Tavaszi hérics

Tavaszi hérics

Kora tavasszal páratlan látványt nyújt a héricsek hatalmas sárga virágaival borított domboldal vagy erdei tisztás. A virágok egyúttal arról is árulkodnak, hogy élőhelyükön egykor állatok legeltek, amik elkerülték az erősen mérgező növényt és az el tudott szaporodni.

A görög mitológia szerint Adonis ellenállhatatlanul szépséges pásztorfiú volt. Aphrodité beleszeretett és a kedvese lett. Férje, Arész bosszúból egy őszi vadászat alkalmával vadkan alakjában megölte a fiút, akinek véréből virágok fakadtak. Adonisz az alvilágba került. Aphrodité hiába ment utána, mert az alvilág istennője, Perszephoné is megszerette és nem engedte el. Az istennők civakodásának Zeusz vetett véget, úgy döntött, hogy Adonisz minden tavasszal térjen vissza a földre. Tavasszal, amikor a hérics kivirít, Adonisz is feltámad, amikor pedig elhervad és ősszel visszahúzódik a földbe, az ifjú is megtér alvilági istennőjéhez. A hérics a görögöknél a tavasz jelképe volt és virágzásakor ünnepségeket rendeztek Adonis feltámadásának emlékére.

Bár a legeltetés kedvezett neki, egyedszáma – különösen az Alföldön – mégis megfogyatkozott, mivel látványos virágaiért és gyógyhatása miatt is gyűjtötték. Korábban állatok gyógyítására, tályoggyökérként használták gennyszívó hatása miatt. Régóta ismert vízhajtó hatású gyógynövény, vesebetegségek esetén is alkalmazták. Cervello olasz gyógyszerész a 19. század végén vonta ki belőle az adonin nevű alkaloidot, amely erős szívgyógyszer, korábban emiatt is nagy mennyiségben gyűjtötték és védelmét is ez tette szükségessé. Leveleit a tyúkszem puhítására is használták, ezért kapta a tyúkszemvirág nevet. Erdélyben helyenként kotlóvirágnak hívják, mert a hiedelem szerint rontó hatása van a kotlóra, nem lesz csirkéje.
Társnevei: kaporrózsa, sárga kökörcsin, tyúkszemvirág; Erdélyben: csókavirág, kotlóvirág. legeltetést jelző növények gyógyító növények

Adonis vernalis LINNÉ 1753
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.