Szarvasbőgés és csillagok a Holdfényben

Gímszarvas bika bőgéskor (Fotó: Berényi Csaba)
2020
14
szeptember
-
2020
20
szeptember
Időpont: 2020.09.14 - 2020.09.20
Helyszín: Agostyán, az ökofalu parkolója
Besorolás: Könnyű séta

A Gerecsei Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában, a lakott területektől, városoktól távoli, erdős területen megkezdődik a szarvasok násza, a szarvasbőgés, ami a vadászok legszentebb időszaka.

Különleges túránkon a szarvasok bőgése után fülelünk és együtt fürkésszük a csillagos eget a gerecsei éjszakában! A Gerecsei Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában, a lakott területektől, városoktól távoli, erdős területen megkezdődik a szarvasok násza, a szarvasbőgés, ami a vadászok legszentebb időszaka. Mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget, alkonyattól kezd erősödni a bőgés, amikor már enyhül az idő. Az azonban már megfigyelhető, hogy a szarvasbikák egyre inkább keresik a helyüket, készülődnek a párzáshoz. A program alkalmával a párzás előtt álló szarvasbikák bőgését hallgathatják a résztvevők, akik fültanúi lehetnek egy különleges koncertnek, ami évenként csak ebben az időszakban tapasztalható zoológiai jelenség.

A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezzük. Időjárás és érdeklődés függvényében több alkalommal. Részletekért figyeljék honlapunkat és Facebook-oldalunkat!

Gyerekeknek 12 éves kortól ajánlott.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Helyszín:

Agostyán, az ökofalu parkolója

Időpont:

2020. szeptember 14-20. között több alkalommal 18:00-22:00

Túra hossza, időtartama:

2 km, 4 óra

Találkozó:

18.00, Agostyán, az ökofalu parkolója

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedvezményes: 1500 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Czumpf Attila

Telefon:

+36306634651

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse.
Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el.
A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.