Szarvasbőgés és csillagok a Holdfényben

Gímszarvas bika bőgéskor (Fotó: Berényi Csaba)
2021
11
szeptember
-
2021
16
szeptember
Időpont: 2021.09.11 - 2021.09.16
Helyszín: Ökofalu, Agostyán
Besorolás: Könnyű séta

Különleges túránkon a szarvasok bőgése után fülelünk és együtt fürkésszük a csillagos eget a gerecsei éjszakában!

A Gerecsei Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában, a lakott területektől, városoktól távoli, erdős területen megkezdődik a szarvasok násza, a szarvasbőgés, ami a vadászok legszentebb időszaka. Mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget, alkonyattól kezd erősödni a bőgés, amikor már enyhül az idő. Az azonban már megfigyelhető, hogy a szarvasbikák egyre inkább keresik a helyüket, készülődnek a párzáshoz. A program alkalmával a párzás előtt álló szarvasbikák bőgését hallgathatják a résztvevők, akik fültanúi lehetnek egy különleges koncertnek, ami évenként csak ebben az időszakban tapasztalható zoológiai jelenség. 

A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezzük. 

Időjárás és érdeklődés függvényében több alkalommal. Részletekért figyeljék honlapunkat és Facebook-oldalunkat!

Gyerekeknek 12 éves kortól ajánlott.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

 

Helyszín:

Ökofalu, Agostyán

Időpont:

2021. szeptember 10-16.

Túra hossza, időtartama:

2 km, 4 óra

Találkozó:

19.00 Agostyán, Ökofalu parkolója

Részvételi díj:

Teljes árú: 2300,- Ft/fő, kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus) 1600,- Ft/fő

Kapcsolattartó:

Czumpf Attila

Telefon:

+36306634651

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse. Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.