Orvosi salamonpecsét

Orvosi Salamonpecsét (Festmény: Zsoldos Márton)

A legenda szerint Salamon király fedezte fel a salamonpecsét sebeket gyógyító hatását. A király pecsétgyűrűjének lenyomata, egy S betű azóta is látható a növény gyöktörzsének dudorain. Más mesékben, mondákban ugrasztógyökérként szerepel, ami képes lezárt ajtókat felnyitni, sziklából vizet fakasztani.

Általában több salamonpecsét virágzik egy foltban, melyekről biztosan tudhatjuk, hogy genetikailag egy egyedhez tartoznak. A növény vastag gyöktörzse vízszintesen fut a földfelszín alatt és róla évről-évre új hajtások jönnek elő, az előző éviek pedig leszáradnak. A leszáradt hajtások helyén pecséthez hasonló benyomódás látható. Kis fantáziával még a Salamon név kezdőbetűjét is megláthatjuk rajta. Az „orvosi” elnevezés arra utal, hogy ezt a liliomfélét évezredek óta használják a gyógyításban. Régebben elsősorban gennyes daganatok eloszlatására készítettek kenőcsöt belőle. Gyökere, levele, kék bogyója erősen mérgező alkaloidokat tartalmaz, ezért óvatosan kell bánni vele.
Társneve: sülyfű

Polygonatum odoratum (MILL. 1768) DRUCE, 1906
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.