Őszi égi kószák

Panoráma a vértesi kilátóból (fotó: Moczik-Eredics Mária))
2020
16
október
Helyszín: Szárligethez közeli Birka Csárda parkolója a 100-as főút mellett
Besorolás: Közepes túra

Ezen a túrán ismét a vértesi kilátót látogatjuk meg.

Ezen a túrán ismét a vértesi kilátót látogatjuk meg. Utunk alatt az első negyedben levő Hold fog segíteni az esti tájékozódásban. Mire visszaérünk a régi juhászathoz, a Hold már lenyugszik nem lesz zavaró az őszi égbolt galaxisainak távcsöves megfigyelésében. A keleti égbolton pedig már kelnek a téli égbolt csillagképei.
A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezzük. Előzetes bejelentkezés szükséges!
(Vonattal érkezők esetén: : Szárligetig, majd az országos kéktúra mentén gyalog a túra kiindulópontjához)

Helyszín:

Szárligethez közeli Birka Csárda parkolója a 100-as főút mellett

Időpont:

2020. október 16. péntek 18:00-22:00

Túra hossza, időtartama:

6 km, 4 óra

Találkozó:

18.00, Szárligethez közeli Birka Csárda parkolója a 100-as főút mellett

Részvételi díj:

2200 Ft/fő, kedvezményes: 1500 Ft/fő

Kapcsolattartó:

Klébert Antal

E-mail:

kleberta@dinpi.hu

Telefon:

+36703303854

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.