Ugrás a fő tartalomra

Nadragulya

Nadragulya

Magyar neve a mandragóra módosulása lehet, ami közismerten mérgező növény. Számos társneve is mérgező hatására utal, pl. farkasbogyó, ördögszőlő.

Tudományos neve figyelmeztet rá, hogy a nadragulya fényes fekete termései az emberre erősen mérgezőek, hiszen Linné azért nevezte el Atropa-nak, mert a három párka közül Atroposz vágja el az élet fonalát. Bizonyos állatfajok ugyanakkor alig érzékenyek rá, ilyen pl. a tehén, a madarak, és a nyulak. A kolorádóbogár állítólag egyenesen kedveli. A szóbeszéd szerint Marcus Antonius seregét is nadragulyával mérgezték meg, amikor i.e. 34-ben a Római Birodalom keleti terjeszkedésének érdekében a parthusokkal háborúzott.

A belladonna név „szép hölgyet” jelent. Ennek magyarázata, hogy a termésében található, atropin nevű mérgező alkaloid pupillatágító hatású. Kivonatát a középkori Itáliában az igézően fekete szembogárra vágyó hölgyek csepegtették a szemükbe. Az atropint a szemészek ma is használják pl. a szemfenék vizsgálatához. Egy másik magyarázat szerint a nadragulya által okozott bódulat erotikus látomásokkal jár együtt, a növényt fogyasztó férfi szemei előtt csábító nőalak jelenik meg.

Atropa bella-donna LINNÉ 1753
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.