Élménybeszámolók 2021-es nyári táborokról

Nyári táborok Duna-Ipoly Nemzeti Park

Nyári táboraink nagy sikerrel zajlottak le  2021-ben is, több helyszínen és változatos programokkal. Saját szervezésű táboraink mellett  Nemzeti Parki Termék védjegyes Partnerünk kínálata színesítette és tette élményszerűbbé a táborozó gyerekeknek a nyarat.

 

Lenge tábor a  Velencei-tónál

Berg Judit  Lengemesék könyvei  alapján  jártuk be a Velencei-tavat és környékét. Hajóval, kenuval vagy éppen gyalog  ismertük meg a tavat, a nádasok közötti szigeteket és az ott élő madárvilágot. Vilkó és Lille csodálatos lakhelye elevenedett meg kirándulásaink során. A kézműves programokban és természetismereti foglalkozásokban is megjelent mesés kerettel, a való és a mesék világának keveredését rendkívül élvezték a gyerekek.

Táborvezető:

Csóka Szilvia környezeti nevelő (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Vértes - Mezőföldi Tájegységi Osztály)

 

Börzsönyi tábori kalandok

Királyréten, a Hiúz Házban minden évben szervezünk táborokat, a kisebbek az Erdei Manóképző, míg a nagyobbak már a Hiúz táborban vehetnek részt.

Az itt töltött napok alatt sasszemű kis természetbúváraink előtt semmi sem marad rejtve: óvatos figyelemmel járják az erdőt, mezőt vagy akár a felhagyott vasércbányát. Egyszerű eszközökkel, közösen, játékosan szimatolják ki az élőlények lakóhelyét és ismerik meg szerepüket a földi élet nagy és összetett rendszerében, mindenközben pedig sok-sok „élménynyomot” kapnak. A terepi programok mellett más izgalmas dolgokba is belekóstolnak: gyógynövényeket szárítanak napelemes aszalóban, tábori pólót festenek és testközelből is megnézik a madárgyűrűzés mesterségét.

A célunk, hogy az itt töltött napok alatt felkeltsük a kíváncsiságukat, közvetlen élményekkel eloszlassuk a félelmeiket, hogy vágyjanak vissza a természetbe később is. Kalandokban legyen részük, mint például az esti rákászkodás, tábortűz, kunyhóépítés, hajnali horgászat, vagy bivakolás a csillagos ég alatt. A gyerekek számára így válhat a természetvédelem közösségi élménnyé, amit aztán haza is csempészhetnek.

Táborvezetők:

Tarjányi Nikolett erdei iskolavezető, Sevcsik András látogatóközpont vezető (Duna - Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont)

 

Lenvirág tábor Pilisszentivánon

2020 őszén megnyitotta kapuit az új Pilisi Len Látogatóközpont. Már alig vártuk, hogy a nyár beköszöntével elindíthassuk első táborunkat a környéken lakó, lelkes, táborozni vágyók számára. Hétfőn reggel az első táborozók be is toppantak a „Lenvirág Tábor kapuin”, melybe a kisebb 6-10 éves korosztályból érkeztek hozzánk gyermekek. A hét során rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Felfedeztük a Jági tanösvény mentén rejlő természeti kincseket: megvizsgáltuk közelebbről a Jági-tóban élő legapróbb vízi élőlényeket, a holtfák alatt élő avarlakókat, visszautaztunk az időben egy kelta falu romjait csodálva, valamint számos érdekes élőlényt megismerhettünk és csodálhattuk az elénk táruló gyönyörű tájat. Emellett volt lehetőség nemcsak a természetet, de a benne rejlő falut, Pilisszentivánt is felfedezni. Állatbemutató is tarkította a programok sorát, ahol olyan fajokkal is megismerkedhettek a gyerekek egészen közelről, amelyekkel a természetben ritkán találkozhatnak. Hogy a kalandos utakat egy kis pihenéssel levezessük, lehetőség nyílt kézműves programokra is, ahol a sok kis apró kéz csodás dolgokat alkotott: agyagból készült csigák és tányérok sorakoztak az asztalon a saját kezük által merített papírok, hajtogatott kisállatok és a többi szép, színes alkotás mellett. A magaságyás sem maradt üresen, ugyanis a gyerekek szorgosan beültették növényekkel, melyeket aztán gondosan meglocsoltak a kútból húzott vízzel. A hét végére egy nagyon összetartó, vidám, lelkes csapat kovácsolódott a táborozókból. Reméljük, hogy a következő alkalommal is ugyanilyen kalandvággyal a szívükben és barátaikkal az oldalukon érkeznek majd vissza, hogy együtt bebarangolhassuk a természet nyújtotta csodák világát.

Táborvezetők:

Tóthné Becsei Katalin látogatóközpont vezető, Karlné Menráth Réka környezeti nevelő, Szilágyi Anett szakmai gyakorlatos  (Duna - Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Pilisi Len Látogatóközpont)

 

Cincér tábor  a Pál-völgyi-barlangban (Budapest)

A hagyományokhoz hűen idén is megrendeztük Cincér Táborunkat, melynek a Pál-völgyi-barlang kőfejtője adott otthont. Ahogy az ember a hétfői indító napon a tábori bázishoz közelít és becsukja egy pillanatra a szemét, a jellegzetes nyári illatok és hangok, a barlangból kiáramló hűs levegő jelzi, hogy indul egy újabb élményekben gazdag tábori hét. A korán reggel még csöndes és nyugodt kőfejtő hamarosan gyerekzsivajtól lesz hangos. Idén is voltak új kis cincéreink, de nagy boldogság, hogy vannak, akik több éve járnak már hozzánk töretlen lelkesedéssel. Van, aki később ifi segítőként tér vissza az ismerős helyszínre. Minden évben élmény azt látni, amikor a gyermekek saját bátorságuk határait feszegetik, legyen szó kötéltechnikai bemutatóról, ahol több méter magasra kell mászniuk vagy éppen a tábor leginkább várt programjáról, a Mátyás-hegyi-barlang járatait felfedező overallos kalandtúráról. A földfelszín alatt töltött idő igazi kis csapattá szokta kovácsolni a gyerekeket. A program után sokukban fogalmazódik meg a gondolat, hogy barlangász szeretne lenni. Van, aki annyira fellelkesedik, hogy a tábori hét alatt több száz métert képes megtenni az utánfutóban kialakított műbarlangban, bizonyítva rátermettségét. A nagy melegben enyhülést adó Szemlő-hegyi és a Pál-völgyi-barlang meglátogatása is a tábori programhoz tartozik. A cseppkövek és borsókövek univerzumát mindig szívesen fedezik fel a táborozók. A kőfejtő megannyi apró csodát rejt a felszínen is, sok állat egészen közelről meg szokta magát mutatni nekünk, a tábori sátor padlózatából kikukucskáló fali gyíkok, a sátor körül gilisztázó feketerigók gyakori vendégek. A bokrok és fák rejtekében apró kuckók bújnak meg. Egy nagyobb kurjantásra a nagy melegben az árnyékban pihegő gyerekek fejei kandikálnak ki egyből az erdőből.

Idén a Bogárháton Bemutató lelkes előadói tartottak foglalkozást a gyereknek. A kis cincérek a nemszeretem állatokkal ismerkedhettek testközelből, miközben nagyon sok érdekes dolgot tudhattak meg az ízeltlábúakról a „Bogaras bácsi” kalauzolásában. A humoros és játékos előadás segített több kis táborozó fóbiáját is leküzdeni, ilyenkor nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre. A felnőtt szemek éberen figyelnek egész héten, azonban a cinkos kis kópéság a táboroztatókban is benne van, legyen szó a közös vízi csatákról vagy éppen a kidobózásról.

A tábori heteken mindig jut idő kézműveskedésre, szabad játékra, ügyelünk arra, hogy a gyerekeknek hagyjunk időt megélni akár a saját, akár a közösségi élményeiket, teret adva, hogy akár barátságok is szövődhessenek a hét folyamán. Jövőre újra találkozunk!

Táborvezetők:

Tóthné Becsei Katalin látogatóközpont vezető, Karlné Menráth Réka környezeti nevelő, Szilágyi Anett szakmai gyakorlatos  (Duna - Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Pilisi Len Látogatóközpont)

 

Népmese táborok a Pilisben

2020-ban szolgáltatásaink elnyertük Nemzeti Parki Termék  védjegy minősítést. Idén táborainkban ezért kiemelten odafigyeltünk mind a programok összeállításán, mind az eszközhasználat során a fenntartható és természetbarát szemléletre.

Népmese tábort három helyszínen tartottunk: Piliscsaba, Pomáz, Pilisjászfalu. Minden helyszínen más-más tematikával, de mindenképp a népmesei szimbólumok, elemek, karakterek figyelembevételével. Igazodunk a helyszínek lehetőségeihez, így a meghívott oktatók, bemutatók is tökéletesen kiegészítették az alapötletet. A drámajátékokat, a mesék feldolgozását Baris-Gulyás Gréti találta ki, a mesékhez illő kézműves foglalkozásokat pedig Surowiak Zsófi.

Piliscsabán Az égigérőfa meséjéhez  magpapír  golyócskákat formáltak Kővári Viki segítségével a gyerekek, míg az Angyalbárányok meséhez szövőkeret, általuk, természetes módon színezett gyapjú és fonalak álltak rendelkezésükre, melyhez a szobájuk felhődíszét készíthették el Józsy Judit segítségével. A DINPI képviselében Berkó Gyöngyi is járt nálunk, aki érdekes információkat osztott meg a gyerekeknek a nemzeti parkok feladatairól, az élőkörnyezetünk védelméről.

Pomázon -a népmesékhez a magyar mondavilágot is hozzátoldottuk- így kézenfekvő volt, amikor Móricz Sándor solymász bemutatót tartott a gyerekeknek, illetve Gyémánt Ádám (Guliba Társulat vezetője) népi játékokat, “parasztolimpiát” rendezett nekik.

Pilisjászfalun pedig a őseink népi építkezését ismerhették meg a gyerekek, a vályogtégla készítésének módját a Vándor Építőmester Alapítvány (Radev Gergő) vezetésével, hatalmas móka volt a sárban dagonyázniuk, melyből utána ‘falat’ építhettek.

A tábor visszhangja nagyon pozitív, rengetegen jelentkeztek már jövőre is, igyekszünk minőségi programelemekkel megtölteni, hogy tényleg hasznos időtöltés legyen a gyerekeknek!


Táborvezető:

Surowiak Zsófi elnök, Pilisi Kézművesek Közössége

Pál-völgyi-barlang

A Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb barlangrendszere. A jelenleg ismert kb. 32 km-es hosszból 500 méteres szakasz van kiépítve, mely kb. 1 óra hosszúságú vezetett túra keretében látogatható.


BARLANGOLJUNK! - március a Barlangok Hónapja, így számos kedvezménnyel várunk Titeket!
További információ>>

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található mozgalmas, új kiállítással és tanösvénynel kiegészült minősített erdei iskolánk, ahol iskolai és óvodai csoportoknak egy napostól az egy hetesig, szállással egybekötött változatos programokat biztosítunk.

Tovább

Velencei-tavi Madárrezervátum TT

A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag, szinte páratlan fészkelőmadár-faunája már Herman Ottó idejében is híres volt. Számos hazai és külföldi szakember látogatott el azzal a céllal a Velencei-tóhoz, hogy a nagy kócsag, a kanalasgém és más madárfajok életét és szokásait tanulmányozza. A Madártani Intézet javaslataira a terület 1958 óta védett rezervátum.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.