Természetvédelmi Őrszolgálat

A Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti telefonszáma: 30/663 4625


A nemzeti park igazgatóságok szervezetén belül működik a védett természeti értékekkel és területekkel, valamint a Natura 2000 területekkel kapcsolatos rendészeti feladatokat ellátó Természetvédelmi Őrszolgálat.
A természetvédelmi őrök intézkedésre és fegyverviselésre jogosult hivatalos személyek, akik munkájukat többnyire egyenruhában, szolgálati igazolvánnyal és jelvénnyel, a feladataikhoz szükséges technikai eszközökkel felszerelve látják el. Ha a természetvédelmi érdekek úgy kívánják, akkor munkaidőn kívül is szolgálatba helyezhetik magukat, Magyarország teljes területén.
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 40 fő teljesít szolgálatot. Munkájukat 5 természetvédelmi tájegység 22 természetvédelmi őrkerületében végzik. Egy természetvédelmi őrre átlagosan 376 km2 működési terület jut, ez akkora, mint egy kisebb rendőrkapitányság illetékességi területe.
A természetvédelmi őrök sokrétű és összetett feladatai természetvédelmi kezelői, természetvédelmi őrzési és vagyonkezelői feladatcsoportba sorolhatók.

 • 4 vármegyében, 13 549 km2-nyi területen, az ország hetedrészén végeznek természetvédelmi kezelői véleményezést, amelyet a különféle gazdálkodási tervekkel, azok végrehajtásával, valamint más engedélyezési eljárásokkal kapcsolatos hatósági megkeresésekre nyújtanak. Ebbe beletartozik az erdő-, a gyep- és a vadgazdálkodáson át, a területfejlesztés, és a természeti területek alkalmi igénybevételével járó - különösen a technikai és tömegsport - rendezvények engedélyezési eljárása is.
 • 279 331 ha (2 793 km2) különféle természetvédelmi besorolás alatt álló területen rendszeres természetvédelmi őrzést folytatnak, ellenőrzik a védett természeti értékeket érintő tevékenységek, munkák hatósági engedélyeit, jogsértéseket tárnak fel, ügyeket indítanak.
 • Keresik, felmérik és digitálisan rögzítik a védett fajok állományait, élőhelyeit, a minisztériumi és az igazgatósági terveknek megfelelően, rendszeresen visszatérő monitoring-ellenőrzéseket végeznek.
 • Törekszenek a védett területeket, élőlényeket érintő havaria események (pl. tűzesetek, elhullások, stb.) megakadályozására, illetve ezek előfordulása esetén, feladatuk a természeti károk felmérése, a védett természeti értékek mentése, az előírás szerinti jelentések elkészítése.
 • Helyszíni ellenőrzéseken, szemléken vesznek részt a különféle állami és önkormányzati szervek, civilszervezetek, állampolgári megkeresésére.
 • Előkészítik a földügyeket, természetvédelmi kezelési utasítást készítenek a földhasználók számára, folyamatosan ellenőrzik a földhasználatokat, kapcsolatot tartanak a gazdálkodókkal. Lakossági és gazdafórumokon vesznek részt.
 • Terepen irányítják a közmunkaprogramot, a vagyonkezelési és pályázatos munkákat.
 • Ökoturisztikai és környezeti nevelési feladatokat látnak el – gyakran a hétvégén.
 • Szervezik, segítik, irányítják a terepi önkéntes munkákat, egyetemi gyakorlatokat, vagy a kampányjellegű tömegmegmozdulásokat.
 • A panelszigetelési pályázati programok miatt tömegessé váltak az Igazgatóság által kiadott nyilatkozatok, ezek elkészítése, a hozzájuk kapcsolódó ellenőrzések nagy terhet rónak az Őrszolgálatra.
 • Kapcsolatot tartanak fenn polgári természetőrökkel, polgárőrökkel, és a különféle civilszervezetekkel.


A természetvédelmi őrök állandó kapcsolatban állnak a területükön működő állami és magán gazdálkodókkal, oktatási intézményekkel, szervezetekkel és csoportokkal (települési önkormányzatok, erdészeti és mezőgazdasági részvénytársaságok, mezőgazdasági szövetkezetek, iskolák, zöld szervezetek, stb.), koordinálják és ellenőrzik a védett és Natura 2000-es területeken zajló gazdálkodást, a fejlesztéseket, és a látogatást.

A természeti értékek védelmét a tájékoztató, ismeretterjesztő és felvilágosító tevékenységen túl természetvédelmi kezelés hatósági eszközeivel - helyszíni bírság kiszabásával, illetve szabálysértési, közigazgatási vagy bűnügyi feljelentéssel - biztosítják.

Védd Te is a természetet!

Mindenki a tőle elvárható mértékben – a jogszabályokat betartva - segítheti a természetvédelem munkáját.
Súlyos mértékű, vagy kiemelt jelentőségű természeti érték vészhelyzetében szükséges lehet az általános segélyhívó (112), vagy a Természetvédelmi Őrszolgálatunk ügyeleti számának (+36 30 6634625) azonnali hívására. (Más nemzeti park igazgatóságnál más az ügyeleti szám!) Ám ha a természetet veszélyeztető folyamat már régebb óta tart, és a helyzet eltűri a 2-3 nappal későbbi, munkaidőben történő intézést is, akkor célszerű a nemzeti park igazgatóságok központi e-mail címére, vagy a központi telefonszámára megtenni a bejelentést

Legyél Te is a természet őre!

Az állampolgárok polgári természetőrként segíthetik a hivatásos természetvédelmi őrök munkáját.
A polgári természetőrök nem hatósági személyek, arra azonban joguk van, hogy figyelmeztessék, és távozásra szólítsák fel a természeti értéket veszélyeztető vagy károsító cselekmények elkövetőit. Vizsgán kell bizonyítaniuk a természetvédelmi jogszabályok és a természeti értékek, különösen a szűkebb működési területükön előforduló természeti értékek ismeretét, és a felkészülési idő alatt (minimum fél év) a gyakorlati munkában is van lehetőségük részt venni.
A sikeres vizsga és az alkalmasság bizonyítása esetén sorszámozott polgári természetőr igazolványt és jelvényt kapnak, önként vállalt, díjazás nélküli tevékenységüket a Duna - Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött írásbeli megállapodás alapján, a működési területükön dolgozó természetvédelmi őrökkel kapcsolatot tartva végezhetik.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.