TÁJHÁZAK NAPJA: „Székely festékesek”

Tájházak Napja - Székely Festékesek 2017
2017
22
április
Helyszín: Ócsa
Besorolás: Rendezvény

Vállalkozó szellemű látogatóinkat különböző gyapjúval kapcsolatos szöszölések várják (birkanyírás, gyapjúfestés növényekkel, szövés parasztszövőszéken). A gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület bemutatkozása 11 órakor kiállítás megnyitóval veszi kezdetét. A kiállítást megnyitja Kemendi Ágnes növényi festő.

A gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület meseterei várják a hozzánk látogató családokat, hogy lélekben a székely vidékekre kalauzolják az érdeklődőket.

  • 10 órakor hagyományos birkanyírás.
  • 11 órakor "Székely festékesek" című kiállítást Kemendi Ágnes nyitja meg.
  • 11-30-kor "Tájházak kerékpárnyeregből" túra indul az Ágas-háztól, 20 km-es és 40 km-es távon a régióban található tájházak körbelátogatása céljából.
  • 12 órakor kezdetét veszi a gyapjú festés, szöszmötölés, fonalbaba készítés.

A bicikli túrán való részvétel elő-regisztrációt igényel!

Bejelentkezés telefonon: Verbőczi Gyuláné, Erika +36 30 494 3368
E-mailben: ocsaitajhaz@dinpig.hu
Kellemetlen időjárási viszonyok között (10 fok, eső, erős szél) a vezetett túra elmarad.
A részletes program és útvonal tervek, térképek letölthetők:
http://bit.ly/2o5fJxR

A hűvös, esős időjárás esetén a programokat fedett, lehetőség szerint fűtött helyen tartjuk meg.

A program ingyenes!

Helyszín:

Ócsa

Időpont:

10:00-16:00

Részvételi díj:

ingyenes

Kapcsolattartó:

Verbőczi Gyuláné, Erika

E-mail:

ocsaitajhaz@dinpig.hu

Telefon:

+36 30 494 3368

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Tanösvény a Turjánban

Turjánnak nevezte régen a nép az ingoványos, vizenyős, mocsaras területeket. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben, Ócsa szomszédságában található tanösvény a Duna-Tisza közén hajdan kiterjedt lápterületek egyik utolsó maradványát mutatja be. A Tájháztól kiindulva végigjárhatjuk a lápvidék melletti szántókat, a kiszáradó lápréteket, a magaskórós és zsombékos területeket.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai öregfalu, amely máig megtartotta eredeti településszerkezetét, régi stílusú házait, élő néphagyományait. Itt még manapság sem ritka, hogy lovas kocsival, vagy népviseletbe öltözött emberekkel találkozunk.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.