NYÁRI TÁBORAINK

Bodza manó tábor Királyréten (Fotó: Tarjányi Nikolett)

Természetvédelmi és madárgyűrűző táboraink idén is várják a gyerekeket! Sok kaland és játék, élményekkel teli kirándulások a Természetben!

LENVIRÁG TÁBOR, Pilisi Len Látogatóközpont (Pilisszentiván)

2021. augusztus 9-13. 

Túra a Jági tanösvényen, ismerkedés az erdő és a vizek rejtett világával, kézműves foglalkozások, természetismereti játékok 6-10 éves korosztály számára.

Jelentkezési határidő: május 31.

 

Információ: Karlné Menráth Réka, +36304776720, menrathr@dinpi.hu

 

CINCÉR TÁBOR a Pál-völgyi Kőfejtőben (Budapest) -BETELT!

1. turnus június 21-25.,

2. turnus 2021. augusztus 23-27.

Csúszó-mászó barlangtúra, sziklafalmászás, játékok, kézműves-foglalkozások. jelentkezési határidő: április 30.

Információ: Tóthné Becsei Katalin, +36305111802, becseik@dinpi.hu

 

LENGE-TÁBOR, Dinnyés - Templomkert - BETELT!

2021. július 26-30.

Hajózz velünk a Velencei-tó nádszigetei között, gyűrűzz velünk madarat a Dinnyési Fertő partján! Berg Judit meséjébe szőtt természetismereti tábor 6-10 éves korosztály számára.

Jelentkezési határidő: május 30.

Információ: Csóka Szilvia +36-30-153-0978, velence@dinpi.hu

 

HIÚZ TÁBOR, Hiúz Ház erdei iskola és látogatóközpont (Királyrét) - BETELT!

2021. július 25-30.; augusztus 8-13.

Természetbúvárkodás, kalandok, kézműveskedés és rengeteg játék.

Jelentkezési határidő: 2021. május 31.

Információ: Sevcsik András, +36302380063, hiuzhaz@dinpi.hu

 

ERDEI MANÓKÉPZŐ TÁBOR, Hiúz Ház erdei iskola és látogatóközpont (Királyrét) - BETELT!

2021. június 20-25. 

Válj gondoskodó erdei manóvá és légy te is az erdő, mező, vizek lényeinek a segítője: természetismeret, játék és mesék.

Jelentkezési határidő: 2021. április 30.

Információ: Tarjányi Nikolett +27585625, kiralyret@dinpi.huMADARÁSZTÁBORAINK

XXX. HOPP FERENC MADARÁSZTÁBOR (NASZÁLY)
Madárgyűrűzés, terepi madármegfigyelés, madár- és természetvédelmi munka.
Időpont: augusztus 1-28.
Részvételi díj: pályázati összegektől függően július elején válik véglegessé.
Információ: Csonka Péter, +36 30 663 4659 (munkaidőben), csonkap@dinpi.hu

FARMOSI MADÁRGYŰRŰZŐ ÉS VONULÁSKUTATÓ TÁBOR (FARMOS)
Nádi-és erdei énekesmadár-fajok gyűrűzése
Időpont: július 19. – szeptember 12.

A korábbiakhoz hasonlóan ebben az évben is szeretettel várjuk az érdeklődőket, akik a madárgyűrűző tevékenységen kívül bepillantást nyerhetnek egy igazi nomád tábor hétköznapjaiba éppúgy, mint a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet roppant gazdag növény- és állatvilágába.

A Pest megyei Farmoson, a Nagy-nádas szélén álló egykori gátőrház udvarán működik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Madárvártája, mely a fészkelő és átvonuló madárállományról gyűjt adatokat tavasztól őszig. A gyűrűző tábor előzetes bejelentkezés alapján fogad egyéni érdeklődőket, családokat, vagy akár kisebb csoportokat, de szívesen látja azokat az önkéntes segítőket is, akik már korábban szereztek némi gyakorlatot a madárgyűrűzés terén. A jó hangulat garantált!

A NYÁRI IDŐSZAKBAN A MADÁRGYŰRŰZÉS 10-18 ÓRA KÖZÖTT SZÜNETEL A MADÁRGYŰRŰZÉS SZAKMAI ÉS ETIKAI SZABÁLYZATAINAK ÉRTELMÉBEN A MADARAK EGÉSZSÉGE ÉRDEKÉBEN, EKKOR A FOGÓESZKÖZÖK FOGÁSKÉPTELENNÉ VANNAK TÉVE, EKKOR AZ ÉRKEZŐKNEK NEM TUDUNK PROGRAMOT BIZTOSÍTANI.

Ajánlott korosztály: 12 éves kortól; alatt szülői kísérettel.

Étkezés önellátással, szállás saját sátorban!

AJÁNLOTT: sátor, hálózsák, fejlámpa (fejlámpa hiányában az esti és hajnali madárszedésben való részvétel tilos), szúnyog és kullancsriasztó, vízhatlan lábbeli, időjárásnak megfelelő ruházat (a 2020-as év augusztusában a hajnali hőmérséklet 5 celsiusfokra csökkent).

Lehetőség van közösségi szolgálatos középiskolások számára az érettségihez szükséges órák teljesítésére délután 18 és 21 óra között, valamint reggel 5-9 óra között ( 10-18 ÓRA KÖZÖTT NEM TUDJUK FOGLALKOZTATNI A DOLGOZNI ÉRKEZŐKET).

FELTÉTELE: egyeztetés a kapcsolattartóval, érvényes szerződés a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvánnyal (https://www.facebook.com/hajtapartja/?fref=ts), a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tápió-vidéki Helyi Csoportjával (https://www.facebook.com/mmetapio/) vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal.

Sajnálatos módon az áramhálózati eszközeink a  nádastűzben megrongálódtak, így a mobiltelefonok, fejlámpák, egyéb eszközök töltése időszakosan oldható meg, illetve hűtőszekrényeink sem üzemelnek, ezt figyelembe véve készüljön élelemmel. Farmos község boltjai 1,5 km-es sétával is megközelíthetők, így minden nap lehetőség van bevásárlásra.

 

Helyszín: Farmos, gátőrház (GPS: 47.3595302; 19.8274247)

 

Részvételi díj: ingyenes. Bejelentkezés szükséges. 
Információ: Sári Gergő, +36 30 153 0979 (munkaidőben), sarig@dinpi.hu

SOPONYAI MADÁRGYŰRŰZŐ TÁBOR (SOPONYA)
Nádi- és erdei énekesmadár-fajok gyűrűzése.
Időpont: július 25. – augusztus 8.
Részvételi díj: ingyenes. Étkezés önellátással.
Információ: Csihar László, +36 30 663 4672 (munkaidőben), csiharl@dinpi.hu

BÖRZSÖNYI TERMÉSZETVÉDELMI TÁBOR (SZOKOLYA-KIRÁLYRÉT)
Madárgyűrűzés, természetjárás, geológia, vízbiológia, sport és játékok.
Időpont: július 13-25. és július 27. – augusztus 8.
Részvételi díj: részletek később. Teljes ellátással.
Információ: Kazi Róbert, +36 30 440 3256 (munkaidőben), kazir@dinpi.hu
www.borzsony.org

ÓCSAI MADÁRGYŰRŰZŐ TÁBOR (ÓCSA)
Nádi- és erdei énekesmadár-fajok gyűrűzése.
Időpont: július 15. – október 31.
Részvételi díj: részletek a megadott elérhetőségeken. Étkezés önellátással.
Információ: Ócsai Péter, +36 20 332 3400, ocsai.peter@gmail.com


Madarásztáborainkat az MME helyi csoportjaival közösen rendezzük.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse.
Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el.
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzet

A Mezőföld tengelyét képező mintegy 100 km hosszú Sárvíz-völgy a Sárrét medencéjétől a Duna-völgyéig tart, kettészelve a Mezőföld platóját. A mozaikos jellegű Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzet Táctól mintegy 20 km hosszban nyúlik el a völgyben Sárszentágotáig. Az 1997-ben létesült tájvédelmi körzet kiterjedése 3650 ha, ebből fokozottan védett 157 ha.

Tovább

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest-megye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el.

Tovább

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénynel kiegészült minősített erdei iskolánk, ahol iskolai és óvodai csoportoknak egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokat biztosítunk.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.