Nehézszagú gólyaorr

Nehézszagú gólyaorr

A növényre jellemző, hogy terméscsőre jellegzetesen megnyúlt, csőrszerű. Erre utal, hogy nemzetségneve magyarul gólyaorr, latinul pedig Geranium, ami a daru ógörög nevéből, a geranoszból származik. Korábban a Geraniumok közé sorolták a muskátlit is, erről árulkodik, hogy angolul geranium, németül Geranie a neve.

Carl Linné, az élőlények rendszerezéséről híressé vált svéd természettudós több esetben olyan emberekről nevezett el növényeket, akikről úgy gondolta, hogy valamilyen tulajdonságukban hasonlítanak a növényre. Az elnevezéseket fegyverként is használta az őt támadó tudósokkal szemben. Nem reagált a támadásokra, inkább jelentéktelen megjelenésű gyomokat nevezett el tudóstársairól. Névadásának egyik példája a kellemetlen illatú, nehézszagú gólyaorr, a Geranium robertianum, mellyel Linné egy Robert nevű barátjának állított emléket, aki a tisztálkodásra nem sokat adott.

A megnyúlt terméscsőrnek, a „gólyaorrnak” a magok terjesztésében van fontos szerepe. Egyes részei nem egyszerre száradnak ki és ennek köszönhetően a termésfal robbanásszerűen nyílik fel. Az alulról felfelé hirtelen visszacsapódó résztermések belsejéről parittya módjára repíti ki a magokat.

Geranium robertianum LINNÉ 1753
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.