Ugrás a fő tartalomra

Bogáncs

Bogáncs

A Skócia címerében látható unikornisok gyönyörű lila virágokkal borított dombon állnak.

Ez a növény a bogáncs, ami a legenda szerint súlyos vereségtől mentette meg a skótokat. A dánok az éjszaka leple alatt szálltak partra és próbáltak meg rajtaütni a gyanútlan skót seregen. Egy mezítláb lopakodó dán katona azonban belelépett egy bogáncsba és hangosan felkiáltott. A jajszóra felébredő skótok elkergették a dánokat, és hálából a bogáncsot címerükbe foglalták. A legnagyobb skót kitűntetés a Bogáncs-rend (Order of Thistle) más országban talán gúnyolódásnak tűnne, itt azonban nagyon nagy megtiszteltetés, amelyet a királynő ünnepélyes keretek között nyújt át az arra érdemesnek.

Az emberek bogáncsnak nem ezt a növényt ismerik, hanem a bojtorjánt (Arctium). Utóbbit a gyerekek lövedékként használják, mert beleragad célpontjuk ruhájába. Ez a tulajdonság a növény terjesztését szolgálja, mert horgokban végződő fészekpikkelyeinek köszönhetően ugyanígy tapad rá az állatok bundájára is. A bojtorján adta az alapötletet a tépőzár felfedezéséhez.

Carduus LINNÉ, 1753
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.