VÍZ VILÁGNAPJA: Túra a Sós-tavakhoz

Tápió-vidék, Sós-tavak (Fotó: Vidra Tamás)
2017
25
március
Helyszín: Nagykáta
Besorolás: Közepes túra

Egy izgalmas gyalogtúra keretében ellátogatunk a Nagykátától keletre elhelyezkedő Sós-tavakhoz. A Tápió-vidék egyik leghangulatosabb, szikes tavakkal, mocsárfoltokkal, tölgyligetekkel tagolt tájrészlete, ahol betekintést nyerhetünk a tavaszi vadvizek világába.

Gyönyörködhetünk a tavasz első vadvirágaiban, megnézzük a Bata-tó nádasában épülő gémtelep nyüzsgő életét, valamint ellátogatunk egy parasztportára, ahol a helyiek még hagyományos módon gazdálkodnak.

Helyszín:

Nagykáta

Túra hossza, időtartama:

7,5 km, 4 óra

Találkozó:

10:00, Nagykáta után Jászberény felé (5 km) a 31-es főútról északra, a vadászház felé kanyarodó földút elején (GPS: 47.443945, 19.802166)

Részvételi díj:

teljes árú: 1500 Ft/fő, kedvezményes/családi: 750 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Vidra Tamás

E-mail:

tapio@dinpig.hu

Telefon:

+36 30 663 4650

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest-megye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.