Táj Nemzetközi Napja - A tájban élő ember és hagyományos ökológiai tudás

Pákász (Forrás: tuleles.hu)
2022
22
október
Helyszín: Ócsai Tájház
Besorolás: Előadás

Ismeretterjesztő előadás az Ócsai Tájházban.

"Pákásztanya! A mai kor gyermeke hallja, olvassa e szót s legalább is különösnek találja; - megfejteni, értelmét adni nem tudja..."

Így kezdi sorait Herman Ottó, A magyar halászat könyve című művének, V. fejezetében. A mű több mint száz éve íródott, de akár mai, modernek mondott világunk napjaiban is, ugyanígy kezdhetnék sorainkat. Mit üzenhet nekünk ez a cím: A tájban élő ember? Vajon mit értünk mi hagyományos ökológiai tudáson? Vajon a füvesasszonyok, a pásztorok, a sütő- és főzőasszonyok, a földművesek, a hímző asszonyok a pákászok, apáról fiúra szálló tudását, fejlett tudományunkra hivatkozva, el kell intéznünk egy kézlegyintéssel?

A Turján-házi programon ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ. A program végén pedig megnézzük, Bodrossy Félix rövid filmjét, aminek címe: Az utolsó pákász.

Részvétel regisztrációhoz kötött!

Jelentkezés az alábbi űrlapon: https://forms.gle/A6dZrKb23QHfPASD9

Az előadás időtartama kb. 1 óra. Az előadás után a résztvevők számára a Tájház tárlatai szabadon, további jegy vásárlása nélkül látogathatók.

Előadó:

Kremnicsán János

Helyszín:

Ócsai Tájház

Időpont:

2022. október 22. szombat 10:00

Találkozó:

10:00 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6., GPS: 47.28975, 19.22812

Részvételi díj:

Teljes árú 1.900 Ft/fő, Kedvezményes 1.350 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Kormos Rebeka

E-mail:

ocsaitajhaz@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 494 3368

Ócsai Tájvédelmi Körzet

Budapesttől mintegy 35 km-re, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál helyezkedik el Ócsa község és az őt körülölelő turján-vidék, melyen 1975-ben jött létre az Ócsai Tájvédelmi Körzet 3.575 ha nagyságú területen.

Tovább

Ócsai Tájház

A vidék látnivalókban talán leggazdagabb része az Ócsai Tájvédelmi Körzet részét képező ócsai Öregfalu. A település központja máig megtartotta eredeti szerkezetét, régi stílusú házait,  több száz éves Árpád-kori templomát és élő néphagyományait. A természeti értékek mellett kultúr-, és vallástörténeti valamint néprajzi értékeket mutatunk be az idelátogatóknak. A XIII. századi román stílusú, háromhajós, kereszthajós bazilika és a XVIII. századot idéző tájházegyüttes igazi időutazásra hívja a látogatókat.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.