Ugrás a fő tartalomra

Dobogókő körtúra - minden szombaton

E-bike, Maróti Kiskert

A túra Pilismarótról, a Maróti Kiskertből indul, végig aszfaltozott erdészeti utakon halad. A falut elektromos rásegítésű biciklikkel hagyjuk el Dobogókő irányába az erdőn keresztül. Az út egy része emelkedőkön át vezet felfelé, azonban, hála az elektromos hajtásnak, viszonylag csekély erőbedobással leküzdhetjük előttünk álló kihívásokat.

Pilismarótot az erdészeti műúton elhagyva beérünk az erdőbe, és megkezdjük a kapaszkodást Dobogókő irányába. Az út hangulatosan kanyarog egyre feljebb, majd egy rövid országúti szakaszt követően, útba ejtve a Pálos kolostor romjait, esetleg „Teca kocsmáját” Pilisszentlélek határában, felérünk Dobogókőre. Itt ehetünk-ihatunk kedvünkre, több büfé és - kis szerencsével - bográcsban főtt finomságok várnak minket.

Innen visszagurulva, Két-bükkfa nyeregnél letérünk a főútról, és ellátogatunk az egykori honvédelmi rakétabázisnak helyet adó Pilis-tetőre, ahol a Boldog Özséb kilátóból körbenézve még Budapestet is megcsodálhatjuk. A rakétabázisból mára csak romok maradtak, leginkább a két hatalmas betonzsilip emlékeztet a bejáratnál arra, hogy a szocializmusban innen (is) védték a fővárost az ellenséges rakétatámadásoktól.

A visszafelé úton „alulról" kerüljük meg Dobogókőt, az út sokszor szép kilátást enged a Duna irányába. Rövid pihenőt tartunk a „Szívcsakraként" is ismert Rám-hegy mellett, ahová gyalog érdemes felkapaszkodni.

Innen „már csak" vissza kell gurulnunk a Dunához, a kiindulási pontra. Ehhez szintén egy erdészeti utat veszünk igénybe, amely egyenesen visszavisz bennünket Pilismarótra.

Ha kedved támadt kipróbálni a bringázásnak ezt az új, egyre elterjedtebb formáját, csatlakozz hozzánk! Nagy tömegre nem kell számítanod, egymásra figyelve, egymást bevárva haladunk.
A túra 45-50 km hosszú, és viszonylag sok, 800 métert meghaladó szintemelkedést tartalmaz, de átlagos kondícióval simán vállalható! Alapvetően azoknak ajánlott, akik ezt a távot sík terepen gond nélkül képesek megtenni kényelmes tempóban (viszonyításképpen, erre már akár egy 8-10 éves kisgyerek is képes).

Felszerelés: réteges, az időjárásnak megfelelő, kerékpározásra alkalmas ruházat (KESZTYŰ!, esőkabát, esetleg esőálló nadrág legyen mindenkinél). Bukósisak használata kötelező, akinek nincs saját sisakja, annak helyben biztosítunk. A túrára javasolt fejenként legalább 1-1,5 liter folyadék, illetve csoki, szendvics.

 

1) Találkozó helye, időpontja: Minden szombaton 9:00 órakor, Pilismarót, Köztársaság tér 9. (katolikus templom mögött)

2) Túra táv: 45-50 km

3) Szintemelkedés: 800 m

4) Visszaérkezés helye és időpontja: 13 óráig (pihenőktől függően változhat), Pilismarótra

5) Étkezés: túra ára étkezést nem tartalmaz, Dobogókőn lehet enni-inni

6) Túra ára tartalmazza: túraszervezés, túravezetés, kerékpárbérlés, bukósisakok

7) Túra ára nem tartalmazza: indulási pontra való utazás (oda-vissza), étkezés

8) Egyéb tudnivalók: min. 150 cm-es magasság és max. 105 kg-os testsúly mellett használhatók a kerékpárok

9) Részvételi díj: 10.000,- Ft /fő

A túra min. 4 fő részvétele esetén kerül megrendezésre! Előzetes bejelentkezés szükséges a +36-20-574-1863 telefonszámon, Gyurász Gábor túravezetőnél, legkésőbb csütörtök 19.00 óráig.

Túraszervező: Pilismarót, Maróti Kiskert >>>

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.