Angol-, barokk-, történeti kert vagy arborétum?

Arboretum

Az Alcsúti Arborétum történeti, tájképi kert, mely értékes gyűjteménye révén megkapta az arborétum elnevezést.

Arborétum: az arborétum kifejezés a latin 'arbor' szóból ered, mely jelentése: fa. A botanikus kertek azon fajtája, mely elsősorban fákat és cserjéket mutat be. Lehetőséget nyújt kikapcsolódásra, tevékenységi körükbe tartozik az ismeretterjesztés, a kutatás, valamint kulturális és oktatási programok helyszínéül is szolgálhat. A veszélyeztetett fajok tartásával és szaporításával hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

Történeti kert: az örökségvédelmi törvény alapján történeti tájként védelem alá helyezhető az ember és a természet együttes munkájának eredményeként létrejött, kulturális szempontból jelentős, részlegesen beépített terület, amely jellegzetessége, egységessége révén területileg körülhatárolható egységet alkot.


Alcsúti Arborétum

A fővárostól mindössze 40 kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik az Alcsúti Arborétum. József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Kertje tájképi angolkert. Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok.

Tovább

Alcsúti Arborétum TT

A park stílusa tájképi dendrológiai kert. A terepalakulat változatos, lankás, közepén dísztóval, míg a szélén patakok futnak keresztül. Ezek a vízfelületek egyben a park mikroklímáját is jelentősen módosítják.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése

Az Alcsúti Arborétum fejlesztése (2 fordulós pályázat)

Megvalósult

Az Alcsúti Arborétum fejlesztésének II. üteme:
A projekt elsődleges célja a történeti kert épített elemeinek megújítása.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.