Fényszennyezés-mentes csillagos égboltért

Fényszennyezés

A Nemzetközi sötét égbolt hete  és  a Fény nemzetközi napja programok a természetes fény kiemelkedő jelentőségére, és a túlzott mesterséges fények káros hatásaira hívják fel a figyelmet. 

Az ember mindennapi tevékenységeivel sokféle formában avatkozik bele a körülötte élő fajok életébe. Sokan nem is gondolják, hogy a túlzott kültéri világítás negatív következménye a fényszennyezés. Hogyan hatnak a természetre és ránk, emberekre is a mesterséges éjszakai fények? 

A csillagászat az egyik legrégebbi és legnagyobb jelentőségű tapasztalat alapú tudomány. Azt azonban, hogy milyen lehetett az első élőlények számára látható éjszakai égbolt, a mai ember már csak a világűrből készült fotókból sejtheti. A civilizáció fejlődésével ugyanis együtt "fejlődött" a Földön a fényszennyezés is: eleinte lassan, majd egyre gyorsabb mértékben nőtt a szennyezésformák száma és intenzitása egyaránt. 

A középkori csillagászok még különösebb zavarás nélkül kémlelhették az eget, a távcsöves megfigyelések kezdetén éjszakánként a házakban csak kisebb mécsesek, az utcákon legfeljebb fáklyák, a határban pedig apró tüzek világítottak. Ezek fénye sem a csillagászokat, sem az állat- és növényvilágot, sem pedig az embert nem zavarta különösebben.

Az újkorban azonban a világítás meghódította az ember által belakott tereket: a valóban szükséges közvilágítás mellett jelentőssé vált a díszkivilágítás és a fényreklám is. A feleslegesen szórt fények terjedésével egyre világosabbá váltak éjszakáink és az égboltunk egyaránt. Az éjszakai égbolton jellemzően már csak a fényesebb csillagok láthatóak, de van, hogy még azok sem. A fényszennyezéssel nem csak a csillagképeket vesztettük el, de az káros az emberi egészségre is, valamint megzavarja és élővilágot is.

Az éjszakai állatoknak évtizedek alatt kellene megváltoztatniuk évmilliárdos szokásaikat. Néhányuk gyorsan és eredményesen alkalmazkodik, de a nagy többségük nem képes erre. Szükségünk van az éjszakákra, a sötétségre.

Átgondolt világítással minden megoldható, de ez ma nem igazán jellemző. A világítástechnika alkalmas arra, hogy feladatait ellássa, „csak” jól kellene alkalmazni. Az éjszakai túráinkon még meg tudjuk mutatni, hogy milyen lehet a sötét égbolt, de a városok fénye a horizonton már mindenhol egyre zavaróbban emelkedik. És ez a környéken egyelőre csak romlik.

A  fejlődéssel már nem csak a földi fények zavaróak. Az internet sebességének és elérésének növelése érdekében az égboltot is egyre több műhold járja át. Ugyan szabad szemmel nem feltűnőek, de a távcsövekben már zavaróak. Minél többen gondolkodunk el ezen, annál biztosabban lehet majd megoldást találni ezekre a problémákra. Ha megfelelően cselekszünk a fényszennyezés csökkentése érdekében, a gyors internet, a díszkivilágítás mellett  az élővilág nyugalma és az egészségünk is megmaradhat.

 

Moczik Csaba (MCE Felsőgallai Amatőrcsillagászati Klub)

 

     Forrás: termeszetvedelem.hu
 
A helytelen mesterséges éjszakai világítás okozta fényszennyezés többek között
  •  a természeti erőforrások pazarlásával jár;
  •  veszélyezteti a fajok élőhelyét;
  •  megzavarja a fajok természetes biológiai ritmusát;
  •  rontja az ökoszisztéma-szolgáltatások (így pl. a beporzás) minőségét és hatékonyságát;
  •  kedvezőtlenül befolyásolja a természetes éjszakai tájképet;
  •  veszélyeztetheti az emberi egészséget és jóllétet is.

 A témához, illetve a kedvezőtlen hatások csökkentési és megszüntetési lehetőségeinek megismeréséhez ajánljuk az Agrárminisztérium és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 

  A fényszennyezésről− világosan!  című kiadványát.

Fotó: Berkó Gyöngyi

 

 

 

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.