Barázdabillegető

Barázdabillegető

Ez a kecses, szinte légies könnyedséggel mozgó madárka általánosan elterjedt, gyakori faj hazánkban. Általában vizes élőhelyeken, legelőkön, valamint mezőgazdasági területeken és szőlőkben álló építmények, állattartó telepek közelében és lakott területeken figyelhető meg. Fészkét gyakran épületek tetőszerkezetében, kúpcserép alá, vagy farakásokba építi.

A billegetőknek, amelyek jellegzetes farokbillegetésükről kapták nevüket, három faja fészkel hazánkban. A legelterjedtebb és legismertebb a barázdabillegető. A szintén gyakori sárga billegető réteken, a ritka hegyi billegető pedig gyors folyású hegyi patakok mentén fordul elő.

A billegetők szárnya különös felépítésű. Vállevezőik megnyúltak, elérik a kézevezők hosszát, olyan benyomást keltve, mintha négy szárnya lenne a madárnak. Emiatt, és a hosszú faroktollaknak köszönhetően rendkívül könnyed, fordulékony repülésre képesek.

Egy alkalommal magam is megfigyelhettem, amint egy barázdabillegető szinte az őrületbe kergetett egy karvalyt, amely meg akarta fogni. A karvaly, szokása szerint váratlanul és szédítő sebességgel érkezett az útszéli pocsolyához, ahol a billegető éppen fürdött. Ha a kiszemelt madár nem egy billegető lett volna, biztos nem is távozik zsákmány nélkül. Így azonban már az első támadás is sikertelen volt, mert a billegető egy kecses mozdulattal felreppent, a karvaly pedig csak a levegőt markolta. De nem adta fel egykönnyen! Fordult egyet és megint támadott. A billegető megint félrelibbent, a karvaly pedig megint levegőt markolt. És ez megismétlődött még kétszer, mire a ragadozó végre feladta, és zsákmány nélkül távozott. A barázdabillegető pedig, mintha mi sem történt volna, folytatta a tisztálkodást a pocsolyánál.
Népi nevei: leányka madár, lipinka madár, (Erdély) borozda billegető, közönséges billegény.

Motacilla alba (LINNAEUS, 1758)  
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.