Dankasirály

Dankasirály

A dankasirály is a közismert madarak közé tartozik, ám ahogy az lenni szokott, az emberek nem ismerik pontosan ezt a fajt sem. Egyszerűen sirálynak nevezik, nem is sejtve, hogy a dankasirály csak egy faja a Sirályfélék családjába tartozó népes társaságnak. Ez a család 15 fajjal képviselteti magát hazánkban, és a legnagyobb egyedszámban előforduló faj ezek közül éppen a dankairály.

Téli időszakban csapatosan repkednek a budapesti hidak környékén és a balatoni mólóknál, de ott vannak a lakótelepek panelházai között is, ahol az emberek ablakon kidobált kenyérdarabkákkal etetik őket.

A budapesti Duna part szennyvíz-beömléseinél és a szeméttelepeken bőven találnak táplálékot. Minden szerves anyagot elfogyasztanak, így az emberek által termelt mérhetetlen mennyiségű szemét eltakarításában jelentős szerepük van.

A madarászok egyik legújabb és egyre népszerűbb téli időtöltése a vonuló, illetve áttelelő dankasirályok gyűrűinek leolvasása. E faj egyedeit fiókakorban , a költőterületeken jelölik. Régebben csak alumínium lábgyűrűvel, újabban színes, távcsővel könnyen leolvasható, színes műanyag gyűrűvel is.

A nagyszámú hazai és külföldi meggyűrűzött madár miatt, a fajnak rengeteg megkerülési adata van. Ezekből jól kirajzolódnak a dankasirályok életének mozzanatai, fény derül a vonulási szokásaikra, életkorukra. Azt már biztosan tudjuk, hogy a hazánkban telelő dankasirályok többsége a Dél-Finnország és Csehország közötti vonalból származik. A nálunk fészkelő dankasirályok pedig az Adria partjainál, illetve az Appenini-félszigeten töltik a telet.

Az eddig ismert legidősebb dankasirály életkorára is a gyűrűzésnek köszönhetően derült fény. Ezt a madarat Finnországban gyűrűzték és 30 év, 7 hónap elteltével találták meg elpusztulva. A legidősebb ismert korú hazai dankasirályt Rétszilason gyűrűzték fiókakorban és 11 év, 8 hónappal később lőtték le Portugáliában. Mint látjuk, még bőven élhetett volna.
Népi nevei: csüllő, vízigalamb, hógalamb, nagy halászmadár, dunai halászmadár, kacagó sirály.

Larus ridibundus (LINNAEUS, 1776)
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.