Ugrás a fő tartalomra

Mezei zsálya

Mezei zsálya

A magyar nyelvbe az 1200-as években került a „zsálya” név, ami a latin „salvia” szóból ered. A salvia jelentése ép, egészséges, utalva a növény sokrétű gyógyhatására.

Virágaiban látványos szerkezet biztosítja, hogy a rovarok elvégezzék a megporzást. A virág alsó ajka leszállópályát biztosít a dongóknak, poszméheknek. Csak két porzója van, amik úgy működnek, mint amikor kertben a falnak támasztott gereblye nyele fejbe vágja azt, aki a fogaira lép. Amikor a nektárt kereső rovarok bebújnak a mezei zsálya virág torkába, akaratlanul is megbillentik az alátámasztó porzót, amitől a felső porzó lecsapódik és így a virágpor a rovarok potrohára hullik. Ők azután továbbviszik a virágport egy másik virág termőjére, ahol végbemegy a beporzás, a virág felső ajakából kinyúló kétágú bibére rákerül a pollen. Ezt a folyamatot mi magunk is kiválthatjuk: ha egy fűszálat dugunk a virág torkába, akkor a felső ajakból előbukkan a felső porzó.

Salvia pratensis LINNÉ 1753
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.