásának eredetére nem sikerült egyértelmű választ kapnia a kutatóknak, feltételezhetően – a környék barlangjaitól eltérően, - inaktív forrásbarlang lehet. Jellegzetes „ősember barlang”, amely egy öblös barlangteremből, és az abból nyíló kisebb oldalágból áll. Vélhetően ez a barlang is egykor egy nagyobb barlangrendszer része volt, vagy most része egy eddig még feltáratlan barlangnak. A víz egykori oldó katásának nyomait már a bejárat közelében is láthatjuk, üstszerű bemélyedések formájában. Jellegzetes barlangi képződményei, például cseppkövek, csak kezdetleges formában figyelhetők meg. Leginkább a kialakulására jellemző formakincseit figyelhetjük meg. A falak a belső zónában paplanhoz hasonlóan korrodált felületűek. A bejáratnál az ú.n. kifagyásos aprózódás nyomai láthatóak. Szembetűnő a mennyezetet kettéosztó magas hasadék, amely helyenként megközelíti a felszínt. A hasadékba szorult kőtömbök közötti kürtők kiváló denevér lakhelyek, amelyek télen állandó telelőhelyek is.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Budai-hegység
legközelebbi település: Remeteszőlős
túra hossza, ideje: 500 m / 10 perc
megközelíthetőség: jelzett turistaúton (kék kocka vagy kék kör jelzés)
terület védettsége: fokozottan védett
A barlang
barlang hossza: 44 méter
bejárat GPS koordinátája: 47°63255 N, 18°92929 E
védettség: fokozottan védett
látogathatóság: szabadon látogatható
legfőbb értékei: régészeti jelentőség, látványos bejárat

Tudj meg többet!

A lakott területek közelében régóta ismert rejtélyes üregekhez mindig kapcsolódik valamilyen történet, hamar megtudhatjuk, hogy lakták-e valaha emberek az adott barlangüreget. A Remete-barlang, adottságainál fogva kiváló menedékhely, amire már a múlt század elején felfigyeltek a kutatók. Az „ősember barlang” jelleg, úgymint dél felé néző bejárati nyílás, védett elhelyezkedés és tágas belső tér, megfelelő körülményeket biztosított az emberek számára. Az ásatások során a kitöltésből nagy számban került elő bronzkori, kelta-, és római kori, a VIII-XIV. századból származó, cserépedény töredékekből és különböző eszközökből álló gazdag leletanyag. A históriák szerint lakóhelye volt egy pálos szerzetesnek, a rend 1782. évi feloszlatása után. A barlang elnevezésének eredete is ebből a korszakból származik.

Vigyázz rá!

A barlang lahóhelyül szolgál denevérek számára is. Aktív időszakukban a denevérek innen indulnak táplálék iránt. Telente a mennyezeten emelkedő hasadék-kürtők védelmében töltik pihenő idejüket, téli álmot alszanak. Ne feledjük, minden denevérfaj védett, ne zavarjuk őket!

+ TIPP

Az Ördög-árok szurdokvölgyét nem csupán barlangjai, és a triász időszakra jellemző földtani képződményeik teszik különlegessé. A kéktúra mentén haladva a Remete-szurdok és a Nagy-szénás közötti karsztos területen tanulmányozhatjuk a növénytakaró változását, a szurdok hársas törmeléklejtőitől a molyhos tölgyeseken át a sziklagyepekig.


Barlangvédelem
Hazánkban valamennyi barlang ex-lege védett. Ezt azt jelenti, hogy megismerésének pillanatától kezdve óvja a törvény hatalma, és nem szükséges külön védetté nyilvánítási eljárás, ha új barlang, vagy barlangszakasz létezésére derül fény. Az egyszerű védettségen túl a jelentősebb barlangok megkülönböztetetten védett, a legkülönlegesebbek és legféltettebbek pedig fokozottan védett címet is kaphatnak.*

Miért fontos a barlangok védelme?
  • Mert valamennyi barlang a természet egyedi, megismételhetetlen képződménye, így minden barlang más és más.
  • Mert számos földtani értéknek, különleges ásványkiválásnak hordozói, melyek fontos információkkal szolgálhatnak a természettudományok számára.
  • Mert őslénytani, régészeti leleteket rejthetnek magukban, melyek hozzásegítenek múltunk jobb megismeréséhez.
  • Mert különleges, speciálisan a barlangi körülményekhez alkalmazkodott élővilágnak adnak otthont.
  • Mert az élettelen természeti értékekben bekövetkezett károk soha többé nem regenerálódnak, és nem állíthatók helyre!
Ne feledd!
A barlangok értékeinek védelme azok felelőssége, akik látogatják őket, és élvezik az általuk nyújtott élményeket!

*A barlangok védelmének részletes szabályait a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény, és a 13/1998 (V.6.) KTM rendelet tartalmazza.  







Tovább

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

















Tovább