Ugrás a fő tartalomra

Erdőmerülés

Erdőmerülés

Az Erdőmerülés egy erdőterápiás egészségmegőrző program, mely során a résztvevők kényelmes, ráérős sétát tesznek az erdőben, megmerítkeznek a természetben. Ez a tudatos séta kiegészül mind az öt érzékre ható relaxációs, energetizáló és közérzetjavító gyakorlatokkal, technikákkal. Mindezek eredményeképpen a test és az elme elcsendesedik, megnyugszik. A program kidolgozását és vezetését egy jól képzett, elkötelezett szakértői csapat végzi a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai támogatásával.

A japán titok...
Az Erdőmerülés a japán sinrin-joku, azaz erdőfürdőzés nevű természetterápiás módszer magyar adaptációja. A japánok a világ technológiailag legfejlettebb országában élnek, mégis hatalmas hangsúlyt fektetnek a természet tiszteletére, ismeretére, a természettel való ősi, személyes kapcsolatuk ápolására. Az Erdőmerülés során észrevétlenül épülhet újra a természetkapcsolatunk.  

Több, mint egy kirándulás
A csodálatos erdei környezetben vezetett könnyű séták során speciális gyakorlatokkal, tanácsokkal, játékokkal, különleges ingerekkel, a figyelem kiélesítésével, mozgással segítjük a stresszoldást. Mind az öt érzékszervünkkel közvetlen kapcsolatba kerülünk az erdővel. A csoportos sétákon a résztvevők elsősorban egyéni munkát végeznek, a saját gondolataikkal, érzéseikkel, a saját igényük, tempójuk szerint foglalkoznak. A módszer hazavihető, tovább gyakorolható kisebb-nagyobb erdőkben, parkokban vagy a hétköznapi természetes környezetünkben is.

Hogyan működik?
A stressz a mindennapi életünk része, normális reakciónk a váratlan, nehéz vagy veszélyes helyzetekre. Ha azonban ebből a természetes reakcióból túl sokat élünk át, az kimerítve erőforrásainkat káros hatással lesz a szervezetünkre, legyengíti immunrendszerünket. A stresszoldásnak rengeteg módja ismert és szerencsére sok ember tudja, hogy mire lenne szüksége, mi segít neki, ha feszült.
Az erdőfürdőzés stresszoldó hatását klinikai kutatások sora igazolja. Az erdőben töltött idő csökkenti a stresszhormonok szintjét, növeli az immunrendszer hatékonyságát, javítja az általános közérzetet. Élettani és lélektani szempontból is segíti a stressz oldását, a stresszes életmódból következő ártalmak csökkenését. Az Erdőmerülés során a természetben, az ember legősibb élményvilágához hazatérve kerülünk abba a relaxált állapotba, amely segít visszaállítani az idegrendszer nyugalmi állapotát, és ez a hatás a program után is kitart.

Programtípusok, modulok  
A „Bevezetés az Erdőmerülésbe” alapprogramunk kipróbálása után többször is ismételhető az erdei élmény komplex és egyedi tematikájú programjaink révén.  

• Erdőmerülés Fókusz – ahol a központban a jóga és a meditáció áll
• Erdőmerülés Relax – stresszoldás lélektani eszközökkel
• Erdőmerülés Natura – mely során a természet megfigyelésére összpontosítunk
• Erdőmerülés LandArt – a kreativitás és alkotás megélésére • Erdőmerülés Mix – az egyedi tematikák kombinálásával Az egyedi tematikájú, speciális programokat az adott szakterület specialistái vezetik. Időtartam: 180 perc (plusz regisztráció) / programmodul  

Táv: 3 km/ programmodul  

Az egyes programmodulok egymással is kombinálhatók, így egésznapos vagy akár több napos rendezvény is kialakítható, különleges esti-éjszakai és program is elérhető.  

Részletes ismertető: https://bit.ly/38tOTHm

Erdőmerülés gyerekeknek  

Az Erdőmerülés program márciustól tanulócsoportok számára is elérhető!
Ajánljuk a tananyag kiegészítéseként vagy kikapcsolódásnak, osztálykirándulásnak.
Ottalvós rendezvényekre is van lehetőség, ebben az esetben esti-éjszaka program is elérhető, így a program pl. Erdőbiológus/Vulkánkutató tematikájú rendezvényekkel is kombinálható
Részletes ismertető: https://bit.ly/2NKsgX1  

További információ: Merényi Tímea, program@erdomerules.hu, 06704584070

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénynel kiegészült minősített erdei iskolánk, ahol iskolai és óvodai csoportoknak egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokat biztosítunk.

Tovább

Királyréti tanösvény

A Királyréti tanösvény a Börzsöny szívében, 2,9 km hosszan húzódik. A kilenc állomásból álló útvonalon megismerkedhet az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.